Forleden aften havde vi Mortens forældre hernede til en hyggeaften med lækker mad og gaveudveksling. Det var dog ikke vores gaver, der blev udvekslet, for både Morten og hans mor skal holde jul sammen med mig og min familie i år hos mine forældre. Til gengæld havde Mortens mor nogle gaver, som vi skal have med til Mortens storebror og hans familie, når vi tager et smut til København senere i dag. Da vi nu er så tæt på jul, syntes jeg, vi skulle have lidt dessert og hvad kunne vel være mere oplagt end en skålfuld lækker risalamande med mandler og vanilje og kirsebærsauce? Navnlig i betragtning af, at Morten og hans mor i år bliver snydt for risalamande juleaften, fordi vi i min familie foretrækker citronfromage ovenpå den fede julemad. Det virker nu ikke som om, de er særlig kede af det bytte og nu fik de jo heldigvis også risalamande forleden.

Da vi kun var os 4, og vi som sagt kører til København senere i dag, lavede jeg ikke nogen kæmpe skålfuld. Der blev dog en pæn portion til os hver og en ekstra, som Morten spiste i går, da han fik fri fra arbejde og sådan helt officielt gik på juleferie.

I min familie er der tradition for at komme en temmelig stor portion mandler i risalamanden. Desuden er de så grofthakkede, at man godt kan blive helt i tvivl om, hvorvidt man sidder med en hel mandel eller ej. Jeg synes, at de grofthakkede mandler er en del af legen og charmen ved lige netop denne her dessert, men det er jo helt op til den enkelte, hvor mange mandler man vil komme i risalamanden og hvor fint eller groft de skal hakkes.

Jeg koger gerne risengrød efter denne her opskrift og søger desuden for at koge den tomme vaniljestang med – der sidder stadig masser af smag tilbage, selvom vaniljekornene er skrabet ud. Til nedenstående opskrift skal der bruges ca ½ portion risengrød eller hvad der svarer til 550-600 gr kold risengrød.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Risalamande med mandler og vanilje

Samlet tid20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 600 gr kold risengrød
  • 1 vaniljestang
  • 4 spsk sukker (eller efter smag)
  • 100 gr mandler
  • 2 dl piskefløde

Fremgangsmåde

  • Kom risengrøden i en skål. Skrab kornene ud af vaniljestangen med en lille kniv og mas dem ud i lidt af sukkeret, så kornene skilles ad. Rør vaniljesukkeret og resten af sukkeret i grøden.
  • Smut mandlerne og hak dem groft. Vend mandlerne i grøden. 
  • Pisk fløden til let skum og vend det hele sammen. Server med kirsebærsauce eller iskold hindbærpuré.

Noter

Husk at gemme en hel mandel i desserten, hvis risalamanden skal spises juleaften. Ellers er det jo svært at vide, hvem der har gjort sig fortjent til mandelgaven 🙂

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)