Nogle gange er det rart at kunne fremtrylle en lækker og velsmagende kage, der får hele huset til at dufte af sødme og hygge, med et minimum af arbejde og ingredienser. På sådanne dage bager jeg fx denne her skønne makron æblekage, der kun kræver 7 ingredienser, hvoraf de fleste er nogle, man alligevel har liggende i køkkenet i forvejen.

Det er ikke sådan en smuk og æstetisk kage, der kræver både fingersnilde og tålmodighed. Det er derimod en rigtig regnvejrs og søndags-hygge-kage, der skal serveres for dem man holder af – lun og i store stykker og gerne i selskab med varm te og stearinlys.

Vi spiser gerne en creme fraiche, smagt til med lidt vanille og flormelis til kagen, for Morten bryder sig ikke om ren creme fraiche, som ellers også vil være oplagt at servere til. Og ellers er der jo klassikerne – flødeskum eller en kugle vanilleis.

Kagen blev bagt i går, da vi havde et par venner ovre at spise pizzaer. Selvom det går bedre med min ryg og jeg stort set kan gå normalt igen, så ville jeg ikke løbe an på at lave en større middag, men denne her kage kunne jeg sagtens lige røre sammen.

Derudover havde jeg forberedt lidt “before dinner” snacks bestående af forskellige grønsager i stave, 2 slags dip, Holiday chips, rodfrugt chips og pretzel bites (2 færdigkøbte pretzels, lunede i ovnen og skåret i mindre stykker). Vi delte en flaske Asti og nippede til snacksene, imens vi ventede på pizzaerne og alt i alt fik vi spist så meget i løbet af aftenen, at vi kun kunne spise halvdelen af kagen. Derfor tror jeg, at vi spiser den anden halvdel til en god kop kaffe sammen med mine forældre i aften, når vi har været i teatret og se Jan Gintberg’s show.

Makronæblekage.

6-8 pers.

4 æggehvider

50 gr sukker

2 tsk vanillesukker – kan udelades

125 gr smeltet smør

50 gr hvedemel

250 gr knuste makroner – der er normalt 250 gr makroner i en pose

2-3 æbler, skrællede og skåret i både

Pisk æggehviderne stive, tilsæt sukker og vanillesukker og pisk massen til en luftig marengs. Kom smeltet smør, hvedemel og makroner i en skål og bland det sammen. Kom de piskede æggehvider i makronmassen og vend massen forsigtigt sammen. Til sidst vendes æblebådene i massen. For en springform (ca. 25 cm. i diameter) med bagepapir og fordel dejen heri. Bag kagen ved 160 gr (ikke varmluft) i 1 time. Lad kagen afkøle let og server den lunken med vanille creme fraiche til.

Vanille creme fraiche.

2,5 dl creme fraiche

1 tsk vanillepulver

2-3 tsk flormelis.

Rør creme fraiche sammen med vanillepulver og flormelis. Anret cremen i en skål og stil den på køl til servering. Man kan tilsætte lidt reven skal af en økologisk citron eller appelsin, hvis man ønsker lidt syre til cremen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)