Fordi både Morten og jeg har madpakke med på hhv. arbejde og i skole i hverdagene, kan jeg godt lide at gøre lidt ekstra ud af vores frokost i weekenden. Ikke forstået på den måde, at vi sidder med et bord, der er en jule- eller påskefrokost værdig, men jeg kan godt lide at sætte en lille ekstra lækker ting på bordet. Det kan fx være en varm leverpostej, en stegt fiskefilet og rejer, lidt torskerogn eller en pandefuld nystegte frikadeller – så er der også rester til madpakkerne i den følgende uge. Og i dag blev det så til en lækker lakserilette, som var lavet på et stykke varmrøget laks.

Riletten blev serveret med et ordentlig drys friskhakket purløg og ristet rugbrød ved siden af og det gik virkelig lynhurtigt at lave den skønne rilette. Alt hvad jeg foretog mig var nemlig at plukke laksen i mindre stykker og røre den sammen med lidt mayonnaise, creme fraiche, citronsaft, sennep, salt og peber Nemmere kan det vist ikke blive?

Udover at være en lækkerbisken på frokostbordet, så kan rilette med laks også gøre det ud for en lækker og nem forret, som oven i købet kan forberedes i god tid. Den skal bare stå tildækket på køl og hvile. Ved servering lægger man så bare en skefuld rilette ovenpå lidt blandede salatblade og så er anretningen klar, gerne med lidt lækker flute eller ristet rugbrød ved siden af. Nemmere kan det vist ikke blive.

Bryder man sig ikke om laks kan riletten sagtens laves med andre former for røget fisk, fx varmrøget ørred ligesom purløg også kan erstattes af andre krydderurter. Jeg er eksempelvis ret vild med friskhakket dild. Og nu hvor det er sæson for ramsløg, kunne jeg da sagtens forestille mig, at tilsætte en håndfuld finthakket ramsløg til riletten.

Lakserilette med purløg

Samlet tid10 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 stk varmrøget laks (ca 200 gr)
 • 2 spsk mayonnaise
 • 4 spsk creme fraiche
 • 2 spsk citronsaft
 • 1 tsk sennep (kan udelades)
 • 2 spsk friskhakket purløg (+ lidt til pynt)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Fjern skindet fra laksestykket, pluk det i mindre stykker og kom det i en skål.
 • Tilsæt mayonnaise, creme fraiche, citronsaft, sennep, hakket purløg, salt og peber.
 • Rør det hele sammen med en gaffel til en cremet lakserilette og smag til.
 • Anret riletten i en lille skål, drys med purløg og stil på køl til servering.
 • Server med ristet rugbrød eller flute, evt. på en bund af salatblade.

Noter

Pas på med at tilsætte for meget salt på én gang. Laksen er ret saltet i sig selv, så smag til og tilsæt evt. mere eller mindre salt efter smag og behag. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)