Jeg er jo en meget stor tedrikker og er vild med rigtig mange forskellige slags te. I løbet af sommerhalvåret drikker jeg minimum 1 potte te hver dag, men gerne flere og om efteråret og vinteren, når det er koldt og mørkt, kan jeg sagtens ende med at drikke 2 eller 3 potter dejlig, varm te. Jeg synes, at te er noget af det hyggeligste – det varmer og jeg føler mig godt tilpas, hvis jeg får en kop te, når jeg kommer hjem fra en lang gåtur med Villy, efter en skoledag hvor jeg bare trænger til et eller andet, eller efter en indkøbstur hvor det har regnet og rusket. Derudover synes jeg, det er skønt at gå og nippe til en kop varm te, imens man laver aftensmad.
Der er ikke så mange slags te, som jeg ikke bryder mig om, men jeg har det alligevel med at vende tilbage til mine elskede Kusmi teer, som jeg gerne har 6-8 dåser dåser stående af på hylden. Ja, jeg ved godt at det er mange, hvilket Morten også jævnligt gør mig opmærksom på, men til mit forsvar skal det siges, at jeg rent faktisk får dem drukket.
Derudover er en særlig favorit “Hvid Tempelte” fra Perch’s Tehandel, som er lavet på grøn og hvid te og desuden indeholder jasmin, jasminperler, ananas, orangeskal, passion, papaya, jordbær, solbær, abrikos, kirsebær og vanille. Fantastisk te, som jeg gerne har stående på lager og som jeg altid køber en god portion af, når jeg er i nærheden af en af Perch’s butikker.
Normalt laver jeg, i løbet af efteråret, en stor portion af min egen jule te, som smager dejligt, men i år bestemte jeg mig for, at jeg også ville forsøge at lave en hjemmelavet hyldeblomst te med smag fra tørrede hyldeblomster, når årets produktion af hyldeblomstsaft var sat over. Jeg var ikke helt sikker på, om projektet ville holde, men jeg synes selv, at jeg har fået en dejlig, aromatisk te ud af det, med en fin eftersmag af hyldeblomst og det er bestemt noget, jeg vil lave igen til næste år, når hyldeblomsterne står i fuldt flor.
Jeg klippede de groveste stængler af hyldeblomsterne, hvorefter jeg lod de hvide blomster tørre på en avis. Det tog omtrent 2 døgn. Jeg samlede derefter de tørrede blomster i en skål og klippede ned i skålen for yderligere at findele blomsterne, inden jeg blandede dem med en god, sort te. Jeg købte en sort te, men vil man hellere lave hyldeblomst te på grøn eller hvid te, så er det bestemt også en mulighed.
Jeg opbevarer den færdige hyldeblomst te i en tedåse og brygger teen efter anvisningen på den sorte te, som jo trods alt er hovedingrediensen i hyldeblomst teen og det smager fantastisk. Lækker te med et strejf sødme fra hyldeblomst og så putter jeg nogle gange også en enkelt citronskive i koppen for lige at tilsætte lidt syre.
Teen kan også bruges som værtindegave eller måske som en hjemmelavet julegave til en tedrikker, hvis ikke man selv bryder sig om te, men synes, at det kunne være vældig hyggeligt at lave en portion. Og bor man ikke i nærheden af en god tebutik, så har både Søstrene Grene, Føtex og Bilka te i løssalg fra Fredsted, hvilket sagtens kan bruges til en portion hyldeblomst te.
Hjemmelavet hyldeblomst te.
100 gr sort te
10-15 store hyldeblomstskærme
Klip de groveste stængler af hyldeblomsterne, fordel blomsterne i et enkelt lag på et stykke avispapir eller lign og lad dem tørre. Det tager omkring 2 døgn. Klip de tørrede blomster i mindre stykker med en saks og bland dem med sort te. Opbevar i en lufttæt dåse.
Det havde jeg slet ikke tænkt på (jeg laver endda både tørret hyben og myntete). Skal vist hjem og kikke om der er flere blomster på hyldebærtræerne, ellers så står det klart på min to-do liste til næste år
Mette – Det smager i hvert fald skønt. Her hvor vi bor, er der en del hyldebærtræer i omegnen, som har stået i skygge og derfor stadig har blomster, så det kan være, du er heldig 😀
Jeg drikker ikke te, men når jeg laver hyldeblomstdrik, bruger jeg en gaffel og fjerner blomsterne fra alle stænglerne – der er hurtigt og nemt. Metoden er den samme, når vi når til de modne bær.
Elsebeth – Ja, der må jeg jo nok indrømme, at jeg bruger den nemme løsning og klipper de groveste stængler af med en saks. Resten, altså blomster/bær og de mindste stængler ryger i gryden med “hud og hår”, både når det drejer sig om hyldeblomstsaft og hyldebærsaft 😀
Hyldebær te lyder lækkert. Jeg må lige have fundet en hyldebusk og igang. Jeg har et tip til at ribbe blomsterne og det gælder også de modne bær. Jeg lægger et stykke hønsenet henover en spand/balje og “gnider”skærmen henover. Det går lynhurtigt!
Anette – Tak for dit gode tip som hermed er givet videre 😀 Selv må jeg jo nok indrømme, at jeg plejer at nøjes med at klippe de groveste stængler væk, men ellers kommer både blomster, og bær når vi kommer længere hen, i gryden med både hud og hår. Efterfølgende sier jeg hyldeblomstsaft eller hyldebærsaft og hælder det på flasker, men jeg er også doven 😉