Sol og sommer hænger altså bare sammen med pil-selv rejer og vi skal som minimum have det 2-3 gange hvert år, så selvom man måske ikke ligefrem kan tale om en decideret opskrift på pil-selv rejer, så får de nu et indlæg for sig selv – og så kommer der jo også en opskrift på den lyserøde cocktailsauce, som vi endelig ikke må glemme – et must til pil-selv rejer, selvom en god aioli eller en creme fraiche dressing med masser af friskklippet dild heller ikke er at foragte.

For mig er der rigtig mange minder forbundet med disse her lækre, lyserøde havuhyrer – blandt andet husker jeg en ferie i Skagen for mange år siden, hvor vi en sommerdag sad ved bordene udenfor nogle de mange, røde fiskehuse på havnen og nød et par kæmpetallerkener med hhv. pil-selv rejer og blandede skaldyr. Jeg husker også en sommerferie i Sverige for endnu flere år siden, hvor min mor fik serveret en enorm skål med pil-selv rejer på en restaurant og selvom jeg kun har været omkring 5 år, så kan jeg stadig se skålen for mig. Til gengæld kan jeg ikke huske noget tidspunkt, hvor jeg ikke har kunnet pille en reje selv, så det må jeg have lært på et temmelig tidligt tidspunkt – min mor har nok mistet tålmodigheden med både at skulle pille til sig selv og mig og min lillebror 🙂

Rejerne køber jeg enten hos fiskehandleren, eller også hiver jeg ganske enkelt en pose frosne pil-selv rejer op af supermarkedets køledisk. Jeg er ret vild med Royal Greenlands frosne skal-rejer og uanset hvordan vi vender og drejer det, så er de pil-selv rejer man køber hos fiskehandleren meget ofte optøede fra frost, så bor man ikke i nærheden af en fiskepusher, så er det altså det mindste problem og absolut ikke en undskyldning for ikke at hygge med lidt pil-selv til aften.

Rejerne kan enten serveres som forret, eller også kan man gå all ind og købe en ordentlig portion og servere dem som hovedret. Pil-selv rejer er nemlig nippemad på den allerhyggeligste måde, som man snildt kan bruge et par timer på at spise, hvis man ellers har rejer og tålmodighed nok.

 

 

Server dem meget gerne for gæster – men tjek lige, at gæsterne er typerne, der gider pille rejer først – og dæk så bord med masser af servietter, flot anrettede skåle med rejer, evt små skylleskåle med vand og citronskiver, masser af godt brød, lækre dressinger og iskold rosé eller hvidvin. Hvis man oven i købet er så heldig, at man kan sidde udendørs og nyde sommeraftenen, så er arrangementet ganske enkelt dømt til at blive en succes.

Pil-selv rejer.

2 pers (forret).

400-500 gr pil-selv rejer

½ citron og frisk dild til pynt

Lyserød cocktailsauce.

1 dl creme fraiche eller lign syrnet mælkeprodukt

1 spsk ketchup

1 spsk sød chilisauce

1/2 tsk paprika

salt

evt. 1 nip sukker

Skyl rejerne og lad dem dryppe af i en sigte. Rør ingredienserne til dressingen sammen. Smag til med salt og evt. sukker, hvis ikke den søde chilisauce har gjort dressingen sød nok. Kom dressingen i 2 små skåle. Anret rejer, dressing, citron i både og lidt frisk dild på 2 tallerkner eller i 2 skåle og opbevar på køl til servering. Server med lunt flute.

Note. Skal anretningen opbevares på køl i længere tid, kan det være en god ide at vente med at pynte med dild til servering. Ellers kan man risikere, at den “punkterer” og bliver noget flad at se på.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)