I går var det jo Sankt Hans aften og dermed er det jo så Sankt Hans dag i dag. Det er nu ikke noget, vi som danskere mærker så meget til, for Sankt Hans dag var en af de helligdage, der i sin tid blev lagt ind under Store Bededag, men dagen før, altså på Sankt Hans aften, er der til gengæld rigtig mange af os, der hygger med bål og/eller grill og i min verden, hører der altså snobrød til en rigtig Sankt Hans aften.

Snobrød kan jo enten laves på den gode, gammeldags facon, eller også kan man ælte forskellige slags krydderurter, revet ost, revet marcipan eller lign. ind i dejen, som kan være lys eller grov. Snobrødet kan så enten bages på traditionel vis eller fyldes med enten pølser eller skiver af god skinke, som vikles med dejen rundt om pinden. Nogle fylder hullet i brødet med syltetøj eller nutella og andre dypper bare i ketchup, men uanset hvordan man foretrækker sit snobrød, så kan de fleste af os vist blive enige om, at snobrød er en rigtig hyggelig bål-klassiker.

Jeg laver gerne en helt klassisk snobrødsdej og jeg tror egentlig ikke, at denne her dej er specielt meget anderledes end så mange andres, men god er den i hvert fald. Dejen er hurtig at samle og så er den nem at arbejde med – den klistrer ikke alt for meget til fingrene, når den skal rulles på pinden og skorpen på det færdige brød bliver lækker og sprød.

Vi fejrede Sankt Hans aften sammen med min familie hos mine forældre og udover en masse snobrød, stod menuen blandt andet på grillede bøffer og småbitte, nye, danske aspargeskartofler. En rigtig dansk sommermenu. Der er læ på mine forældres terrasse og bålet i den udendørs pejs, hvor vi også ristede snobrød, varmede også rigtig godt, så på trods af en overskyet himmel og lidt blæst, endte vi faktisk med både at spise udendørs og sidde ude til omkring kl. 23, uden at nogle af os kom til at fryse.

Jeg fik jo sommerferie i går, efter at have afsluttet min Modul 8 prøve, så det kunne slet ikke blive en bedre Sankt Hans for mit vedkommende. Jeg sad hele aftenen med samme følelse, som jeg havde sidste år, da jeg fik sommerferie. Nemlig at hele den lange lange sommer ligger foran mig til fri afbenyttelse og det eneste, der for alvor er planlagt er vores sommerferie i midten af juli.

 

 

Som studerende har man det jo sådan, at selvom man læser sine lektier og følger med på studiet, så vil der altid være noget mere, man kan gøre – en opgave man kan arbejde på, eller en ekstra tekst man kan læse og derfor ligger studiet altid lidt i baghovedet og summer. Men de næste par måneder kan jeg gøre lige præcis, som jeg har lyst til uden at føle den mindste smule dårlige samvittighed. Bøgerne er gemt væk og det er virkelig en fantastisk følelse.

Snobrødsdej.

6 stk.

1½ dl mælk

1½ dl vand

25 gr gær

2 tsk salt

2 tsk sukker

2 spsk olie

400-450 gr hvedemel – måske lidt ekstra til æltning

Lun vandet i elkedlen og bland det med mælk i en skål til temperaturen er lillefingervarm. Opløs gær i den lune væske og rør salt, sukker, olie og mel i dejen. Ælt dejen til den er smidig og glat, dæk skålen til og lad dejen hæve til dobbelt størrelse – ca. 30 minutter. Del dejen i 6 stykker og rul hvert stykke til en pølse. Sno pølsen om en snobrødspind og bag brødet i gløderne af bålet.

Note. Skal dejen stå længe, fx på en Sankt Hans aften, hvor der skal spises og snakkes indimellem snobrødsbagningen, kan det være en god idé, at slå luften ud af dejen et par gange, så den ikke overhæver i skålen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)