Så er der blevet skudt ikke mindre end 10 dages påskeferie i gang for Mortens og mit vedkommende. Denne første feriedag er startet med lang og hyggelig morgenmad – blødkogte æg, nybagt rugbrød, frisk frugt, kaffe og te inden vi kørte en tur ind til byen for at snuse lidt rundt i lørdagsmylderet, købe nye forsyninger af te til mig og ikke mindst indløse et gavekort, som vi har fået af mine forældre, til en ny café her i Vejle.

Gavekort kunne indløses til 2 kopper kaffe, te eller varm kakao samt 2 friskbagte kæmpepandekager med banan, valgfri sauce og en stor klat lækker softice. Ikke den værste måde at få stillet sulten på og så synes jeg altid, det er så hyggeligt at gå en strøgtur om lørdagen, når der er fyldt med torveboder, glade mennesker og weekendstemning i byen.

Faktisk blev påskeferien allerede skudt i gang på den hyggeligste måde i går aftes, hvor vi havde Mortens mor og hendes kæreste hernede til aftensmad. Menuen som stod på kogt hamburgerryg, flødebagte kartofler og franske ærter med bacon og små perleløg faldt i god jord og det samme gjorde traktementet til kaffen og X-faktor finalen, hvor jeg serverede hjemmelavede marcipanpåskeæg, lakridskonfekt og denne her kage, som kaldes Bedstefars skæg.

Hvorfor kagen hedder som den gør, ved jeg faktisk ikke og der er da også delte meninger om, hvorvidt den kaldes Bedstefar skæg, Bedstefars skæg eller Bedstefar med skæg. For mit vedkommende har jeg altid forestillet mig, at marengsmassen på toppen af kagen skal symbolisere en bedstefar med et stort, hvidt og julemandsagtigt skæg, men jeg aner ikke om det passer. I korte træk dækker navnet under alle omstændigheder over en lækker, lys kagebund – faktisk minder bunden lidt om den på en drømmekage, men i stedet for kokosmasse er der kommet hindbærsyltetøj og et generøst lag marengs på toppen, hvorefter kagen bages i ganske kort tid, så marengslåget bliver sprødt.

Kagen var en kæmpe succes og der blev taget godt fra. Dog smuttede jeg også lige over vejen med et stykke til mine forældre, for selvom jeg kun havde bagt en halv portion, så kunne vi altså ikke spise det hele og kagen smager bedst, samme dag som den er bagt, for da er marengslåget sprødt og lækkert.Hindbærmarmeladen kan selvfølgelig erstattes af andre former for marmelade, men jeg ville nok gå efter noget, der er lidt syrligt, idet både kagebund og marengs som bekendt er temmelig sødt – derfor fungerer det efter min mening bedst med et syrligt modspil.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Bedstefars skæg

Bagetid50 min
Samlet tid1 t 10 min
Antal: 6 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 75 gr blødt smør
 • 150 gr sukker
 • 2 æggeblommer
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 nip salt
 • 200 gr hvedemel
 • 1 dl mælk
 • 1 dl hindbærmarmelade
 • 2 æggehvider
 • 100 gr sukker

Fremgangsmåde

 • Pisk smør og sukker lyst. Tilsæt æggeblommerne en ad gangen og pisk grundigt imellem hver.
 • Sigt vaniljesukker, bagepulver, salt og hvedemel sammen og rør det i dejen sammen med mælken.
 • Fordel dejen i en lille smurt springform (ca. 18 cm) med bagepapir i bunden.
 • Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 35-40 minutter til den er gylden og gennembagt. Tjek evt. med et lille træspyd i midten af kagen.
 • Lad kagen afkøle kort, fjern ringen på springformen og fordel et lag hindbærmarmelade ovenpå kagen.
 • Pisk æggehviderne helt stive, tilsæt sukkeret og pisk igen til en cremet og glat marengsmasse. Fordel marengsmassen ovenpå hindbærmarmeladen.
 • Bag kagen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i yderligere 10-15 minutter, til marengsen er sprød og gylden på overfladen.
 • Afkøl kagen og server, evt med et drys flormelis på toppen.
 • Kagen kan holde sig frisk i et par dage. Den er ikke fryseegnet, da marengstoppen vil blive blød og våd.

Noter

Hvis kagen er hævet op i en top, kan man med fordel skære lidt af toppen. Dermed bliver det nemmere at fordele et tykt lag hindbærmarmelade ovenpå kagen, uden at det løber.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)