Herhjemme elsker vi müsliboller. Måske fordi det ligesom er en lidt sundere måde at få en sød bolle på, når det hele nu ikke kan gå op i mine yndlings chokoladeboller. Og så er det så praktisk, at man lige kan have den med i tasken og bide af den, uden at den på nogen måde føles tør eller kedelig og bare skriger på pålæg, ost eller smør.

Jeg har ikke noget imod at købe en müslibolle hos en god bager i ny og næ, men jeg kan altså også godt lide at bage dem selv på en base af en rigtig god (og sukkerfri) müsli. På den måde kan man selv være med til at præge smagen, men derudover ved man også, at det man spiser ikke i virkeligheden lige så godt kunne have været en chokoladebolle. Sådan rent ernæringsmæssigt 🙂

DSC_0030

Derfor bagte jeg en pladefuld müsliboller forleden dag, da regnen slog mod ruden og jeg syntes, at huset trængte til at blive fyldt med varme, sødme og hygge og duften af nybagt brød. Men selvom jeg elsker at bage, så kan jeg også godt lide, når en dej engang imellem bare skal røres sammen af lidt vand, mel/gryn, gær og fedtstof og så hæves og derefter sættes i klatter på en bageplade. Ingen dej på fingrene, ingen rengøring af bordplade efter æltning og med et minimum af arbejde.

Alligevel bager jeg oftest kun små portioner af den slags boller, for jeg oplever, at lige så lækre og let sprøde de er, når de kommer ud af ovnen, lige så kedelige, småseje og tørre er de dagen efter. Og nej, det har ikke noget med opbevaringen af gøre – jeg synes bare, at den slags nemme boller er bedst, når de er helt friske. Men langt om længe er det lykkedes mig, at udvikle en bolle, som både er nem og hurtig at lave, men som også holder sig let, luftig og lækker i et par dage, helt uden at blive tør og kedelig, hvilket gør den til en oplagt madpakke og mellemmåltidsbolle. Ren win win.

Jeg kom for øvrigt lidt stødt kanel og en smule vaniljepulver i dejen. Jeg synes, det spiller fint sammen med müslien og bidrager med sødme til bollen, der er bagt uden brug af andet sødemiddel end en skefuld honning, men man kan jo tilsætte de krydderier, som man føler for eller helt udelade dem. Og selvom bollerne er perfekte til mellemmåltider og i teorien ikke behøver hverken smør, ost eller marmelade, så skal man næsten unde sig selv at spise en lun, nybagt bolle med lidt koldt smør på til en god kop te eller kaffe.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Müsliboller

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 5 min
Antal: 10 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 3 dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 dl yoghurt naturel (eller lignende mælkeprodukt)
 • 2 spsk olie
 • 1 spsk flydende honning (sukker eller sirup kan også bruges)
 • tsk groft salt
 • 1 tsk stødt kanel
 • ½ tsk vaniljepulver (kan udelades)
 • 150 gr god müsli med tørret frugt og nødder
 • 350 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere)

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og udrør gæren heri.
 • Tilsæt yoghurt, olie, honning, salt, kanel, vaniljepulver og müsli.
 • Rør hvedemel i dejen indtil konsistensen er som en tyk grød - den skal næsten kunne stå selv, ellers vil bollerne flyde ud på bagepladen og blive flade.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
 • Med en spiseske dyppet i koldt vand, sættes dejen i 10-12 klatter på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter.
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
 • Lad bollerne afkøle på ovnristen og server dem lune – evt med lidt smør på.
 • Bollerne kan holde sig et par dage, hvis de pakkes godt ind. De kan også fryses.

Noter

Dejen kan koldhæves på køl i ca. 10-12 timer, hvis man nøjes med at bruge ca 15 gr gær.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)