Så indhentede de første juleforberedelser mig sørme her midt i juli, men sådan er det jo, når der skal frugter på bordet i december måned. Vi spiser ikke ris a la mande på selve juleaften, men meget gerne nogle ordentlige portioner i løbet af november og december måned og derfor besluttede jeg mig for, at jeg i år ville prøve at servere min hjemmelavede ris a la mande med hjemmelavet kirsebærsauce. Og så er det jo med at benytte sig af det, når kirsebærrene er modne.

Jeg har brugt søde kirsebær til denne her portion syltede kirsebær – tidligere var det nemmere at skaffe syltekirsebær eller surkirsebær, som de også hedder, men de er ikke så brugte længere, i hvert fald ikke i butikkerne. Har man mulighed for at skaffe surkirsebær, kan de dog sagtens anvendes til nedenstående opskrift, men man skal dog være opmærksom på, at der nok skal justeres lidt i sukkermængden. Smag til som beskrevet i opskriften og tilsæt evt. lidt mere sukker.

Inden man kan gå i gang med at sylte de smukke, rubinrøde bær, så skal de udstenes og til dette findes et instrument – også kaldet en kirsebærudstener. Jeg må indrømme, at jeg ikke ejer en kirsebærudstener, dels er det første gang nogensinde, at jeg har udstenet et kirsebær på anden vis end ved at spise det og derudover er jeg virkelig ikke tilhænger af køkkenting, der fylder op i skuffer og skabe og kun med lidt held kommer i brug hvert 3. år eller deromkring. Derfor brugte jeg en lille kniv og skar et snit ind i siden på hvert bær, hvorefter stenen nemt kunne pilles ud. Det tog mig omkring 15 minutter at udstene 1 kilo bær på den gammeldags facon, men har man en kirsebærudstener liggende, skal man selvfølgelig bruge den. Derudover kan jeg anbefale at bruge engangshandsker, som jeg altid har på lager – udsteningen sviner lidt og hænderne bliver meget røde.

Mange steder kommes der amaretto, som er en italiensk mandellikør, i de syltede kirsebær. Jeg har bevidst valgt det fra, men smager måske til med en smule, når bærrene senere på året skal transformeres om til kirsebærsauce. Vil man alligevel gerne have amaretto i de syltede kirsebær, så udskifter man bare ca. ½ dl af vandet med amaretto. Opskriften på kirsebærsauce er tilføjet nederst i indlægget, men man kan selvfølgelig også bare servere de syltede kirsebær som de er til ris a la manden.

 

 

Udover kirsebærsauce er der selvfølgelig andre anvendelsesmuligheder for de syltede herligheder. De kan fx spise ovenpå is og saften kan koges yderligere ind til en tyk kirsebærsirup, som kan dryppes ovenpå ris a la mande, bruges som smagsgiver i drinks eller ganske enkelt fortyndes med vand eller danskvand til lækker kirsebærsaftevand. Er man så heldig at have et kirsebærtræ i sin have, og dermed adgang til kirsebær i overflod, kan man også bare lave en omgang traditionel kirsebærsaftevand, som smager fantastisk med masser af isterninger og desuden har den smukkeste farve.

Syltede kirsebær.

2 sylteglas af ca. ½ L

500 gr kirsebær – ca. 450 gr udstenede kirsebær

3-4 dl vand

2 spsk citronsaft

1 vanillestang

150 gr sukker

atamon eller alkohol til skylning af glas

Start med at udstene kirsebærrene og kom dem derefter i en gryde med vand, citronsaft, vanillekorn, den tomme vanillestang og sukker. Lad bærrene komme i kog og lad dem derefter snurre i ca. 10 minutter. Imens skoldes de 2 sylteglas med kogende vand og lidt atamon eller alkohol. Smag saften til og juster evt. med lidt ekstra sukker eller citronsaft. Fordel kirsebærrene nogenlunde lige i de to glas, fjern evt. skum fra saften og hæld derefter den kogende kirsebærsaft over bærrene i glassene. Sæt låg på glassene og lad dem afkøle – bærrene skal herefter trække i ca. 3 uger, inden de kan spises. Opbevar de syltede kirsebær ved stuetemperatur, gerne et mørkt sted.

Hjemmelavet kirsebærsauce.

1 glas syltede kirsebær

1 spsk maizena

evt lidt amaretto eller kirsebærvin

Rør ca. 1 dl saft fra bærrene sammen med maizena til en jævning. Resten af saften, bærrene og evt. vin kommes i en gryde og bringes i kog. Når det hele koger, hældes jævningen i under omrøring til det tykner og langsomt kommer i kog igen. Hold øje med konsistensen, måske skal al jævningen ikke bruges. Lad saucen snurre i ca. 1 minut for at fjerne maizenasmag. Smag evt. til med lidt sukker og server lun eller kold til ris a la mande.

Note. Der kan også anvendes kartoffelmel til jævningen. Husk at modsat maizena, hvor saucen skal koges igennem i ca. 1 minut, efter at jævningen er tilsat, så må saucen endelig ikke komme i kog igen, hvis der anvendes kartoffelmel. Tag derfor gryden af varmen inden jævningen tilsættes.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)