Risalamande med kirsebærsauce er jo, uden sammenligning, den ultimative juledessert. Risengrød, fløde og vanilje i skøn forening med sød-syrlig kirsebærsauce på toppen. Og for rigtig mange mennesker, bliver det ganske enkelt ikke rigtig jul, hvis ikke den står på klassisk risalamande. Der findes selvfølgelig masser af lækre variationer over risalamande, og dem kan man sagtens afprøve i løbet af december. Fx til en julefrokost eller julekomsammen. Men juleaften skal det være den traditionelle opskrift.

Se også – Risalamandekage med bastognebund I Vaniljeskyr med mandler og kirsebærsauce I Klatkager af risengrød. 

Risalamande – min bedste opskrift.

Jeg koger altid risengrød efter denne her opskrift. Til nedenstående opskrift skal der bruges ca ½ portion risengrød, eller hvad der svarer til 550-600 gr risengrød. Derudover sørger jeg altid for, at koge den tomme vaniljestang med, når jeg laver grød til risalamande. For selvom kornene er skrabet ud, sidder der stadig masser af smag i stangen. Det betyder så også, at jeg bytter lidt om på rækkefølgen, og laver vaniljesukkeret, som skal bruges til risalamanden, før jeg koger grøden. Men det er jo lige meget.

Der er ret delte meninger om, hvorvidt der skal mandler i risalamande. Udover den ene, hele mandel, som det gælder om at finde, selvfølgelig. Der findes jo en del mennesker, som ikke bryder sig om mandler/nødder. Men dels er jeg virkelig glad for mandler. Og derudover er jeg vokset op med risalamande med mandler. Så selvfølgelig skal der masser af grofthakkede mandler i min risalamande. Ellers synes jeg også, at det hele ligesom bliver lidt “blødt i blødt. Men er man ikke på mandelholdet, så kan de selvfølgelig bare udelades i opskriften.

Risalamande med kirsebærsauce og mandler
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Risalamande

Samlet tid20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 600 gr kold risengrød
 • 1 vaniljestang
 • 4 spsk sukker (eller efter smag)
 • 100 gr mandler
 • 2 dl piskefløde

Fremgangsmåde

 • Kom risengrøden i en skål.
 • Skrab kornene ud af vaniljestangen med en lille kniv og mas dem ud i lidt af sukkeret, så kornene skilles ad. Rør vaniljesukkeret og resten af sukkeret i grøden.
 • Smut mandlerne og hak dem groft. Vend mandlerne i grøden. 
 • Pisk fløden til skum og vend det hele sammen.
 • Server med kirsebærsauce eller iskold hindbærpuré.
 • Risalamanden kan holde sig 2-3 dage på køl. Den er ikke fryseegnet - så kan man risikere, at den gryner.

Sauce skal der til.

Jeg tror, at man spiser kirsebærsauce til risalamanden i 999 ud af 1000 hjem. Hvorvidt kirsebærsaucen så skal serveres lun eller kold varierer vidst lidt mere. I min familie har vi dog i mange år haft tradition for, at spise en iskold hindbærpuré til risalamanden i stedet for. Pureen laves lige ud af landevejen af frosne hindbær, sukker efter smag og en smule vanilje. Det hele koges op i en gryde og blendes med en stavblender. Saucen afkøles og serveres iskold ovenpå risalamanden. Et superlækkert og lidt mere syrligt alternativ til kirsebærsaucen.

Alternativt ser jeg også hvert år opskrifter på risalamande med appelsin- eller clementinsauce. Og så har jeg også en enkelt gang set en portion toppet med karamelsauce a la dulce det leche. Jeg har ikke prøvet det, men jeg kan allerede på forhånd sige, at karamelsauce bliver for sødt til mig.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)