Det er så sjældent, at jeg bager et rigtigt gammeldags franskbrød. Og med gammeldags mener jeg sådan et lyst brød bagt på hvedemel, lidt mælk, lidt smør, gær og ellers ikke ret meget andet. Ingen surdej, ingen kerner og ingen grove meltyper. Mortens mor er verdensmester i at bage den slags brød, faktisk er hun berømt for sine franskbrød, så jeg skelede selvfølgelig en lille bitte smule til hendes opskrift, da jeg bagte brødet.

Normalt bager jeg ellers de lækre grydebrød, men de kræver unægtelig lidt længere tids forberedelse pga. den lange bagetid og i går formiddags fik jeg altså lige lyst til hjemmebagt franskbrød på den gode, gammeldags manér. Jeg ringede desuden til Morten og vi fik aftalt, at han købte en stor nybagt og varm leverpostej med hjem efter arbejde, da han havde fri kl. 13 og så skulle jeg nok sørge for at have nybagt brød og de hjemmesyltede rødbeder klar. Total hyggelig frokost og en dejlig start på en lang pinseweekend.

Brødet blev akkurat lige så blødt, svampet og lækkert, som jeg havde forestillet mig. Vi spiste godt af det til frokost, men havde alligevel over halvdelen tilbage, som blev gemt til vores morgenmad i dag og så er der sørme stadigvæk en rest til vores morgenmad i morgen, hvor vi kun skal have lidt let, fordi vi skal til pinsefrokost i Mortens familie.

 

 

Jeg skal have kage med til frokosten, der bliver holdt som et sammenskudsgilde, men da der kommer 3 andre kager, udover min, har jeg valgt bare at tage en portion hjemmelavede mini romkugler med. Dem er jeg sikker på, nok skal blive spist, for modsat en stor bradepandekage, eller hvad jeg ellers kunne have fundet på, så er der næsten altid plads til lige at hapse en mini romkugle, hvis man har forspist sig i de andre kager.

Gammeldags franskbrød.

1 dl vand

1½ dl mælk

25 gr gær

1 tsk salt

1 tsk sukker

25 gr blødt smør

500 gr hvedemel

Varm vandet, hæld det i en skål og tilsæt mælken, så blandingen bliver lillefingervarm. Opløs gæren heri og tilsæt salt, sukker, smør og til sidst melet. Ælt dejen blank og smidig og lad den hæve tildækket i ca. 30 minutter. Slå dejen ned, form et franskbrød og læg det på en bageplade beklædt med bagepapir. Skær et par snit i brødets overflade med en skarp kniv og lad det efterhæve i yderligere 30 minutter. Bag brødet i ca. 25 minutter ved 200 grader, til brødet er gyldent og gennembagt og det lyder hult, når der bankes under bunden på brødet. Lad brødet afkøle på ovnristen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)