Denne uges madplan bød på en tærte, som jeg ikke tidligere har prøvet, nemlig en ostetærte. Ost er i forvejen et farligt ord her i huset, for jeg bor jo sammen med en decideret ostehader, men når det kommer til smeltet og varm ost, fx oven på en pizza eller lign, er han straks meget mere medgørlig, så jeg var egentlig ikke så bange for, hvordan en ostetærte ville blive modtaget. Alligevel valgte jeg, at bruge en nogenlunde mild og ufarlig ost, nemlig en lækker, friskrevet cheddar, men er man vild med ost, kan jeg ikke se nogen grund til, at man ikke skulle kunne skrue op for styrken på osten og dermed også smagen i den færdige tærte.

Tærten blev virkelig en succes – hurtig at tilberede og let og lækker aftensmad på en tirsdag aften. Jeg samlede tærtedejen i min KitchenAid på et par minutter, faktisk tror jeg ikke, jeg har samlet en mørdej i hånden, siden jeg fik den fantastiske maskine for efterhånden en del år siden, men dejen er meget medgørlig og kan altså sagtens samles uden maskine. Den skal ikke forbages – altså dejen, men bare lige hvile på køl efter udrulning, imens man samler fyldet til tærten og så får man den lækreste, sprøde tærtebund, der slipper formen uden problemer.

Jeg serverede en helt enkel grøn salat til tærten lavet på romainesalat i grove stykker og blandet med vindruer, pærestykker og ristede, grofthakkede mandler. En perfekt ledsager til ostetærten og så akkompagnerer både vindruer, pære og mandler jo ost noget så dejligt. Tærten kan også bruges som dessert efter en god middag, hvis man ikke er til det søde. Hvis den serveres lun med lidt vindruer og måske et glas med syltede nødder i honning eller lign, så har man et perfekt alternativ til det sædvanlige ostefad.

Ostetærte med cheddar og chili

Forb. tid15 min
Tilb. tid30 min
Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 175 gr hvedemel
  • 100 gr koldt smør
  • 1 tsk groft salt
  • ½ dl vand
  • 4 æg
  • 2 dl creme fraiche
  • 200 gr revet cheddar (jeg køber en blok og river selv osten)
  • 1 nip tørrede chiliflager (friskhakket rød chili kan også bruges)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Start med at samle bunden. Kom mel, smør og salt i en skål og bland det, til det ligner rasp. Saml derefter dejen vha vandet – måske skal der bruges lidt mere eller mindre vand. 
    Alternativt kan dejen samles ved at komme mel, smør, salt og vand i en køkkenmaskine. Rul dejen ud på et meldrysset bord og kom derefter den udrullede dej i en tærteform, ca 25 cm i diameter. Prik dejen med en gaffel og stil tærtebunden på køl, imens fyldet forberedes.
    Pisk æg og creme fraiche sammen i en skål. Vend herefter revet ost, chiliflager, salt og peber i og rør det godt sammen. Fordel fyldet i den kolde tærtebund. 
    Bag tærten ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 30 minutter, til den er gylden og æggemassen er stivnet. Tærten hæver meget under bagningen, men falder sammen, når den tages ud af ovnen. Server den lune tærte med en grøn salat.

Noter

Ligesom de fleste andre tærter kan ostetærten sagtens laves i god tid og så fryses og lunes igen inden servering. Af samme grund er tærter ret smarte på buffet'er og til natmad, når man har gæster. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)