Lakserilette med varmrøget laks og purløg.

8 kommentarer
Fisk og skaldyr, Forretter, Frokostretter, Julemad og juleopskrifter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter
Gå direkte til opskriften

En hjemmelavet lakserilette med varmrøget laks er en fantastisk forret eller velkomstsnack, fx nytårsaften. Evt. blot anrettet i en skål med sprøde rugbrødschips til. Den er lynhurtig at lave, og så smager den bare eminent godt. Derudover er der faktisk også et hav af andre anvendelsesmuligheder for den lækre lakserilette, for den er også eminent lækker på frokostbordet, fx til påskefrokosten, og som fyld i en sandwich. Og anretter man riletten i små glas, så er den oplagt til både brunch og som en del af en tapasmenu. 

Se også – Koldhævede flutes I Spinatroulade med laks I Sprøde rugbrødschips

Nem og lækker opskrift på lakserilette.

Som nævnt er det ret nemt at lave lakserilette, da den indeholder ganske få ingredienser, som blot skal røres sammen. Derfor er det heller ikke uvæsentligt, at man bruger ingredienser af en god kvalitet. Jeg anbefaler, at man køber et helt stykke varmrøget laks og selv plukker det i stykker. Det tager ingen tid og gør bestemt en forskel. Hvorvidt den røgede laks så skal være “neutral” eller med peber, krydderurter eller noget tredje bestemmer man jo selv. Og har man rester af et større stykke varmrøget laks, så kan resterne selvfølgelig også bruges til rilette. 

Tip! Se mine bedste tips til servering og variationer af lakserilette under opskriften. 

4.44 fra 16 stemmer

Lakserilette

Samlet tid10 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 stk varmrøget laks (ca 200 gr)
 • 2 spsk mayonnaise
 • 4 spsk creme fraiche
 • 2 spsk citronsaft
 • 1 tsk sennep (kan udelades)
 • 2 spsk friskhakket purløg (+ lidt til pynt)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Fjern skindet fra laksen, pluk fisken i mindre stykker og kom det i en skål.
 • Tilsæt mayonnaise, creme fraiche, citronsaft, sennep og hakket purløg og rør det hele sammen til en cremet lakserilette med en gaffel.
 • Smag riletten til.
 • Anret riletten i en skål (eller flere små glas) og drys med friskhakket purløg på toppen.
 • Server riletten med ristet rugbrød eller flute. Den kan også anrettes på en bund af salatblade.
 • Riletten kan holde sig i 3-4 dage på køl. Har man lavet for meget rilette, kan den også fryses og blot røres igennem efter optøning. Jeg foretrækker dog frisklavet rilette.

Variationer af rilette.

Umiddelbart er det jo ret naturligt, at en lakserilette indeholder laks. Men bryder man sig ikke om laks, så kan riletten sagtens laves med andre former for røget fisk. Fx et stykke varmrøget ørred eller røget makrel. Faktisk kan man også lave kyllingerilette og rilette af and, for nu blot at nævne et par eksempler. Og jeg har også fået serveret en superlækker rilette af kanin. Så der er altså flere forskellige muligheder.

Purløg også kan selvfølgelig også erstattes af andre krydderurter. Laver man en rilette med fisk, så vil jeg selvfølgelig anbefale nogle af de friske krydderurter, der særligt går godt med fisk. Jeg er eksempelvis ret vild med friskhakket dild. Og nu hvor det er sæson for ramsløg, kunne jeg da sagtens forestille mig, at tilsætte en håndfuld finthakket ramsløg til riletten. Karse og sprøde radiser vil også gå supergodt til en rilette med røget makrel.

Laver man derimod kyllinge- eller anderilette (eller kaninrilette), så kan man godt bruge nogle af de mere “kraftige” krydderurter som fx timian eller salvie.

Servering af rilette.

Som jeg allerede har nævnt, så er lakserilette oplagt til forret, på frokostbordet, som en snack/appetizer og som fyld i sandwiches. Og også gerne som en del af en brunch eller tapas, hvis den anrettes i mindre glas. Man kan selvfølgelig sagtens servere flutes eller lyst brød til lakserilette. Blandt andet kan jeg anbefale de her hjemmebagte, koldhævede flutes. Men faktisk smager riletten også helt fantastisk til ristet rugbrød. Og det er oplagt at servere en skålfuld lakserilette med sprøde rugbrødschips.

Derudover kan man anrette riletten på en bund af sprøde salatblade og med pynt af eksempvis agurkeskiver, friske krydderurter og kapers, hvis man er til den slags. Helt oplagt til forret eller som en lille, lækker frokostanretning med brød (flute eller ristet rugbrød) til.

8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
bettina jensen
5 år siden

Jeg vil hermed gerne stoppe mit nyhedsbrev.

Der er kommet for mange reklamer.

Held og lykke fremover

Lone Groth
3 år siden

Kan vi ikke blive fri for de vanvittige mange reklamer – hold da op der er mange .

Hilsen Lone

Claus
3 år siden

Vi får en del reklamer på mobil og andre steder etc. Her vil jeg skrive som Beatles “Let It Be” Jeg ser stadig med c,”)

Marianne Larsen
2 år siden

Jeg er så glad for dine opskrifter , reklamer dem tager vi med 👍
Hilsen Marianne.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)