Fordi både Morten og jeg har madpakke med på hhv. arbejde og i skole i hverdagene, kan jeg godt lide at gøre lidt ekstra ud af vores frokost i weekenden. Ikke forstået på den måde, at vi sidder med et bord, der er en jule- eller påskefrokost værdig, men jeg kan godt lide at sætte en lille ekstra lækker ting på bordet. Det kan fx være en varm leverpostej, en stegt fiskefilet og rejer, lidt torskerogn eller en pandefuld nystegte frikadeller – så er der også rester til madpakkerne i den følgende uge.

Til vores frokost i dag har jeg forberedt en super nem og enkel lakserilette, som bliver serveret med lidt ristet rugbrød ved siden af. Og med super nem mener jeg virkelig super nem – alt hvad jeg har foretaget mig er nemlig at plukke et stykke varmrøget laks i mindre stykker og røre det sammen med lidt mayonnaise, creme fraiche, citronsaft og krydderier. Nemmere kan det vist ikke blive?

Lakserilletten er kommet i en lille skål og er blevet drysset med purløg og står nu og trækker i køleskabet, imens vi smutter i haven og får slået græs og luget i et bed og så er den lige til at sætte på bordet, når vi bliver sultne til frokost. Udover at være en lækkerbisken på frokostbordet kan rilette med laks også gøre det ud for en lækker og nem forret, som oven i købet kan forberedes i god tid. Ved servering lægges så bare en skefuld rilette ovenpå lidt blandede salatblade og så er anretningen klar til servering med lidt lækker flute eller ristet rugbrød ved siden af – nemmere kan det vist ikke blive.

Bryder man sig ikke om laks kan riletten sagtens laves med andre former for røget fisk, fx varmrøget ørred ligesom purløg også kan erstattes af andre krydderurter – fx friskhakket dild. Og nu hvor det er sæson for ramsløg, kunne jeg da sagtens forestille mig, at tilsætte en håndfuld finthakket ramsløg til riletten.

Lakserilette med purløg

Samlet tid10 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 2 stk varmrøget laks (ca 200 gr)
  • 2 spsk mayonnaise
  • 4 spsk creme fraiche
  • 2 spsk citronsaft
  • 1 tsk mild sennep
  • 2 spsk friskhakket purløg (+ lidt til pynt)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Fjern skindet fra laksestykket, pluk det i mindre stykker og kom det i en skål. Tilsæt mayonnaise, creme fraiche, citronsaft, sennep, hakket purløg, salt og peber.
     Rør det hele sammen med en gaffel til en cremet lakserilette. Smag til og anret i en lille skål. Drys med purløg og stil på køl til servering. Server med ristet rugbrød og grønne salatblade.

Noter

Pas på med at tilsætte for meget salt på én gang. Laksen er ret saltet i sig selv, så smag til og tilsæt evt. mere eller mindre salt efter smag og behag. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)