Først var det Fully Loaded Hasselback Potatoes med cheddar og bacon, men det sidste nye i min verden er Blooming potatoes, som i blomstrende kartoffel. Blooming potatoes er egentlig en udløber af det amerikanske “blooming onion”, som i al sin amerikanske overdådighed består af et kæmpemæssigt løg, som er skåret i stykker, men stadig samlet i bunden, paneret og til sidst friturestegt, så det åbner sig som en blomst. I midten stilles så en skål dip, så det ikke bliver for tørt, at sidde og gumle på alle de sprøde løgstykker. Prøv evt. at Google blooming onion, hvis der ønskes en lidt mere udførlig forklaring. Jeg har endnu ikke set eller smagt de blomstrende løg, det er vist mest en sydstatsklassiker, men mon ikke jeg så får chancen, når vi sætter kursen mod New Orleans til sommer? 🙂

Blooming potato derimod har jeg smagt nu og udover at være ret sjovt at lave, var det faktisk både dekorativt og lækkert. Vildt lækkert faktisk. Den smeltede ost, den møre kartoffel og det salte og sprøde bacon var simpelthen er perfekt match. Jeg brugte mozzarellaost til gratineringen, men havde jeg haft revet cheddar i køleskabet, er jeg sikker på, at det ville have givet de færdige kartofler en fantastisk smuk og gylden farve, så det skal afgjort prøves en anden gang.

2015-02-09

Jeg har forsøgt at lave en guide udi kunsten at snitte en blomstrende kartoffel og jeg håber det giver mening, selvom det kan være lidt svært at forklare. 1) Først skæres den øverste fjerdedel af kartoflen. Herefter bruges en lille, fleksibel kniv til at skære ovale cirkler i kartoffelkødet. De skal gå dybt ned i kartoflen, men ikke så dybt, at de går igennem skindet. Lav cirklerne med lidt over 1/2 cm’s mellemrum. 2) Vend kartoflen om og skær nu dybe snit hele vejen igennem kartoflen hele vejen rundt langs midten, men lad en lille oval være tilbage i midten, så kartoflen stadig hænger sammen. Hvis ikke min forklaring giver mening, så prøv evt. at Google blooming potato.

Jeg brugte en stor bagekartoffel og den endte med at blive både sprød udenpå og mør og lækker indeni, så det anbefaler jeg. Jeg tror nu også, det kan være svært at lave blooming potatoes med kartofler, der er meget mindre. Og hvornår kan man så servere sådan en kartoffel? Tjaaaa, alle de gange hvor man ellers ville servere en bagt kartoffel, men hvor det ikke gør noget, at kartoflen har taget vennerne (ost og bacon) med.

 

 

Denne her kartoffel var jo bare et forsøg, så vi spiste den som en slags appetizer/forret og det fungerede forrygende. Dog vil jeg mene, at en bagt kartoffel pr. mand vil være en lidt for kraftig forret, så måske skal man stille dem på et fad og bare lægge en lille kniv og servietter ved, så kan folk selv forsyne sig. Jeg tror også kartoflerne vil være geniale til grillmad. Gerne til en grillfest med amerikansk tema og masser af pulled pork, pulled chicken, spare ribs, burgere og øl i isspande, når det bliver lidt varmere i vejret.

Blooming potatoes.

2 stk.

2 store bagekartofler.

lidt smeltet smør eller olie til pensling

salt

2 store spsk revet cheddar eller mozzarella

4 skiver bacon

1 nip chili explosion pulver

Skær toppen af de to kartofler og skær dem ud som forklaret ovenfor. Pensl overfladen med smeltet smør eller olie, drys med lidt salt og sæt dem i en 180 grader varm ovn i ca. 30 minutter. Pensl derefter med mere fedtstof og bag i yderligere 30 minutter. De sidste 10 minutter af bagetiden, bages de 4 skiver bacon lysebrune og sprøde ved siden af kartoflerne.

Tag kartoflerne ud, drys en stor spsk revet ost over hver og sæt dem tilbage i ovnen til osten er gylden og boblende. Imens skæres de sprøde baconskiver i mindre stykker. Tag kartoflerne ud og anret dem på tallerkener. Drys med baconstykker og et lille nip chili explosion. Fordel evt. lidt grønt (persille, purløg, forårsløg eller lign) øverst på kartoflen og server dem varme.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)