Det var ikke kun syltede kirsebær, som jeg fik lavet forleden dag, for jeg havde fået udstenet et helt kilo bær, så der var også lidt kirsebær til overs, som meget passende kunne blive tryllet om til en portion lækker marmelade. Hold nu op, hvor det duftede af kirsebær og vanille i hele huset, imens gryden kogte, og jeg var ikke helt fri for at mærke lidt julestemning, der kom snigende ind på mig.
Nu har jeg så også både jordbærmarmelade, stikkelsbær-rabarbermarmelade, jordbær-rabarbermarmelade og kirsebærmarmelade på lager, så nu skal der vist ikke laves mere for denne her gang. Jeg har tilsat både mandler og vanille til kirsebærmarmeladen, da jeg godt kan lide det crunch, som mandlerne giver. Desuden er der noget ved kombinationen af kirsebær, vanille og mandler, som bare smager af ris a la mande og minder lidt om julehygge og jeg glæder mig til, at sætte et glas af denne her marmelade på bordet i december måned.
Marmeladen er selvfølgelig god til ost og på nybagte boller og brød, men jeg også forestille mig, at den vil være god til en december-hygge morgenmad bestående af vafler eller pandekager for slet ikke at tale om en portion risengrødsklatkager, som vi gerne får et par gange i løbet af efteråret og vinteren, når menuen har stået på risengrød.
Kirsebærmarmelade med vanille og mandler.
Portionen giver ca. ½ liter marmelade.
250 gr kirsebær, udstenede
125 gr sukker
2 spsk citronsaft
1 dl vand
½ tsk vanillepulver
50 gr mandler, smuttede og grofthakkede
1 spsk sukker
1½ tsk geleteringspulver
evt. atamon eller alkohol til at skolde sylteglas
Udsten kirsebærrene med en kirsebærudstener eller ved at skære et lille snit ind i hvert bær og fjerne stenen. Kom de udstenede bær, sukker, citronsaft, vand og vanillepulver i en gryde og bring gryden i kog. Lad bærrene koge ca. 10 minutter, til de er møre. Imens skoldes 2 små syltetøjsglas i kogende vand, evt tilsat atamon eller alkohol. Tag gryden af varmen og blend massen med en stavblender, således at bærrene findeles let. Sæt gryden tilbage på varmen og tilsæt de hakkede mandler. Bland 1 spsk sukker med geleteringspulver og kom blandingen i gryden under omrøring. Lad blandingen koge i ca. 1 minut, inden marmeladen hældes på de skoldede glas. Luk til og opbevar ved stuetemperatur, gerne mørkt.
Er det muligt at findele noget let med en stavblender
Lise – Formentlig ikke hvis du stikker stavblenderen i gryden og kører løs, men hvis du bare “pulser” 3-4 gange – altså starter og stopper stavblenderen med et kort tryk med fingeren, så bliver marmeladen ikke kørt helt i stykker 😀
Jeg brugte en kartoffelmoser, så fik jeg også et par sten op, som var smuttet
Ulla – Det lyder som en god ide 😀
Hvor længe kan den holde sig på glas? 😊
Tina – Hvis du har skoldet syltetøjsglassene og skyllet dem med atamon eller alkohol, så plejer holdbarheden at være minimum 3 måneder og gerne meget længere. Man kan selvfølgelig have været uheldig, og ikke fået glassene rengjort grundigt, og så kan et enkelte glas mugne, men som regel er holdbarheden ret lang.
Brugte du sure syltekirsebær eller søde spisekirsebær?
Jeg tænker på i forhold til, om der skal citron i også til de kirsebær, der kun smager godt syltet.
Cecilie – Jeg bruger som regel søde kirsebær, men tilsætter citronsaft under alle omstændigheder. Jeg synes, at citronsaften tilfører lidt ekstra til de fleste former for marmelade, der som bekendt ofte er ret søde 😀
Kan man ikke kun bruge det sukker med Pektin i, uden at bruge gelerings pulver 🤔
Det er til små kirsebær.
Evelyn -Jo, hvis du bruger sukker med pektin (syltesukker), så behøver du ikke tænke på andet. Det hele er beskrevet på posen med sukkeret 😀