Lækre og lune pandebrød…

6 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Søndag, sidst på eftermiddagen, begyndte regnen at vælte ned her i Vejle. Vi havde heldigvis ikke nogen planer – alle weekendens gøremål var overstået og udover en fodboldkamp i fjernsynet (for Mortens vedkommende) og en god bog for mit vedkommende, var der ikke det store på programmet. Til gengæld var der masser af træ i brændekurven, så jeg fik tændt op i brændeovnen og supplerede så lige med de sædvanlige stearinlys. Selvom det er skønt med forårssol og varme, kan det også være vældig hyggeligt med en regnvejrsaften.

Og da vi så sad der i sofaen, fik jeg lyst til at lave lidt snacks, som vi kunne nippe af inden aftensmaden. Der var kogte kikærter i køleskabet, som blev blendet med lidt olie, creme fraiche, citron og krydderier til en lækker og cremet humus. Derudover havde vi en chorizopølse liggende – det har vi ret ofte, for de er geniale som en hurtig appetizer og kan holde sig næsten ubegrænset. Halvdelen af pølsen, vi var jo kun os to, blev skåret i tykke skiver, ca. 1,5 cm, og stegt sprøde og lækre på en varm pande.

Men så var der jo det med brødet, for et eller andet skulle vi jo have som tilbehør til den hvidløgsduftende humus og det er alt for længe siden, at jeg sidst har lavet en portion pandebrød, selvom det faktisk er noget af det allernemmeste og hurtigste bagværk, man kan tænke sig. Dejen skal bare samles, æltes og rulles ud – ingen hævning og ingen opvarmning af ovn, bare frem med en stegepande og så er der brød i løbet af få minutter.

De lune og lækre, friskbagte brød, som faktisk minder ret meget om pitabrød, blev skåret i mindre stykker og så var de ellers klar til at skovle den lækre humus op med. Perfekt kombination. Selvom brødene sådan rent smagsmæssigt minder om pita, er de ikke hule i midten, så de kan altså ikke fyldes ligesom et pitabrød.

 

 

Til gengæld er de perfekte som madbrød til alverdens retter, fx i stedet for naanbrød til de indiske klassikere. Og fordi de er så nemme at lave, og sagtens kan bages i forvejen og efterfølgende lunes i ovnen, er de også gode at servere for gæster. Jeg har ofte brugt dem som en del af en forret eller appetizer bestående af små, tapasinspirerede retter og hvis man serverer dem sammen med god feta, oliven, humus, tzatziki, diverse pestoer/tapenader, saltede og krydrede nødder/mandler og lidt god pølse og ost har man faktisk et helt måltid. Et måltid af den slags, som kan vare i timevis og hvor man bare sidder og nipper til den gode mad, nyder stemningen og selskabet.

Pandebrød.

4 stk.

ca 4 dl hvedemel

2 tsk salt

2 tsk bagepulver

1,5 dl vand

2 spsk olie + 1 spsk olie til pensling

Bland hvedemel, salt og bagepulver i en skål og tilsæt vand og olie. Ælt sammen til en smidig og glat dej – tilsæt lidt mere mel, hvis dejen er for klistret. Form dejen til 4 boller og rul dem ud til pandekager på 1/2 cm’s tykkelse på et meldrysset bord. Varm en stegepande op uden fedtstof. Pensl en pandekage med en smule olie og løft den over på den varme pande med den oliesmurte side nedad. Pensl herefter oversiden med olie og vend brødet, når det er bagt gyldent på undersiden. Lad brødene køle af på ovnristen imens de restende brød bages på samme måde. Skær ud i mindre stykker og server til humus, lækker dip, tapenade eller som madbrød.

6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Soren
7 år siden

Fin og nem opskrift! Tak for den!

Fru Nielsen
6 år siden

Super hyggeligt. Hvor høj varme bruger du til brødene? Og ca hvor længe på hver side?

Benny hansson
5 år siden

Jeg forstår ikke rigtigt de 2 pander hvor bages brødet ???

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)