Som barn og ung i 90’erne, har jeg et ganske særligt og nært forhold til pastasalat – salaten med de kolde skruer eller penne, som gik sin sejersgang på diverse buffetborde, til børnefødselsdage og til grillfesterne og hvis man var rigtig heldig, havde man en rest pastasalat med i skole på madpakken fra aftenen før. Det var en af de bedste madpakker.

Denne her pastasalat er blevet til efter nogenlunde samme koncept som vores “sædvanlige” pastasalat med kylling, bacon og masser af grønt, men jeg fik lyst til at prøve noget nyt og i stedet lave den med tun. Kravet var dog, at det stadig skulle være en cremet pastasalat, for det er det, som gør den anden så lækker og jeg synes faktisk, at det lykkedes virkelig godt. Friskkogt pasta og masser af lækre sommergrønsager i en cremet tunsauce smagt til med citron, salt og peber. En anden gang, kunne jeg dog sagtens finde på også at tilføje friskhakket dild og rejer til tunsaucen, som kan bidrage med lidt ekstra fisk og “lækkerhed”.

Jeg modtog i sidste uge en pakke med Herbamare produkter fra A. Vogel, som blandt andet er kendt for deres økologiske bouilloner og urtesalte. I kassen var blandt andet deres lækre urtebouillon, som jeg tilføjede en smule af til kogevandet, inden jeg kogte pastaen. Normalt koger jeg bare pasta i letsaltet vand, men til en pastasalat, kan det virkelig anbefales at bruge bouillonvand. Normalt synes jeg, at kogt, afkølet pasta kan være en noget kedelig, klistret og smagsløs affære, hvis ikke det udsættes for en ordentlig omgang dressing, men ved lige at tilføje lidt bouillon til vandet, opnås en lækker og ligesom mere fyldig smag, som bestemt kan anbefales. Derudover tilføjede jeg lidt Herbamare urtesalt til tunsaucen, som gav et lille ekstra touch.

I stedet for at vende alle grønsagerne sammen med pasta og tunsauce, gemte jeg lidt af de sprøde sager til pynt på toppen af salaten lige inden servering – det giver et lækkert og appetitligt farvespil, men betyder i bund og grund ikke så meget for smagen – det er jo de samme grønsager, der går igen. Vi spiste lidt groft brød ved siden af, men pastaen bidrager med masser af mæthed og kostfibre, især hvis der bruges en god fuldkornspasta, så brød er ikke tvingende nødvendigt og kan sagtens udelades.

 

 

Nedenstående opskrift giver en pæn, stor portion – vi spiste os begge mætte i salaten til aftensmad og derudover har Morten en god portion med på madpakke i dag. Resten spiser jeg til frokost, så alt i alt vil jeg sige, at der er til 2 voksne og 2 børn. Især hvis der suppleres med lidt brød.

Cremet pastasalat med tun og masser af grønt.

3-4 pers.

250 gr pasta – evt. fuldkornspasta

2 dl creme fraiche

2-3 spsk mayonnaise

2 spsk citronsaft

salt og peber – evt. urtesalt

1 ds tun i vand/olie

200 gr ærter

200 gr majs

1 rød peberfrugt, skåret i små tern

1 bundt radiser, skåret i tynde skiver

Kog pasta efter anvisning på pakken – kom gerne lidt bouillon i vandet, hvis der ønskes en smule ekstra smag til pastaen. Kom pastaen i en sigte, overhæld den med koldt vand og lad den dryppe af. Imens røres creme fraiche, mayonnaise, citronsaft, salt og peber sammen til en dressing.

Hæld vand eller olie fra tunen og rør den i dressingen. Smag til, men vær opmærksom på, at cremen skal være en smule salt i smagen. Det udlignes, når pasta og grønsager tilsættes. Vend afkølet pasta, ærter, majs, peberfrugt og radiser i tuncremen – hold måske lidt tilbage til pynt. Anret pastasalaten i en skål, pynt evt. med lidt overskydende grønt og opbevar på køl til servering. Server evt. med lidt godt brød.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)