Ahhhh, det er måske også lidt tarveligt, at sende Jer på weekend med en opskrift på saltbagt selleri, når weekender rimer meget mere på drømmekage, hjemmebagte chokoladeboller eller varm kakao og flødeskum, men here goes 😉
Knoldselleri er, af en eller anden grund, en af de grønsager, som de fleste mennesker kan blive enige om at hade (sammen med rosenkål). Det skyldes jo formentlig smagen, men i og for sig må jeg jo være ærlig og sige, at jeg ikke synes selleri smager af så vanvittigt meget – slet ikke sammenlignet med den friske, knasende bladselleri, som knap så mange har et anstrengt forhold til. Jeg indrømmer, at en overkogt og blød selleri, ikke er det allermest lækre i hele verden – i det hele kan man vel næppe betegne overkogte grønsager som gastronomiske trumfkort, men der er jo andre måder at tilberede en selleri på end ved at koge den.
Denne her selleri er gnedet med salt, pakket ind i stanniol og derpå bagt i ovnen og den tilberedning er med til at give den færdige selleri en let sødme og nærmest nøddeagtig smag samt et letsaltet ydre, som går helt perfekt i spænd med det hvidløgsduftende og smeltende kryddersmør.
Spis den saltbagte selleri som vegetarisk hovedret med salat ved siden af, eller som tilbehør til en kødret. Vi spiste den til en god, grillet oksebøf og fik desuden små ristede kartofler ved siden af. Vi kunne kun spise 1/2 selleri, for sådan et hoved er spækket med mæthed, så den anden halvdel er blevet skåret i små, fine tern og brugt kold i et par salater over de seneste dage. Både til frokost og som tilbehør til aftensmaden.
Saltbagt selleri med kryddersmør.
4 personer.
1 knoldselleri
4-5 spsk groft salt
100 gr blødt smør
1-2 fed hvidløg, presset
1 lille bundt persille, friskhakket
Vask sellerien grundigt og skær evt. knudrede knolde væk, hvis de ikke kan gøres helt rene. Læg 2 stykker stanniol dobbelt og stil sellerien herpå. Gnid salt ud over hele sellerihovedet og pak den herefter ind i stanniol. Der må ikke være huller i stanniolet nogen steder. Bag sellerien i ovnen ved 180 grader i ca. 2 timer, til det er mørt og gennembagt.
Imens røres smør, presset hvidløg og hakket persille sammen til en kryddersmør, som stilles på køl. Når sellerien er færdigbagt, kasseres stanniolet og det bagte sellerihoved sættes på et fad. Skær et dybt kryds næsten hele vejen igennem sellerien, ligesom når man skærer et kryds i bagte kartofler og kom en ordenligt klat kryddersmør ned i hullet. Server det saltbagte selleri som tilbehør med resten af smørret ved siden af.
Tak! Jeg sad netop og ledte efter ny inspiration til tilbehør og jeg elsker knoldselleri (og også rosenkål faktisk) og har aldrig tænkt på at lave det lidt som en bagt kartoffel – jeg tror bestemt det bagte knoldselleri skal indgå i aftenens menu 🙂
Vh Kristina
Kristina – Jeg lover dig, det smager bare så godt, så du kan godt glæde dig 🙂
Rigtig god weekend fra
Anne.
Det smager pragtfuldt .
Inga – Så dejligt at høre – det bagte selleri er også populært herhjemme 😀 😀
Over/under varme eller varmluft?
Når du skriver to stykker staniol dobbelt, mener du så at der bliver fire lag?
Charlotte – Uhh, det var godt nok en af de gamle opskrifter, du der er faldet over. Jeg kan se, at jeg snart skal have gjort lidt ved den og opdateret den lidt 🙂 Jeg vil foreslå varmluft, da det går lidt hurtigere, men du kan også bruge almindelig ovnfunktion (over/undervarme). Det vigtigste er, at selleriet er mørt, hvis man stikker i det, men det kommer jo også an på størrelsen og ikke kun tid. Med 2 stykker stanniol, der lægges dobbelt, mener jeg 2 stykker stanniol, som du lægger ovenpå hinanden 🙂
Tak for svar 🙂
Det var kæresten der kom i tanke om at de laver saltbagt selleri i Masterchef, så det måtte vi da også prøve, så det bliver til aftensmad i aften med frisk spinat pasta og noget sovs 😁