Madeleinekager med vanille og citron…

0 kommentarer
Kager, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Hold nu op hvor det blæser, rusker og regner i dag. Villy har ikke været specielt interesseret i at komme ud og gå og da det endelig lykkedes at få ham hevet ud af døren, var det som at gå tur på en septemberdag. Bladene, som godt nok var smukt mørkegrønne og ikke gule og røde som efterårsbladene, blev revet af træerne, vi havde stiv modvind på halvdelen af turen og jeg savnede i dén grad mine handsker og måtte begrave hænderne dybt i lommerne på skift, for jeg skulle jo også lige have fat i Villy’s snor, så han ikke blæste væk. Hvor er det vildt, at temperaturen i dén grad kan skifte – nærmest fra den ene yderlighed til den anden, for sidste torsdag lå jeg på terrassen og nød solen det meste af dagen og drak uanede mængder iskoldt vand i et forsøg på at blive kølet bare nogenlunde ned.

Der skal nu mere end en smule regn og skyer til at slå mig af pinden – jeg har sommerferie og dermed basta. Derfor hygger vi indendørs i dag og udover et blødt tæppe i sofaen og en god bog, har jeg også bagt en pladefuld lette og luftige madeleinekager til min eftermiddagste. Og hvis ellers jeg formår at holde lidt igen, så bliver der også madeleinekager til Morten og mig i aften. Vi skulle egentlig have været ud og plukke jordbær i dag og planen var, at vi skulle have haft jordbær til dessert, men med det vejr har vi udsat det til i morgen og så spiser vi madeleines i stedet for.

Madeleinekager, som er bagt på en lys og luftig kagedej, der mest af alt minder om en sandkagedej smagt til med citron, kunne formentlig sagtens have været bagt i små muffinsforme, linseforme eller lign, men det er den karakteristiske muslingeform, der kendetegnende for en madeleinekage. Jeg bruger 2 silikoneforme med plads til 9 madeleinekager i hver og dem er jeg rigtig glad for, men man kan også anvende små metalforme og bage kagerne enkeltvis.

 

 

Kagerne, som kan drysses med lidt flormelis ved servering, bliver lette og luftige og smelter nærmest på tungen, når man bider i dem. De er bedst samme dag, som de er bagt, men det kan godt lade sig gøre at gemme dem i en dåse i et par dage – ligesom man kan gemme muffins eller en sandkage. Selv foretrækker jeg den lyse udgave af madeleinekagerne og allerhelst smagt til med vanille og citron, men man kan selvfølgelig også variere opskriften og for eksempel lave en lækker chokoladevariant.

Madeleinekager.

25 stk.

75 gr blødt smør

75 gr sukker

3 æg

skal af 1 økologisk citron – kan udelades

½ tsk vanillepulver eller 1 tsk vanillesukker

1 tsk bagepulver

150 gr hvedemel

1 dl mælk

Pisk smør og sukker luftigt og tilsæt derefter æg. Pisk massen skummende og tilsæt citronskal. Vend vanillesukker, bagepulver og hvedemel sammen og bland det i dejen skiftevis med mælken. Fordel dejen i små madeleineforme – formene skal fyldes ca. 2/3 op med dej. Bag ved 175 grader i 15-20 minutter til kagerne er gyldne og gennembagte. Lad de små kager afkøle på bageristen og drys evt. med lidt flormelis ved servering.

Note. Jeg bruger silikoneforme, som ikke skal smøres. Jeg skal ikke kunne sige, om formene evt. skal smøres let, hvis der anvendes en anden slags forme.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)