Så indhentede de første juleforberedelser mig sørme her midt i juli, men sådan er det jo, når der skal frugter på bordet i december måned. Vi spiser ikke ris a la mande på selve juleaften, men meget gerne nogle ordentlige portioner i løbet af november og december måned og derfor besluttede jeg mig for, at jeg i år ville prøve at servere min hjemmelavede ris a la mande med hjemmelavet kirsebærsauce. Og så er det jo med at benytte sig af det, når kirsebærrene er modne.
Jeg har brugt søde kirsebær til denne her portion syltede kirsebær – tidligere var det nemmere at skaffe syltekirsebær eller surkirsebær, som de også hedder, men de er ikke så brugte længere, i hvert fald ikke i butikkerne. Har man mulighed for at skaffe surkirsebær, kan de dog sagtens anvendes til nedenstående opskrift, men man skal dog være opmærksom på, at der nok skal justeres lidt i sukkermængden. Smag til som beskrevet i opskriften og tilsæt evt. lidt mere sukker.
Inden man kan gå i gang med at sylte de smukke, rubinrøde bær, så skal de udstenes og til dette findes et instrument – også kaldet en kirsebærudstener. Jeg må indrømme, at jeg ikke ejer en kirsebærudstener, dels er det første gang nogensinde, at jeg har udstenet et kirsebær på anden vis end ved at spise det og derudover er jeg virkelig ikke tilhænger af køkkenting, der fylder op i skuffer og skabe og kun med lidt held kommer i brug hvert 3. år eller deromkring. Derfor brugte jeg en lille kniv og skar et snit ind i siden på hvert bær, hvorefter stenen nemt kunne pilles ud. Det tog mig omkring 15 minutter at udstene 1 kilo bær på den gammeldags facon, men har man en kirsebærudstener liggende, skal man selvfølgelig bruge den. Derudover kan jeg anbefale at bruge engangshandsker, som jeg altid har på lager – udsteningen sviner lidt og hænderne bliver meget røde.
Mange steder kommes der amaretto, som er en italiensk mandellikør, i de syltede kirsebær. Jeg har bevidst valgt det fra, men smager måske til med en smule, når bærrene senere på året skal transformeres om til kirsebærsauce. Vil man alligevel gerne have amaretto i de syltede kirsebær, så udskifter man bare ca. ½ dl af vandet med amaretto. Opskriften på kirsebærsauce er tilføjet nederst i indlægget, men man kan selvfølgelig også bare servere de syltede kirsebær som de er til ris a la manden.
Udover kirsebærsauce er der selvfølgelig andre anvendelsesmuligheder for de syltede herligheder. De kan fx spise ovenpå is og saften kan koges yderligere ind til en tyk kirsebærsirup, som kan dryppes ovenpå ris a la mande, bruges som smagsgiver i drinks eller ganske enkelt fortyndes med vand eller danskvand til lækker kirsebærsaftevand. Er man så heldig at have et kirsebærtræ i sin have, og dermed adgang til kirsebær i overflod, kan man også bare lave en omgang traditionel kirsebærsaftevand, som smager fantastisk med masser af isterninger og desuden har den smukkeste farve.
Syltede kirsebær.
2 sylteglas af ca. ½ L
500 gr kirsebær – ca. 450 gr udstenede kirsebær
3-4 dl vand
2 spsk citronsaft
1 vanillestang
150 gr sukker
atamon eller alkohol til skylning af glas
Start med at udstene kirsebærrene og kom dem derefter i en gryde med vand, citronsaft, vanillekorn, den tomme vanillestang og sukker. Lad bærrene komme i kog og lad dem derefter snurre i ca. 10 minutter. Imens skoldes de 2 sylteglas med kogende vand og lidt atamon eller alkohol. Smag saften til og juster evt. med lidt ekstra sukker eller citronsaft. Fordel kirsebærrene nogenlunde lige i de to glas, fjern evt. skum fra saften og hæld derefter den kogende kirsebærsaft over bærrene i glassene. Sæt låg på glassene og lad dem afkøle – bærrene skal herefter trække i ca. 3 uger, inden de kan spises. Opbevar de syltede kirsebær ved stuetemperatur, gerne et mørkt sted.
Hjemmelavet kirsebærsauce.
1 glas syltede kirsebær
1 spsk maizena
evt lidt amaretto eller kirsebærvin
Rør ca. 1 dl saft fra bærrene sammen med maizena til en jævning. Resten af saften, bærrene og evt. vin kommes i en gryde og bringes i kog. Når det hele koger, hældes jævningen i under omrøring til det tykner og langsomt kommer i kog igen. Hold øje med konsistensen, måske skal al jævningen ikke bruges. Lad saucen snurre i ca. 1 minut for at fjerne maizenasmag. Smag evt. til med lidt sukker og server lun eller kold til ris a la mande.
Note. Der kan også anvendes kartoffelmel til jævningen. Husk at modsat maizena, hvor saucen skal koges igennem i ca. 1 minut, efter at jævningen er tilsat, så må saucen endelig ikke komme i kog igen, hvis der anvendes kartoffelmel. Tag derfor gryden af varmen inden jævningen tilsættes.
Da der ikke er til at finde surkirsebær i butikkerne mere, brugte jeg moreller sidste år. De giver dog slet ikke den rigtige smag. Normalt køber jeg derfor færdiglavet med surkirsebær og tilsætter Cherry Heering Likør.
Elsebeth – Vi har heldigvis masser af surkirsebær i hegn og krat heromkring hvor vi bor, men ellers bruger jeg gerne de store, dybrøde kirsebær fra butikkerne – smager evt. til med lidt amaretto eller kirsebærvin og det synes jeg giver et fint resultat.
Hvor meget færdig kirsebær sauce bliver der at sådan et glas syltede bær? Hvis den færdige sauce skal opbevares over længere tid, skal der så tilsættes atamon og i atamonskyllede glas?
Claus – Der bliver ca. den samme mængde kirsebærsauce, som der er syltede kirsebær i glasset. Det eneste der tilsættes de syltede kirsebær er jo lidt maizena og en smule kirsebærvin eller lignende, så hvis du bruger et glas syltede kirsebær som indeholder ½ liter, så bliver der også ca. ½ liter kirsebær sauce. Og jeg skyller altid glassene i lidt atamon, hvis noget af det jeg sylter skal gemmes over længere tid. Man kan også skylle glassene med alkohol, hvis man ikke bryder sig om at bruge atamon 🙂
Jeg er igang med syltning af kirsebær, som jeg senere kan bruge til kirsebærsovs. Har jeg begået en stor fejl ved at hælde portvin og kirsebærvin på nu og så hælde det på sylteglas, eller er det ligemeget om man gør det nu eller når man skal lave kirsebærsovs?
Gitte – Umiddelbart tror jeg ikke, der er sket den store skade. Altså man kan jo både komme alkohol i marmelader og henkogte frugter, så udover at bærrene måske trækker lidt (god) smag, så sker der vist ikke noget 😉
Hej er der mulighed for du kan lægge denne god opskrift så den kan pinnes på pinterest?
Paula – Ja, det er da ikke utænkeligt. Mine opskrifter skal skrives ind i en “skabelon”, for at de kan lægges ud på Pinterest, og da jeg har mange opskrifter, er det et ret stort arbejde, og selvfølgelig tager jeg de mest populære opskrifter først. Men indenfor overskuelig fremtid når jeg selvfølgelig også til denne her 🙂
Har være heldig og få kirsbær forførende så jeg har ledt efter opskrifter på syltede kirsebær og endelig fundet den så nu går jeg i gang har ca 3kilo
Bente – Uhhhh hvor er du bare heldig, så kan der blive masser af syltede kirsebær. Jeg kan også anbefale at prøve min opskrift på kirsebærsaft, hvis du synes, det kunne være noget 😀
Hvis man vil sylte kirsebær , er det så bedst at lave dem af friske bær nu, og gemme de færdiglavede glas til dec, eller gøre bærrene klar og fryse dem, for så at lave dem i nov, feks.
René – Jeg ville nok sylte bærrene nu. Så får de også god tid til at ligge og trække god smag i syltelagen 😀
Skal vaniliestangen med i glasset eller fiskes op
Tina – Jeg plejer at fjerne vaniljestangen, men den tager jo ikke skade af at komme med i glasset, så det kan man sagtens 😀
Skal man vente med at nævne kirsebærrene, til de skal bruges, eller kunne jeg have gjort det med det samme, skal først bruges til jul.
Susanne – Jeg venter altid med at jævne bærrene til kirsebærsaucen skal laves 😀