Jordbærkoldskål.

4 kommentarer
Desserter, Ideer til studentermad, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Koldskål med kammerjunkere er og bliver en rigtig sommerdessert, og vi spiser virkelig meget koldskål i løbet af sommeren. Her har jeg lavet en skøn og dejlig cremet jordbærkoldskål. Et lækkert alternativ til den klassiske koldskål med vanilje og citron og så er den virkelig nem at lave. Faktisk er den så nem, at jeg vil vove den påstand, at de fleste kan have en portion jordbærkoldskål klar på max 10 minutter.

Se også – Hjemmelavede kammerjunkere.

Lækker og cremet jordbærkoldskål.

Koldskålen er helt uden æg, så man behøver ikke købe pasteuriserede æggeblommer, hvis man er bange for salmonella. Den er lavet på jordbæryoghurt, som blandes med lidt sukker og vanilje, inden den piskes sammen med kærnemælk til en lækker og cremet koldskål med en fin smag af jordbær og vanilje. Faktisk laver jeg også ofte almindelig koldskål på den måde. Der bruger jeg bare tykmælk eller ymer i stedet for jordbær yoghurt og så tilsætter jeg masser af citronsaft, sukker og vanilje. Og kærnemælk, selvfølgelig. Og resultatet er altså den skønneste, cremede koldskål, som man slet ikke ville gætte på, ikke indeholder æg.

Vil man ikke bruge jordbæryoghurt, så kan man i stedet lave jordbærkoldskål ved at blende friske, nippede jordbær med lidt sukker og røre dem ud i en portion traditionel koldskål. Hvorvidt der skal være stykker af jordbær i koldskålen, eller den skal være helt glat, bestemmer man jo selv, når man blender. Jeg kan desuden godt lide at komme jordbær i skiver eller kvarte i jordbærkoldskålen. Det ser fint ud og giver en dejlig smag, men det bestemmer man jo også selv.

Andre skønne koldskålsdesserter – Koldskål med tykmælk og æg I Koldskålskage med kammerjunkere

Topping til koldskål.

Der findes et væld af forskellige muligheder, når det kommer til topping på koldskål. Nogle sværger til sukkerristede havregryn eller “koldskålscrunch” fra supermarkedet og andre vil helst have små marengs/kyskager, friske bær, en kugle is eller guf i koldskålen. Og så selvfølgelig den helt traditionelle med kammerjunkere, som nok er min favorit.

Jeg foretrækker helt klart hjemmebagte kammerjunkere, som ikke er heeelt så småkagesøde som dem, man køber i butikkerne. Tidligere bagte jeg som regel kammerjunkere efter denne her opskrift – de smager skønt og ligner til forveksling de “rigtige” kammerjunkere. Sidenhen har jeg dog udviklet en noget nemmere opskrift – samme gode smag, men de skal kun bages en enkelt gang og ikke halveres, så det går selvfølgelig noget nemmere.

5 fra 2 stemmer

Jordbærkoldskål

Samlet tid10 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • ½ liter yoghurt med jordbær
  • 2 tsk vaniljesukker (eller ½-1 tsk vaniljepulver)
  • 3-4 spsk sukker (eller efter smag)
  • ½ liter kærnemælk
  • friske jordbær og kammerjunkere til servering

Fremgangsmåde

  • Hæld jordbæryoghurt i en skål.
  • Tilsæt vanilje og sukker og rør rundt med et piskeris til sukkeret er nogenlunde opløst.
  • Tilsæt kærnemælk og pisk sammen til en lækker og cremet koldskål.
  • Smag evt. koldskålen til med ekstra sukker eller vanilje og opbevar den på køl indtil servering.
  • Server koldskålen med friske jordbær og kammerjunkere.
Kom evt. også friske jordbær skåret i kvarte i skålen med koldskål. Jordbærsaften trænger ud i koldskålen og gør den ekstra lækker. 
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Elsebeth
7 år siden

Jeg synes, ren jordbær- eller hindbærgrød har en fad og kedelig smag. Derfor koger jeg en siet ribsgrød og hælder frosne eller friske jordbær eller hindbær i den buldervarme grød. Alle er vilde med min grød.

Christina
5 år siden

Hej Kathrine
Jeg er også fan af koldskål med bær – og på mit arbejde laver vores madmor én helt fantastisk én af slagsen, men hun siger, hun bruger frosne bær – og direkte fra posen (altså uden kogning først). Har du lavet koldskål på denne måde? Er det bare mig, der er paranoid?

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)