Herhjemme elsker vi müsliboller. Måske fordi det ligesom er en lidt sundere måde at få en sød bolle på, når det hele nu ikke kan gå op i mine yndlings chokoladeboller. Og så er det så praktisk, at man lige kan have den med i tasken og bide af den, uden at den på nogen måde føles tør eller kedelig og bare skriger på pålæg, ost eller smør.
Jeg har ikke noget imod at købe en müslibolle hos en god bager i ny og næ, men jeg kan altså også godt lide at bage dem selv på en base af en rigtig god (og sukkerfri) müsli. På den måde kan man selv være med til at præge smagen, men derudover ved man også, at det man spiser ikke i virkeligheden lige så godt kunne have været en chokoladebolle. Sådan rent ernæringsmæssigt 🙂
Derfor bagte jeg en pladefuld müsliboller forleden dag, da regnen slog mod ruden og jeg syntes, at huset trængte til at blive fyldt med varme, sødme og hygge og duften af nybagt brød. Men selvom jeg elsker at bage, så kan jeg også godt lide, når en dej engang imellem bare skal røres sammen af lidt vand, mel/gryn, gær og fedtstof og så hæves og derefter sættes i klatter på en bageplade. Ingen dej på fingrene, ingen rengøring af bordplade efter æltning og med et minimum af arbejde.
Alligevel bager jeg oftest kun små portioner af den slags boller, for jeg oplever, at lige så lækre og let sprøde de er, når de kommer ud af ovnen, lige så kedelige, småseje og tørre er de dagen efter. Og nej, det har ikke noget med opbevaringen af gøre – jeg synes bare, at den slags nemme boller er bedst, når de er helt friske. Men langt om længe er det lykkedes mig, at udvikle en bolle, som både er nem og hurtig at lave, men som også holder sig let, luftig og lækker i et par dage, helt uden at blive tør og kedelig, hvilket gør den til en oplagt madpakke og mellemmåltidsbolle. Ren win win.
Jeg kom for øvrigt lidt stødt kanel og en smule vaniljepulver i dejen. Jeg synes, det spiller fint sammen med müslien og bidrager med sødme til bollen, der er bagt uden brug af andet sødemiddel end en skefuld honning, men man kan jo tilsætte de krydderier, som man føler for eller helt udelade dem. Og selvom bollerne er perfekte til mellemmåltider og i teorien ikke behøver hverken smør, ost eller marmelade, så skal man næsten unde sig selv at spise en lun, nybagt bolle med lidt koldt smør på til en god kop te eller kaffe.

Müsliboller
Ingredienser
- 3 dl vand (lillefingervarmt)
- ½ pk gær
- 1 dl yoghurt naturel (eller lignende mælkeprodukt)
- 2 spsk olie
- 1 spsk flydende honning (sukker eller sirup kan også bruges)
- 1½ tsk groft salt
- 1 tsk stødt kanel
- ½ tsk vaniljepulver (kan udelades)
- 150 gr god müsli med tørret frugt og nødder
- 350 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere)
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og udrør gæren heri.
- Tilsæt yoghurt, olie, honning, salt, kanel, vaniljepulver og müsli.
- Rør hvedemel i dejen indtil konsistensen er som en tyk grød - den skal næsten kunne stå selv, ellers vil bollerne flyde ud på bagepladen og blive flade.
- Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
- Med en spiseske dyppet i koldt vand, sættes dejen i 10-12 klatter på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter.
- Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne afkøle på ovnristen og server dem lune – evt med lidt smør på.
- Bollerne kan holde sig et par dage, hvis de pakkes godt ind. De kan også fryses.
Jeg har ikke spist müslibrød siden jeg var i Norge for ca. 13 år siden. Jeg var på “overlevelsestur” og i en hel uge levede vi af müslibrød med dåseleverpostej og tubesmørreost, og så pulversuppe om aftenen, lige afbrudt af en aften med røde pølser (gæt hvad vi fik til dem? Rigtigt – Müslibrød!)
De første par dage var jeg ret glad for det, men jeg får det næsten stadig dårligt bare ved tanken, efter de massive mængder der blev spist den uge. Ærgerligt nok, for jeg mindes jo egentlig at smagen var god. Jeg skal nok tage chancen, bage dem og så lære at associerer dem ned noget andet nu. Haha. 😀
Katja – Haha, ja det lyder da godt nok som lidt af en tur – sjovt nok har jeg aldrig lige forbundet müslibrød med overlevelses, men jeg kan i hvert fald love, at disse her smager skønt. Præcis som dem man køber ved bageren og så lige en tand bedre 😉
Er det med eller uden varmluft ovn :)?
Og kan de egentlig fryses ?
Lotte – Jeg bagte dem på varmluft – det gør jeg næsten altid, når jeg bager boller. Jeg ved ikke, om det kan fryses, for vi spiste dem alle sammen 😉 Omvendt kan jeg ikke forestille mig, hvorfor de IKKE skulle kunne fryses – det er jo en almindelig gærdej 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Kan de laves med halvt fuldkornshvedemel, så de bliver lidt grove? Eller vil det ødelægge bollerne??
Jeg er nemlig ikke så meget til hvidt brød. Elsker at bage grovboller og groft brød 🙂
Ingrid – Jeg vil sagtens mene, at du kan bruge fuldkornsmel i dejen sammen med almindelig hvedemel – grunden til, at jeg udelukkende bruger hvedemel er, at jeg bruger en müsli, som i forvejen er temmelig grov med hele kerner og lignende, så jeg synes ligesom, at det bliver nok 😀
hej. kan man lave dem uden et syrnet mælkeprodukt?:)
Fiona – Det er jeg sikker på, at du godt kan. Du kan bare komme lidt ekstra vand i dejen i stedet for 😀
hej Anne-Kathrine, dine musliboller ser rigtig godt ud. vi bor i Canada, og jeg har det svært til at finde friske gær. derfor bager jeg altid med tør gær. Hvor meget tør gær vil du bruge for den opskrift?
vh
Irina – Jeg har desværre absolut ingen erfaring med tørgær, men eftersom der skal ½ pk frisk gær (25 gr) i bollerne, så må det være muligt at finde en form for omregner et sted via google. Alternativt så prøv at se, om du kan huske, hvor meget tørgær, du plejer at bruge, når du bager andre former for boller og brød – det er formentlig nogenlunde samme mængde, der skal bruges her, tænker jeg 😀
Jeg har prøvet at google og denne her dukkede op :
http://www.dk-kogebogen.dk/teknik/teknik-gaer.php
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej,
Mums de ser lækre ud, hvilken musli bruger du? Syntes det er svært at finde en god en. :0)
Mange hilsner fra Bettina
Bettina – Jeg bruger den müsli, som vi har i skabet – altså den som Morten spiser til morgenmad og det er en müsli fra Føtex/Bilka med papaya, dadler og mandler – jeg mener, den er af mærket “Vores”.
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg bruger müslien fra kælderen. Den er god.
Vores er uden mandler, de er dyre på markedet.
Men det er stadig vores, ligesom Bettinas.
Bollerne smager bedst med appelsinsmør på, og ikke varme men lune.
Hos os plejer vi gerne at vente med at sætte tandsættet i bollen til 12 minutter efter de er kommet væk fra bagepladen.
Jim – Ja, men bruger jo bare den müsli, som man foretrækker 😀 Jeg har ikke lige tid på, hvor lang tid der går, fra bollerne er taget af pladen, til vi begynder at spise dem, men ofte kan vi ikke vente, så bollerne er nok mere varme end lune – elsker smeltet smør på varme boller 😀
Hej 🙂
Hvilken mysli har du brugt?
Mvh. Merete
Merete – Det er lidt forskelligt, hvilken slags müsli jeg bruger – for det meste den er står i skabet, for Morten spiser müsli til morgenmad hver morgen. Han kan godt lide en fra Bilka/Føtex med papaya, dadler og mandler – der er godt med fyld i. Mener den er af mærket “Vores” 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Har lige bagt de her skønne boller og de blev lækre og gode 😀 dog faldte de lidt sammen?
Tak for en lækker opskrift!
Laver man sin egen mussli, kan man få den lige præcis som man nu kan lide den, jeg hakker mandler, hasselnødder og kommer gerne både tranebær og rosiner i
lidt hakkede dadler og en sjat havregryn er heller ikke af vejen, smag efter behag.
Lena – Det har du helt ret i. Jeg laver mest hjemmelavet granola, men hjemmelavet müsli er bestemt også et hit 😀
Hej. Jeg har lige forsøgt mig med opskriften og de er blevet så gode! Bunden af bollerne er dog helt klistret fast til bagepapiret efter jeg har taget dem ud af ovnen og næsten umulige at få af. Andre der har oplevet det samme? Og kan dette skyldes at jeg ikke lod dem efterhæve på bagepapiret ? Eller spiller det ingen rolle.? Mvh Mathilde
Mathilde – Hmmm… det lyder da lidt underligt og jeg har aldrig selv oplevet det problem. Umiddelbart tænker jeg på, om bollerne har været helt færdigbagte i midten?
For mig blev de heller ikke høje, som så billedet, og de klistrede også delvist fast til bagepapiret.
Jeg læsteikke fremgangs måden igennem, så blev skuffet over at finde ud af, at jeg selv skulle i gang med at finde en en mysli eller selv lave den. Så, efter du lille regnestykke må jeg konstatere, at de blev alt for dyre at bage i forhold til resultatet.
Marlene – Æv det var da ærgerligt, at bollerne ikke blev så gode. Nu ved jeg jo ikke, hvor høje du synes, bollerne på billedet er, men mine er vel som regel omkring 3 cm høje. Dejen skal være som en tyk grød, og den skal kunne stå nogenlunde af sig selv, som jeg har skrevet i opskriften – er den for tynd, vil bollerne flyde for meget ud, og så skal der en smule mere mel i dejen.
Jeg er ikke helt klar over, hvad du mener med, at du blev skuffet over, at du enten skulle finde en müsli eller lave den selv, for hvad er alternativet? Enten køber man en müsli, eller også laver man den selv. Alternativet til müsli kunne selvfølgelig være, at blande lidt forskelligt sammen, fx havregryn, kokosmel, nødder, frø og tørret frugt og komme i dejen, men er det ikke det samme som at lave en müsli selv? Og prismæssigt er der vist ikke den store forskel.
Hvor mange personer er dejen lavet til?
Eller hvor mange boller kommer der ud af den her opskrift?
Nanna – Som jeg har skrevet øverst i opskriften, så bliver der ca 10 boller 😉
Prøv dig frem – det er det nemmeste.
Det gør jeg.
Frys I bare alt.
Det har jeg gjort.
Altid med godt resultat.
(Selv persillesovs).
Du kan fryse alt. Prøv selv.
Lav en lille portion – og prøv.
God fornøjelse. Held og lykke.