Herhjemme elsker vi müsliboller – måske er det fordi, det ligesom er en lidt sundere måde at få en sød bolle på, når det hele nu ikke kan gå op i mine yndlings chokoladeboller og så er det så praktisk, at man lige kan have den med i tasken og bide af den, uden at den på nogen måde føles tør eller kedelig og bare skriger på pålæg, ost eller smør.

Jeg har ikke noget imod at købe en müslibolle hos en god bager i ny og næ, men jeg kan altså også godt lide at bage dem selv på base af en rigtig god (og sukkerfri) müsli. På den måde kan man selv være med til at præge smagen, men derudover ved man også, at det man spiser ikke i virkeligheden lige så godt kunne have været en chokoladebolle – sådan rent ernæringsmæssigt 🙂

DSC_0030

Derfor bagte jeg en pladefuld müsliboller forleden dag, da regnen slog mod ruden og jeg syntes, at huset trængte til at blive fyldt med varme, sødme og hygge og duften af nybagt brød. Men selvom jeg elsker at bage, så kan jeg også godt lide, når en dej engang imellem bare skal røres sammen af lidt vand, mel/gryn, gær og fedtstof, hæves og derefter sættes i klatter på en bageplade – ingen dej på fingrene, ingen rengøring af bordplade efter æltning og med et minimum af arbejde. Alligevel bager jeg oftest kun små portioner af den slags boller, for jeg oplever, at lige så lækre og let sprøde de er, når de kommer ud af ovnen, lige så kedelige, småseje og tørre er de dagen efter. Og nej, det har ikke noget med opbevaringen af gøre – jeg synes bare, at den slags nemme boller er bedst, når de er helt friske.

Men langt om længe er det lykkedes mig, at udvikle en bolle, som både er nem og hurtig at lave, men som også holder sig let, luftig og lækker i et par dage, helt uden at blive tør og kedelig, hvilket gør den til en oplagt madpakke og mellemmåltidsbolle. Ren win win.

 

 

Jeg kom lidt stødt kanel og en smule vanillepulver i dejen, hvilket jeg synes spiller fint sammen med müslien og bidrager med sødme til bollen, der er bagt uden brug af andet sødemiddel end en skefuld honning, men man kan jo tilsætte de krydderier, man føler for eller helt udelade dem. Og selvom bollerne er perfekte til mellemmåltider og i teorien ikke behøver hverken smør, ost eller marmelade, så skal man næsten unde sig selv at spise en lun, nybagt bolle med lidt koldt smør på til en god kop te eller kaffe.

Müsliboller.

10 stk.

3 dl lunkent vand

25 gr gær

1 dl yoghurt naturel eller andet syrnet mælkeprodukt – jeg bruger også nogle gange vanilleyoghurt

2 spsk olie

1 spsk flydende honning -sirup eller sukker kan også bruges

2 små tsk salt

1 tsk stødt kanel – kan udelades

1/2 tsk vanillepulver – kan udelades

150 gr god müsli med rigeligt fyldt

350 gr hvedemel – måske lidt mere

Rør gær ud i vandet og tilsæt yoghurt, olie, honning, salt, kanel, vanillepulver og müsli. Rør hvedemel i dejen til konsistensen er som en tyk grød – den skal næsten kunne stå selv, ellers vil bollerne flyde ud på bagepladen og blive flade. Rør dejen godt igennem – den skal ikke æltes – og lad den hæve i ca. 1 time til dobbelt størrelse. Med en spiseske dyppet i koldt vand, sættes dejen i 10 store klatter på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter og bag dem herefter ved 180 gr i ca. 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne afkøle på ovnristen og server dem lune – evt med lidt smør på.

Note. Deje kan koldhæves på køl i ca. 10-12 timer, hvis man nøjes med 1/4 pr gær eller deromkring.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)