Selvom jeg er opvokset i 1980’erne og 90’erne, så er der faktisk ikke så mange af de helt store hits fra dengang, som vi fik i mit barndomshjem. Jeg mindes således ikke at have fået serveret klassikere som enebærgryde, skinkestang med champignons eller maskeret blomkål med rejer hjemme hos mine forældre. Men det smager jo godt, så jeg har alligevel taget en del af disse skønne klassikere til mig. Især efter jeg flyttede hjemmefra og selv begyndte at interesse mig for at lave mad.

Se også – Klassisk rejecocktail I Tunmousse I Thousand island dressing

Klassisk opskrift på maskeret blomkål. 

Modsat mange af de andre kåltyper, så er danske blomkål i sæson om sommeren og et stykke ind i efteråret. Og maskeret blomkål med rejer, æg, salat og ærter er da også en rigtig sommerret.

Oprindeligt blev det maskerede blomkål vist introduceret af Karolines køkken. Jeg kan i hvert fald se billedet for mig i et af de gamle, husstandsomdelte hæfter. Garneret med salatblade, grønne ærter, store, fine rejer og en gedigen omgang dressing på toppen. Dengang blev retten introduceret som en forret eller frokostret. Men hjemme hos os fungerer den mindst lige ofte som hovedret på lune sommerdage, hvor aftensmaden ikke behøver være alt for tung. 

Se også tips til variationer af hhv. salatfyld og dressing under opskriften. 

Madplan uge 42
Print opskrift Pin opskrift
4.75 fra 8 stemmer

Maskeret blomkål

Samlet tid15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 blomkål (kogt og afkølet)
 • strimlet icebergsalat (andre salater kan også bruges)
 • 250 gr ærter
 • 4 hårdkogte æg
 • 2 tomater
 • 1 citron
 • 250 gr rejer

Dilddressing

 • dl creme fraiche 9-18 %
 • 1 bdt friskhakket dild
 • 1 nip sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Placer det kolde blomkålshoved på et fad og anret strimlet salat og ærter rundt omkring.
 • Skær æg, tomater og citron i både og læg dem på fadet sammen med rejerne.
 • Rør dressingen sammen af creme fraiche og friskhakket dild og smag til med sukker, salt og peber.
 • Hæld et par skefulde dressing over blomkålshovedet. Resten kommes i en skål og serveres ved siden af.
 • Pynt til sidst med rigeligt, friskhakket dild. Server evt. med lunt flute til.
 • Maskeret blomkål kan sagtens forberedes i god tid og opbevares på køl, men vent med at hælde dressing over indtil servering. Retten er ikke fryseegnet.

Maskeret blomkål med rejer og æg

Lækre variationer.

Jeg mindes ikke, at originalopskriften på maskeret blomkål fra Karolines Køkken indeholder andet end blomkål, rejer, salatblade, ærter og dressing. Men hvis vi spiser retten som hovedret, plejer jeg at koge et par æg og bruger også lidt ekstra rejer. Desuden sørger jeg for at servere et godt stykke brød til, så vi kan blive ordentligt mætte. Men så er der heller ingen, der går sultne fra bordet og må en tur i køkkenet senere.

Udover at tilsætte æg, kan man også sagtens lege lidt med salatfyldet rundt om blomkålshovedet. Og man kan jo tilsætte lige præcis de grøntager, som man kan lide. Jeg kan eksempelvis anbefale peberfrugter, majs, radiser, rødløg, agurk, avocado og champignons, for nu blot at nævne et par eksempler.

Og bryder man sig om asparges, så smager det fantastisk, at tilsætte grønne asparges, når de er i sæson. Man kan enten skæres aspargesene i mundrette stykker og bruge dem friske. Eller også kan man give dem et kort opkog i letsaltet vand (ca 1-2 minutter), så de bliver al dente.

Skønne dressinger.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at kombinationen af kold blomkål, rejer, salat og creme fraiche dressing er et hit. Men der er jo ikke nogen regler for, hvilken smag denne creme fraiche dressing skal have. I originalopskriften fra Karolines Køkken brugte man karry, men jeg har næsten altid lavet en dressing med friske krydderurter. Enten friskhakket dild eller en kombination af dild, purløg og persille afhængig af årstid og udvalget i køkkenhaven.

Udover de friske krydderurter, så kan man lave en dressing med presset hvidløg eller sød chilisauce, hvilket også passer fint til både blomkål og rejer. Og apropos rejer, så er rejer og en god hjemmelavet thousand island dressing jo et fantastisk match.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)