I dag har jeg undervisningsfri fra skole og da jeg havde gået morgentur med Villy, besluttede jeg mig for, at jeg ville have en rigtig brunchklassiker til morgenmad – nemlig Eggs Benedict, som er skinke eller bacon med pocheret æg på en bund af English muffin og, som prikken over i’et, en skefuld hollandaise sauce på toppen.

Kombinationen lyder måske noget voldsom eller bare generelt sær, men jeg har spist en del Eggs Benedict på vores forskellige ture til New York og jeg er vild med kombinationen af den cremede hollandaisesauce, den salte skinke og det bløde æg. Til gengæld har jeg aldrig prøvet at lave det selv, så i dag skulle det være. Især fordi jeg havde en rest hollandaise sauce stående i køleskabet, som vi fik til noget laks med dampede asparges tidligere på ugen og dermed var det ene delelement jo allerede på plads.

Jeg kan lige så godt indrømme med det samme, at min version af Eggs Benedict er en lidt forenklet udgave – blandt andet havde jeg ikke English muffins på lager og det der med at begynde at bage en portion, inden jeg kunne få morgenmad, var heller ikke lige noget jeg følte for, så jeg brugte en helt almindelig hvedebolle.

Og så var der jo det med det porcherede æg, som skal placeres ovenpå skinken. Jeg har efterhånden lært at pochere et æg, men der var også engang, hvor tanken om det pocherede æg helt ville have afholdt mig fra at lave Eggs Benedict og det er jo synd, når der findes genveje til at opnå stort set den samme smag. En af disse genveje benyttede jeg mig af i dag, idet jeg bare kogte ægget – så kunne jeg også riste bollen, anrette skinken og lune saucen imens det kogte. Jeg foretrækker ægget smilende, men er man mere til blød- eller hårdkogte æg kan man jo bare tilpasse kogetiden og kan man slet ikke forestille sig at lave Eggs Benedict uden pocherede æg, så må man i gang med en gryde fuld af vand.

Hollandaisesaucen er lavet på fløde, æg, smør og citronsaft ud fra en opskrift jeg på et tidspunkt stødte på hos Arla. Der er ikke fløde i den klassiske hollandaise og man kan jo godt argumentere for, at en sauce lavet på æggeblommer og smør ikke just mangler kalorier i form af fløde, men resultatet er en utrolig lækker og cremet sauce, som er supernem at røre sammen, så engang imellem bliver den lavet alligevel.

Desværre grynede saucen en lille bitte smule, da jeg varmede den op i mikrovnen – jeg skulle nok have væbnet mig med tålmodighed og varmet den op ved piskning over vandbad, men smagen fejlede intet og konsistensen var også stadig fin og cremet. Jeg har medtaget opskriften på hollandaise herunder, men da der kun skal bruges omkring 1 dl til opskriften på Eggs Benedict, skal man nok beregne en lidt mindre portion, medmindre man skal lave Eggs Benedict til mange eller bare er ualmindelig glad for hollandaise sauce. Vil man servere Eggs Benedict som en del af en brunchbuffet kan man for øvrigt fint holde saucen varm, ved at placere den over et vandbad.

 

 

Jeg spiste denne her portion sammen med lidt frugt og en stor pottefuld god, varm te og én ting kan jeg i hvert fald sige – jeg bliver ikke sulten igen foreløbigt. Resten af fredagen skal bruges på at læse et par kapitler i en skolebog og så har jeg en aftale hos min kosmetolog, inden Villy og jeg henter Morten på arbejde kl. 13. Derefter venter bare en god, lang weekend helt uden planer. Dejligt.

Hollandaise sauce med fløde.

125 gr smør

1/4 piskefløde

4 æggeblommer

2-3 spsk citronsaft

1/2 tsk salt

hvid peber

Kom alle ingredienserne i en tykbundet gryde og bring dem i kog under piskning. Smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra citronsaft og server.

Eggs Benedict.

2 stk.

2 æg

lidt god skinke

1 dl hollandaise sauce – se evt. opskrift ovenfor

1 hvedebolle

purløg til drys

Start med at koge æggene til de er blødkogte eller smilende. Imens deles bollen i 2 og ristes. Læg de to halve boller på 2 tallerkner og anret skinken ovenpå. Lun hollandaisesaucen forsigtigt – evt over vandbad. Pil æggene og læg dem ovenpå skinken. Hæld lidt hollandaisesauce over hver anretning og pynt til sidst med purløg – server straks.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)