Stenbiderrogn kaldes også for dansk kaviar. Og det er altså ikke helt uden grund, at stenbiderrognen sammenlignes med den eksklusive kaviar. De smukke, lyserøde “perler” smager eminent godt. Og så er der bare noget lettere ekstravagant ved de skønne stenbiderrogn, fordi sæsonen er så kort. Lidt ligesom danske jordbær og asparges. Så da jeg spottede stenbiderrogn hos fiskehandleren forleden, købte jeg straks en portion med hjem, så vi kunne få hjemmelavede blinis med stenbiderrogn til aftensmad.

Nem opskrift på hjemmelavede blinis.

I rigtig mange opskrifter på blinis skal dejen laves på halvt hvedemel og halvt boghvedemel. Men jeg må indrømme, at jeg som regel blæser på boghvedemelet og nøjes med at bruge hvedemel. Og så må jeg leve med, at min opskrift på blinis aldrig bliver helt autentisk.

Det er godt nok blevet nemmere at finde boghvedemel i butikkerne. Men hvis jeg rent faktisk købte en pose, så ville jeg formentlig aldrig få brugt det hele, men ende med at smide resten ud. Derfor tænker jeg “stop spild af mad” fremfor 100 % autentiske blinis. Og jeg synes faktisk, at mine blinis smager ganske udmærket. Den let nøddeagtige smag, som boghveden bidrager med, kan så eksempelvis tilføres ved at komme et nip kardemomme i dejen.

Denne her portion giver 20-25 små, runde blinis, hvilket jeg vil betegne som en fin forret til 4-6 personer. Man serverer typisk 3-5 blinis pr. person. Jeg må dog advare om, at 5 blinis godt kan være ret mættende til forret. I hvert fald var det ikke særlig meget hovedret, som vi fik sat til livs i går aftes, efter at vi havde spist blinis. Men nu var det jo også stenbiderrognen, der var hovedpersonen, så det var helt i orden.

Print opskrift Pin opskrift
4.36 fra 14 stemmer

Blinis med stenbiderrogn

Samlet tid30 min
Antal: 25 stk

Ingredienser

 • 125 gr hvedemel
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk bagepulver
 • 2 dl mælk
 • 1 tsk olie
 • 1 æg
 • smør/olie til stegning

Topping

 • 150 gr stenbiderrogn (renset)
 • salt
 • citronsaft (kan udelades)
 • 2 dl creme fraiche 18 %
 • 1 rødløg (finthakket)
 • 1 bdt dild

Fremgangsmåde

 • Bland de tørre ingredienser sammen i en skål, pisk mælk i og tilsæt til sidst olie og ægget. Pisk dejen godt igennem. 
 • Varm en stegepande op og kom lidt smør/olie på panden, medmindre der bruges en pande med teflonbelægning, hvor yderligere fedtstof ikke er nødvendig.
 • Bag små fine og runde blinis af 1-2 spsk dej ad gangen. Jeg kunne have 3 stk på min pande med en diameter på ca. 4-5 cm pr stk. Når overfladen på de små blinis bobler vendes de og bages kort på bagsiden, inden de tages af panden og afkøles.
 • Rør stenbiderrognen sammen med salt og evt. citronsaft efter smag.
 • Anret de friskbagte blinis på et fad og pynt hver enkelt med 1 tsk creme fraiche, stenbiderrogn, finthakket rødløg og en kvist frisk dild.

Noter

Blinis kan spises kolde eller lune med fyld ovenpå. De kan sagtens bages flere dage i forvejen og opbevares på køl indtil servering.

Rensning af stenbiderrogn.

Blinis skal toppes med creme fraiche, finthakket rødløg og en skefuld stenbiderrogn rørt med lidt salt og evt. citronsaft. Jeg anbefaler, at man går efter en creme fraiche med en fedtprocent på 18 % eller højere. En mere fedtfattig creme fraiche kan ikke “stå selv”. Den flyder ud og ødelægger helhedsindtrykket. Øverst kan man pynte med en kvist dild, men det er selvfølgelig ikke et must. Bryder man sig ikke om stenbiderrogn, så kan man i stedet toppe med kaviar eller ørredrogn. Man kan også bruge røget laks, rejer, lufttørret skinke eller avocado, hvis toppingen skal være vegetarisk.

Der er sæson for stenbiderrogn fra januar/februar til omkring april. Hos de fleste fiskehandlere køber man stenbiderrognen renset, men er det ikke tilfældet, skal man selv rense rognen. Det gøres nemmest ved at fjerne de største hinder. Derefter kommes resten af rognen i en skål og der piskes kraftigt med et piskeris, til hinderne sætter sig fast og kan fjernes. Lad stenbiderrognen dryppe af i en sigte og vend den med salt og evt. lidt citron efter smag. Rognen kan holde sig et par dage på køl, men som med alle andre former for fisk, så er holdbarheden kort. Det er derfor bedst at spise rognen så hurtigt som muligt.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)