Rosinbrød. Det blødeste, lækreste og mest svampede franskbrød med rosiner og knasende perlesukker på toppen. Næsten en kage, men alligevel ikke helt. Og så smager nybagt rosinbrød bare helt fantastisk med koldt smør på. Perfekt som det søde indslag til en lækker brunch eller en lille hyggestund med en god kop te og tændte stearinlys. Især her i løbet af efteråret, hvor vi lige så stille nærmer os jul, synes jeg, det er hyggelig at bage rosinbrød.

Se også – Rosinboller I Juleboller I Koldhævet müslibrød

Opskrift på rosinbrød.

Et rosinbrød laves på en fed gærdej bestående af både mælk og smør. Og det er præcis derfor, at brødet bliver så lækkert og svampet. Man kan bruge vand, hvis man af den ene eller anden grund ikke vil bruge mælk. Men efter min mening bliver brødet nu bedst, når man bruger mælk.

Brødet holder sig blødt i 2-3 dage, hvis man pakker det godt ind. Og det skyldes ikke mindst rosinerne, som tilfører fugt til brødet. Jeg bruger som regel en stor frysepose, som jeg lukker godt til, men har man selv verdens bedste metode til opbevaring af brød, så bruger man selvfølgelig bare den. Er brødet alligevel blev en smule kedeligt på 3. dagen, så skær det i tykke skiver og kom skiverne på brødristeren eller i ovnen. Det lune, ristede brød smager fantastisk med lidt koldt smør og måske en skive ost.

Tip! Se også mine bedste tips til variationer af rosinbrødet under opskriften. 

Rosinbrød i skiver
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Rosinbrød

Hæve- og bagetid2 t
Samlet tid2 t 25 min
Antal: 1 stk

Ingredienser

  • dl mælk (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • 50 gr sukker
  • 1 tsk groft salt
  • 1 tsk stødt kardemomme (kan udelades)
  • 2 sammenpiskede æg (gem ca 2 spsk æg til pensling)
  • 75 gr rosiner
  • 350 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • 50 gr blødt smør
  • evt. perlesukker og nøddeflager til pynt

Fremgangsmåde

  • Hæld mælken i en skål og opløs gæren i mælken.
  • Tilsæt sukker, salt, kardemomme, sammenpisket æg, rosiner, hvedemel og blødt smør og ælt til en blank og smidig dej.
  • Laver man dejen på en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i røreskålen og dejen samles med dejkrogen.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til et brød. Læg brødet i en mellemstor franskbrødsform smurt med smør.
  • Lad brødet efterhæve tildækket i ca 30 minutter.
  • Pensl rosinbrødet med det sidste, sammenpiskede æg og drys med perlesukker og evt. nøddeflager på toppen.
  • Bag brødet ved 180 °C (alm ovnfunktion) i 35-40 minutter, indtil det er gennembagt og fint gyldent på toppen.
  • Lad brødet afkøle kort i brødformen, inden det vippes ud på bageristen og afkøles.
  • Server rosinbrødet lunt eller koldt med smør.
  • Brødet holder sig blødt og svampet i 2-3 dage, hvis det er pakket godt ind. Rosinbrødet kan desuden fryses.

Noter

 

Se også - 

 

Rosinboller

 

Juleboller

Lækre variationer af rosinbrødet.

Et rosinbrød indeholder i sagens natur rosiner. Men faktisk kan man uden problemer variere opskriften og supplere med både nødder og andre former for tørret frugt. Fx grofthakkede dadler, figner og abrikoser og hasselnødder, valnødder og mandler. Man kan også tilføje en håndfuld grofthakket chokolade til dejen.

Giver rosinerne problemer, så kan man for øvrigt sagtens erstatte dem med tørrede tranebær. I årenes løb har jeg opdaget, at der er rigtig mange, der egentlig ikke bryder sig om rosiner, men i stedet godt kan lide bagværk med tørrede tranebær. Måske fordi tranebærrene er en smule mere syrlige og saftige, sammenlignet med rosinerne.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)