Som jeg vist skrev i ugens madplan i mandags, så er vi ret vilde med både de traditionelle og de alternative udgaver af lasagne her hos os og det gælder selvfølgelig også grækernes svar på den italienske klassiker, nemlig moussaka’en.

En moussaka laves traditionelt med hakket lammekød, hvilket smager skønt, men jeg bruger lige så ofte oksekød, hvis det er det, jeg lige kan få fat i og det skal bestemt ikke afholde nogen fra at lave en moussaka, at der ikke lige er et lam i sigte, for det smager lige så fint med hakket oksekød.

Kødet laves til en kødsauce, nogenlunde ligesom når man laver en traditionel lasagne, men krydringen er en smule anderledes – blandt andet smager jeg til med en lille smule stødt kanel, hvilket rigtig mange græske retter faktisk indeholder. Jeg bruger nok en noget mindre dosis end den typiske, græske husmor, men alligevel lige nok til at det giver en speciel, letkrydret og lidt varm smag til kødet, hvilket er medvirkende til at adskille kødsaucen i en moussaka fra de tusindvis af andre kødsaucer der findes.

Jeg laver oftest moussaka på en blanding af aubergine og kartoffel i skiver. Det kan godt være, den originale kun er lavet på aubergine – det kan jeg faktisk ikke lige huske på stående fod, så måske er der også kartofler i de græske moussaka’er, men jeg kan i hvert fald godt lide, at der er lidt “bid” i retten og det hele ikke bare består af blød, bagt aubergine, kødsauce og cremet bechamel.

Traditionelt skæres auberginen i skiver som drysses med lidt salt og drænes let, inden de steges gyldne i rigeligt olie. Jeg springer gerne over hvor gærdet er lavest og bager i stedet aubergineskiverne i ovnen, som alligevel er tændt, når moussaka’en skal derind og bages umiddelbart bagefter. Udover at være meget nemmere, spares der også en del på fedtstoffet, for sådan nogle aubergineskiver kan godt nok suge noget olie, hvis de får lov og jeg synes altså, at bechamelsaucen og osten bidrager med kalorier nok.

 

 

Vi spiser gerne lidt grønt til, fx en græsk salat eller en blandet salat og måske også en portion tzatziki, som man skovler op med lidt lækkert brød. Enten hjemmebagt eller også et brød fra vores tyrkiske grønthandler – så bliver tilbehøret også en lille smule i familien til den græske moussaka.

Græsk moussaka med kartofler og aubergine.

4 pers.

1 spsk olie

1 løg, hakket

1 fed hvidløg, finthakket

400-450 gr hakket oksekød

1 ds hakkede tomater

1 dl vand

1 tsk paprika

1/2 tsk chili

2 tsk timian – oregano kan også bruges

1/2 tsk stødt kanel

salt og peber

evt. et nip sukker

1 aubergine

1 bagekartoffel

Bechamelsauce.

30 gr smør

2 spsk hvedemel

4 dl mælk

1/2 tsk friskrevet muskat – stødt muskat kan også bruges, men har ikke så meget smag

salt og peber

50 gr revet ost

Varm olien op i en stor gryde og svits løg og hvidløg klare heri. Tilsæt det hakkede kød og brun det godt, inden hakkede tomater, vand og krydderier kommes i gryden. Lad saucen simre i 10-15 minutter, inden den smages til med salt og peber og evt. et nip sukker.

Imens skæres auberginen i skiver af ca. 1/2 cm tykkelse. Skiverne fordeles på en bageplade med bagepapir, drysses med lidt salt og bages møre i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. Skræl bagekartoflen og skær den i tynde skiver. Fordel lidt kødsauce i bunden af et ildfast fad og læg aubergineskiver ovenpå. Fortsæt herefter med et lag kødsauce, så kartoffelskiver, kødsauce, de sidste aubergineskiver og slut af med det sidste kødsauce.

Smelt smørret til bechamelsaucen i en gryde og rør melet i, når smørret er smeltet. Tilsæt mælken lidt ad gangen, og pisk godt mellem hver gang, så saucen ikke klumper. Lad saucen koge i et par minutter, så den tykner og smag til med muskat, salt og peber. Fordel bechamelsaucen ovenpå moussaka’en og drys lidt revet ost øverst. Bag moussaka’en ved 180 gr i ca. 40 minutter til osten er gylden og kartoflerne møre. Server med salat, tzatziki og måske lidt godt brød.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)