Så er december helt officielt overstået. Den sidste raket er futtet af,  julepynten er pakket væk og foran os venter ikke bare en helt ny måned, men også et helt nyt år. Jeg ved godt, at de fleste synes, at januar burde aflyses og det kan da også virke noget deprimerende med en lang og mørk januar efter decembers mange fester, glæde, hygge og lys. Navnlig hvis januar også byder på både slankekur og en slunken bankkonto.

Jeg forsøger at fylde vores januar med bløde tæpper, ild i brændeovnen og tændte stearinlys, både om morgenen men også om eftermiddagen, når det skumrer. Jo mere vi sørger for at hygge, jo mindre brat synes jeg, overgangen fra december til januar føles. For efterhånden en del år siden, lærte jeg mig selv at blive glad for januar, akkurat ligesom jeg har lært mig selv at sætte pris på alle de andre måneder, for enhver måned har jo noget dejligt at byde på og hvis man ikke har andet i hovedet, end at få en måned overstået hurtigst muligt, så ender det jo med, at livet pludselig er gået med én lang ventetid, kun afbrudt af små lyspunkter.

 

 

Det er dog ikke alle måneder, der er lige sjove og jeg kæmper stadig lidt med marts og april, som jeg i bund og grund synes er ret trælse. Det er ligesom om, at det hverken er koldt nok til at opholde sig inden døre med ild i brændeovnen eller til at man kan sætte sig på terrassen og slikke solskin. Desuden er det hele krydret med skiftende regn og solskin, men så er der jo pludselig påsken og så bliver det hele alligevel dejligt. Jeg har den holdning, at byder en måned ikke på noget særligt, så må man selv skabe sig nogle traditioner og sørge for rare oplevelser, så der altid er noget at glæde sig til.

I januar glæder jeg mig til –

– At Kong Vinter forhåbentligt for alvor tager fat og giver os en ordentligt snevejr og is på vores sø.

– At lave masser af lækre supper og gryderetter, fx god gammeldags skipperlabskovs, der kan stå på komfuret og simre i timevis og sende krydrede dufte ud i hele huset. Der er ikke noget bedre, end at komme hjem fra en lang gåtur med frost og brænderøg i luften og mærke duften af aftensmad, når man træder ind ad døren.

– At gå tur ved Vejle Fjord sammen med Morten og Villy og måske, hvis vi er heldige, beundre de smukke is skulpturer, som dannes, når frosten laver skrueis i strandkanten.

– At drikke masser af varm te og hygge mig i sofaen med bløde tæpper, tændte stearinlys, en god bog og ild i brændeovnen.

– At forkæle os med lækre og sunde morgenmadsvafler, blødkogte æg og frisk frugt til morgenmad lørdag eller søndag morgen.

– At finde nogle fine billeder eller plakater til vores nymalede vægge. Det var ikke så nødvendigt, imens vi bare havde cremefarvede vægge, men efter farven er blevet en mørk mokka, synes jeg, at der skal et par billeder til at bryde den mørke farve.

– At høre en masse, gode lydbøger. Jeg låner dem gratis via netlydbog.dk, som hører under bibliotekerne, så det eneste der kræves, for at låne en lydbog, er den kode som normalt bruges, når man låner bøger på biblioteket og de har i tusindvis af titler. Lydbøgerne afspilles via computer eller telefon, så jeg stikker gerne et par høretelefoner i min telefon og hører et par kapitler, inden jeg falder i søvn om aftenen. Det virker meget afslappende, at ligge der i mørket og få læst en historie højt og det minder mig om, da jeg var lille og altid lånte tonsvis af lydbøger på biblioteket, som jeg lyttede til, imens jeg tegnede.

– At fylde stuerne med duftende hyacinter, der sammen med jasmin, liljekonvaller og syrener er mine yndlingsblomster pga. deres fantastiske duft. Hyacinterne hører julen til herhjemme hos os, men hvor julepynten bliver gemt væk efter nytår, så bliver hyacinterne fortsat nydt henover vinteren og der bliver købt nye med jævne mellemrum.

– At brygge varmende og krydrede toddy’er på vin blandet med solbærsaft, hyldeblomstsaft eller æblesaft. I min verden er varme, krydrede drikke absolut ikke noget, der kun hører julen til og de er gode at varme sig på henover vinteren.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)