Jeg elsker knasende sprøde myslibarer med tørret frugt og i det hele taget alt hvad der bare minder om sådan nogle små, let søde og klistrede basser.

Desværre synes jeg ofte, at der er en tendens til, at diverse myslibarer udråbes som mellemmåltider af den allerbedste og sundeste slags, men læser man opskriften eller varedeklarationen grundigt igennem, viser det sig ofte, at de små fristelser har et nærings- og sukkerindhold, der svarer til en chokoladebar. Og får man endelig fat i en opskrift på såkaldt “sukkerfri” myslibarer indeholder de ofte 2-3 dl honning, kondenseret mælk eller sirup, hvorefter man i min verden er lige vidt.

Derfor har jeg i dag prøvet at lave en portion myslibarer i en lidt sundere udgave. Bevares, helt “sunde” bliver de aldrig, for uanset hvordan man vender og drejer det, så indeholder tørret frugt jo en del frugtsukker, men det eneste sødemiddel jeg har tilsat til hele portionen, er en enkelt spiseskefuld honning og det er okay med mig. Resten af sødmen kommer fra frugt, appelsinsaft, kanel og vanillepulver.

Jeg er selv ret vild med det færdige resultat. Barerne er knasende sprøde og lækre med store stykker af grofthakkede dadler og tranebær, men bryder man sig ikke om dadler og/eller tranebær, udskifter man selvfølgelig bare med anden tørret frugt. Barerne er ikke helt så søde som de gænge myslibarer, men nu handler det jo netop om en sundere udgave af myslibarerne og ikke et stykke kage og en myslibar som denne vil helt sikkert kunne gøre det ud for et lækkert og tilfredsstillende mellemmåltid til mig.

Jeg halverede den færdigbagte bar en enkelt gang med en skarp kniv og skar derefter 5 mindre myslibarer af hver halvdel. Det gav i alt 10 store og fine barer, som er perfekte til et mellemmåltid til mig eller Morten, men laver man barerne til børn, kan man muligvis med fordel dele pladen i 3 stykker og derefter skære hvert stykke ud i barer.

 

 

Opbevar myslibarerne i en lufttæt beholder og pak dem evt. ind i et lille stykke madpapir/bagepapir, så der er lidt at holde ved, hvis de skal med i madpakken. Jeg vil skyde på, at barerne kan holde sig i 1-2 uger, hvis ikke de er spist inden da. Er barerne blevet bløde, kan man med fordel lune dem et par minutter i ovnen, så bliver de sprøde igen.

Myslibarer med tørret frugt.

10-12 stk.

1 æg

1/2 dl appelsinsaft

3 spsk smagsneutral olie

1 stor spsk honning

150 gr havregryn

50 gr kokosmel

60 gr hvedemel

2 tsk stødt kanel

1 tsk vanillepulver

1/4 tsk bagepulver

1 nip salt

100 gr tørrede dadler, grofthakkede

100 gr tørrede tranebær, grofthakkede

1 dl solsikkefrø

Kom ægget i en skål og rør det sammen med appelsinsaft, olie og honning. Tilsæt havregryn, kokosmel, hvedemel, kanel, vanillepulver, bagepulver, salt, dadler, tranebær og solsikkefrø og ælt dejen godt sammen – det er nemmest at bruge hænderne. For et ildfast fad (ca. 15×20 cm) med bagepapir og pres dejen godt ud i bunden. Det kan være lidt nemmere, hvis man fugter fingrene. Bag ved 175 grader i ca. 30 minutter, til overfladen er gylden og sprød. Løft den store myslibar ud af formen ved hjælp af bagepapiret og lad den køle helt af, inden den skæres i 10-12 mindre myslibarer. Opbevar i en lufttæt beholder.

Note. Der er ikke nogen regler for, hvilken slags tørret frugt der skal bruges. Dadler og tranebær kan sagtens erstattes af rosiner, tørrede abrikoser, tørrede blåbær, kirsebær eller hvad man nu har lyst til. Ligeså kan solsikkefrøene erstattes af andre frø eller nødder/mandler.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)