Selvom jeg sidder her i New Orleans og nyder en fantastisk sommerferie, så betyder det jo ikke, at jeg ikke kan smide et enkelt indlæg eller 3 på bloggen – jeg har nemlig pakket computeren og taget den med til USA, for der var så mange lækre opskrifter, som jeg ikke nåede at få blogget om, inden vi tog hjemmefra og dem vil jeg forsøge at dele på bloggen, når jeg har en ledig stund. Der bliver med andre ord ikke blogget hver dag, for det er jo ikke ligefrem sådan, at jeg sidder og triller tommelfingre, men et lille pip skal der nok lyde fra mig engang imellem.

Koldskål er og bliver en klassisk sommerdessert, men når man har spist det nogle gange i løbet af et par meget varme sommerdage, så melder trangen til forandring sig. Og det er jo ikke fordi, det er specielt nyskabende at tilsætte jordbær til koldskålen, men det var altså, hvad jeg gjorde et par dage inden vi rejste på ferie og det smagte dejligt – lækkert, cremet og med en mild smag af vanille og jordbær. Jeg er ikke så vild med den færdigkøbte jordbærkoldskål – jeg synes rent udsagt, at den smager som drikkeyoghurt, men den hjemmelavede jordbærkoldskål er straks en helt anden snak.

Vi var en tur ude at plukke jordbær for et par uger siden og den fine portion bær, som vi havde med hjem, er der kommet mange lækre jordbærprodukter ud af – godt nok mest marmelader, men en stor portion hjemmelavet jordbærgrød med vanille er der også blevet kogt til Morten, som er vild med frugtgrød. Når jeg laver jordbærgrød, koger jeg gerne bærrene møre i en lille smule vand sammen med lidt sukker, hvorefter jeg tager gryden af varmen og giver grøden en hurtig tur med stavblenderen, inden jeg jævner den. Ikke fordi der ikke må være hele jordbær i grøden, for jeg blender det absolut ikke til mos og mange af bærrene forbliver også hele, men bare lige for at få findelt nogle enkelte bærrene, så grøden får lidt struktur.

Da jeg nu havde blendet jordbærgrøden, tog jeg lige omkring 1½ dl uden alt for store jordbærstykker fra i en lille skål, som jeg satte i køleskabet til en portion jordbærkoldskål. Resten jævnede jeg som vanligt til en lækker, vanilleduftende jordbærgrød, som vi spiste til dessert samme aften med mandelsplitter og mælk og fløde på.

 

 

Har man nu hverken jordbær, jordbærpuré eller planer om at koge en portion jordbærgrød indenfor nærmeste fremtid, så kan man sagtens lave en portion jordbærkoldskål alligevel. Skift blot den halve liter ymer, tykmælk eller lign surmælksprodukt ud med en rigtig god jordbæryoghurt. Rør den sammen med sukker, vanille, citronsaft og kærnemælk og så er der lækker jordbærkoldskål i løbet af ingen tid.

Jordbærkoldskål.

2-3 pers.

½ L kærnemælk

½ L ymer, tykmælk eller lign. surmælksprodukt

1-2 dl jordbærpuré – læs evt. mere vedr. jordbærpuré ovenfor

3-4 spsk sukker eller efter smag

saften af ½ citron

½ tsk vanillepulver

Kom ymer i en skål og pisk det sammen med jordbærpuré, sukker, citronsaft og vanillepulver. Rør kærnemælk i blandingen, smag til og lad koldskålen stå på køl til servering. Server med masser af kammerjunkere og evt. jordbær skåret i mindre stykker.

Note. Jordbærkoldskål kan også laves ved at droppe jordbærpuréen og i stedet udskifte ymer, tykmælk eller lign. surmælksprodukt med en rigtig god jordbæryoghurt.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)