Stenbiderrogn kaldes også for dansk kaviar og det er altså ikke helt uden grund, at stenbiderrognen sammenlignes med den eksklusive kaviar. De smukke, sart lyserøde “perler” smager eminent godt, de popper i bunden på den helt rigtige måde og så er der bare noget lettere ekstravagant ved de skønne stenbiderrogn, fordi sæsonen er så kort og de ikke kan fås resten af året. Lidt ligesom danske jordbær og asparges, vis sæson er så kort, at vi er nødt til at nyde dem, imens de er der. Og en af de allerbedste måder at nyde stenbiderrognen på er altså, efter min mening, ved at lave blinis med stenbiderrogn.

>> Se også min opskrift på rejesalat med stenbiderrogn lige her. 

I rigtig mange opskrifter på blinis skal der tilsættes halvt hvedemel og halvt boghvedemel. Og med fare for at mine blinis aldrig bliver helt “ægte”, så er jeg altså nødt til at indrømme, at jeg blæser højt og flot på boghvedemelet og nøjes med at bruge hvedemel. Det er godt nok blevet nemmere at finde boghvedemel nu, end det var for få år siden, men hvis jeg rent faktisk købte en pose, så ville jeg formentlig aldrig få brugt det hele og posen ville ende i skraldespanden. Derfor tænker jeg “Stop spild af mad” fremfor 100 % autentiske blinis og jeg synes faktisk, at mine blinis smager ganske udmærket. Den let nøddeagtige smag, som boghveden bidrager med, kan man så eksempelvis tilføre ved at komme et nip kardemomme i dejen.

Denne her portion giver 20-25 små blinis, hvilket jeg vil betegne som en fin forret til 4-5 voksne. Man serverer typisk mellem 3 og 5 blinis pr. person, men jeg må advare om, at 5 blinis godt kan virke en smule overvældende og meget mættende. I hvert fald var det ikke særlig meget hovedret, vi fik sat til livs i går aftes, efter at vi havde spist vores blinis, men nu var det jo også stenbiderrognen, der var hovedpersonen, så det var helt i orden.

Vi spiste vores blinis toppet op med en teskefuld creme fraiche, som bidrager med syre, fedme og en lækker cremet konsistens. Jeg anbefaler for øvrigt, at man går efter en creme fraiche med en fedtprocent på 18 % eller højere. En mere fedtfattig creme fraiche kan ikke “stå selv”. Den flyder ud og ødelægger helhedsindtrykket og så vil jeg mene, at man næsten hellere må undvære creme fraichen helt. Ovenpå creme fraichen kom en teskefuld stenbiderrogn, bare lige vendt med lidt citronsaft og et nip salt i en skål, og endelig blev der drysset med lidt friskhakket rødløg og pyntet med frisk dild.

Der er sæson for stenbiderrogn fra januar/februar til omkring april og hos de fleste fiskehandlere køber man stenbiderrognen renset, men er det ikke tilfældet, skal man have fjernet hinderne. Det gøres nemmest ved at fjerne de største hinder og derefter kommer resten af rognen i en skål og piske kraftigt med et piskeris, til hinderne sætter sig fast og kan fjernes. Lad stenbiderrognen dryppe af i en sigte og vend den med salt og evt. lidt citron efter smag. Rognen kan holde sig et par dage på køl, men som med alle andre former for fisk, så er holdbarheden kort, så det er bedst at spise rognen så hurtigt som muligt.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Blinis med stenbiderrogn

Samlet tid30 min
Antal: 25 stk

Ingredienser

 • 125 gr hvedemel
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk bagepulver
 • 2 dl mælk
 • 1 tsk olie
 • 1 æg
 • smør/olie til stegning

Topping

 • 150 gr stenbiderrogn (renset)
 • salt
 • citronsaft (kan udelades)
 • 2 dl creme fraiche 18 %
 • 1 rødløg (finthakket)
 • 1 bdt dild

Fremgangsmåde

 • Bland de tørre ingredienser sammen i en skål, pisk mælk i og tilsæt til sidst olie og ægget. Pisk dejen godt igennem. 
 • Varm en stegepande op og kom lidt smør/olie på panden, medmindre der bruges en pande med teflonbelægning, hvor yderligere fedtstof ikke er nødvendig.
 • Bag små fine og runde blinis af 1-2 spsk dej ad gangen. Jeg kunne have 3 stk på min pande med en diameter på ca. 4-5 cm pr stk. Når overfladen på de små blinis bobler vendes de og bages kort på bagsiden, inden de tages af panden og afkøles.
 • Rør stenbiderrognen sammen med salt og evt. citronsaft efter smag.
 • Anret de friskbagte blinis på et fad og pynt hver enkelt med 1 tsk creme fraiche, stenbiderrogn, finthakket rødløg og en kvist frisk dild.

Noter

Blinis kan spises kolde eller lune med fyld ovenpå. De kan sagtens bages flere dage i forvejen og opbevares på køl indtil servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)