Årets første portion fastelavnsboller blev bagt her i weekenden efter en lang gåtur i hundeskoven med Morten og Villy i sne og høj solskin. Selvom der har været fastelavnsboller i bagerbutikkerne siden før nytår, mener jeg, at man bør holde på hver ting til sin tid, så jeg har holdt stand indtil nu, hvor der kun er et par uger tilbage til fastelavn. Men så er det til gengæld også tid til at smovse i de lækre boller – både dem med flødeskum og dem uden.

Disse her er af den gode gammeldags slags, uden flødeskum men med solide mængder creme og marcipan indeni – og så skal jeg måske lige nævne, at dette her er en af de opskrifter, hvor fyldet bliver indeni bollen.

DSC_0013

Hemmeligheden bag en fastelavnsbolle, hvor fyldet bliver inden i bollen i stedet for at svømme ud over hele bagepladen under bagningen, er en god, fed bolledej. Denne her opskrift har fulgt mig i en del år efterhånden og det er den bedste, jeg kender. Den er lavet på både smør og fløde – den er altså ikke kalorielet, men omvendt bager jeg ikke fastelavnsboller for at tabe mig – så hellere helt undvære. Den ene gang om året, synes jeg godt, jeg kan forsvare, at bage med sådan en dej. Desuden lægger man jo ret meget arbejde i hjemmelavede fastelavnsboller og så skal det færdige resultat sørme også være intet mindre end perfekt. Ikke noget med spildt creme her.

Hævemetoden er den samme, som jeg bruger til store luftige chokoladeboller, varme hveder og bløde juleboller. Bollerne er nemlig hævet med damp i ovnen og det er præcis det, der gør dem så store, lækre og luftige, så det vil jeg varmt anbefale. Det er ikke fordi, det tager specielt længere tid eller er frygtelig besværligt at lade bollerne hæve i ovnen med lidt damp, men det gør virkelig en forskel for det færdige resultat.

Jeg fyldte mine fastelavnsboller med en lækker, hjemmelavet og vaniljeprikket creme og marcipan. Hjemmelavet vaniljecreme smager godt, men er man i tidsnød, vil jeg til enhver tid mene, at man skal prioritere at bage sine fastelavnsboller selv og så kan man fylde dem med en vaniljecreme rørt på færdigkøbt pulver og mælk – evt. tilsat lidt vanillepulver for lige at give lidt ekstra smag.

Jeg er ikke den store glasurspiser og egentlig synes jeg også, at lige præcis disse her fastelavnsboller med fyld af både vaniljecreme og marcipan er søde nok i sig selv. Derfor nøjes jeg gerne med at drysse lidt rørsukker ovenpå fastelavnsbollerne inden bagning eller drysse de færdige boller med lidt flormelis inden servering, men hvorvidt man ønsker glasur eller ej på sine fastelavnsboller, må jo være op til den enkelte.

Fastelavnsboller med creme og marcipan

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t 10 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 2 dl mælk
 • 1 pk gær
 • 50 gr sukker
 • ½ tsk groft salt
 • ½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)
 • 1 dl fløde
 • 100 gr smør (smeltet)
 • 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fyld

 • 1 portion vaniljecreme (link til opskrift i teksten herover)
 • 150 gr marcipan (skåret i 12 skiver)

Fremgangsmåde

 • Lun mælken og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, fløde og det smeltede smør. Til sidst vendes melet i lidt ad gangen og dejen æltes godt sammen. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time og lav cremen imens. 
 • Dejen kan også samles ved at komme alle ingredienserne i en køkkenmaskine og lade den samle dejen med dejkrogen. 
 • Bred dejen ud på et meldrysset bord og del den i 12 lige store stykker. Hvert stykke rulles til en flad cirkel og en klat creme og et stykke marcipan lægges på midten.
 • Saml dejen omkring fyldet, luk bollen godt til og læg den på en bageplade med sammenføjningen nedad.
 • Kog ca 1,5 L vand i elkedlen. Sæt en skål eller et fad i bunden af den SLUKKEDE ovn og hæld det kogende vand i skålen. Sæt pladen med de ubagte fastelavnsboller i ovnen, luk lågen og lad bollerne hæve i dampen fra det vandet i ca. 30 minutter. Tag herefter pladen med de hævede fastelavnsboller og skålen med vand ud. Smid vandet væk, det skal ikke bruges mere og tænd ovnen. 
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnvarme - ikke varmluft) i ca 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte - det er ikke nødvendigt at pensle bollerne, da de gerne skulle være fugtige og svampede af dampen fra ovnen.
 • Lad fastelavnsbollerne køle af på ovnristen og pynt evt. med flormelis eller glasur inden servering.

Noter

Bollerne kan holde sig i flere dage, men som med det meste gærdej er bollerne bedst, når de er relativt nybagte. Bollerne kan fryses, men så kan det være en god ide at vente med evt. pynt i form af glasur og lign. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)