Gammeldags, grydestegt kylling med persille. Det er sådan noget, der rimer på sommer, lange varme søndage og mormormad. Jeg har fået fortalt, at det der med grydestegt kylling gik lidt af mode, efter man fik komfurer med ovne. Pludselig var det jo meget nemmere bare at smække kræet i ovnen. Og når man så tænker på det sprødstegte kyllingeskind, som sidder på den ovnstegte kylling, ja så var der vel ikke meget at betænke sig på?

Den bedste opskrift på grydestegt kylling.

Alligevel skal man unde sig selv engang imellem at lave en rigtig god, gammeldags grydestegt kylling. Kødet bliver virkelig noget af det lækreste – smørmørt og utrolig saftigt. Og så er det oven i købet utroligt nemt at lave en grydestegt kylling – den passer jo stort set sig selv.

Derudover kommer de skønne dufte fra gryden, som breder sig i hele huset. Der kan man virkelig tale forventningens glæde og opvarmning til en ægte søndagsmiddag. Og kan man slet ikke undvære det sprødstegte kyllingeskind, så er der også råd for det. Man kan nemlig sagtens holde den grydestegte kylling varm i ovnen og samtidig give skindet en tur under grillen, imens saucen tilberedes.

Klassisk tilbehør til kyllingesteg.

Vi spiste vores kyllingesteg med skysauce og tilbehør i form af nye kartofler, hjemmelavet agurkesalat og grøn salat med mormordressing. Først på sæsonen er det også virkelig lækkert med en portion rabarberkompot til kyllingen. Og ud på efteråret smager det dejligt at tilsætte en portion svampe til skysaucen. Evt. svampe, som man selv har fundet i skoven, hvis man har evner for den slags.

Villy fik også lidt kylling i dagens anledning. Han fik i hvert fald et par mosede kartofler med sauce og afpil fra skroget. Og han spiste sin portion med et nærmest saligt udtryk i øjnene og i et yderst adstadigt tempo. Ingen tvivl om, at hver en mundfuld blev nydt.

Dessert havde jeg ikke lavet. Men hvis det nu havde været tilfældet, hvad havde så været en mere oplagt dessert end en tallerkenfuld jordbær med fløde og sukkerknas eller en portion rødgrød?

Print opskrift Pin opskrift
4.86 fra 7 stemmer

Kylling (grydestegt med persille)

Stegetid1 t
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 stor fersk kylling
 • 1 bundt persille
 • 2 spsk smør
 • 3 dl vand
 • salt og peber

Brun skysauce

 • bouillon fra kyllingen
 • 2 spsk hvedemel
 • 1 dl vand
 • ½ dl madlavnings- eller piskefløde
 • kulør
 • 1 nip sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skyl kyllingen fri for evt. blodrester mm. og dup den tør med køkkenrulle.
 • Drys salt og peber indeni kyllingen og fyld den med persille.
 • Smelt smørret i en stegegryde og brun kyllingen på alle fire sider. Det er nemmest at støtte kyllingen op ad grydens kanter, når den skal brunes på siden. 
 • Drys kyllingen med salt og peber, hæld vand i gryden og læg låg på gryden.
 • Lad kyllingen simre ved jævn varme i 45-60 minutter. Kyllingen er færdig, når kødsaften er klar, hvis man stikker en lille kniv ind ved lårbenet. Hvis saften er rød, skal kyllingen have lidt mere. 
 • Hæld væden (bouillonen) fra kyllingen over i en lille gryde og hold kyllingen varm, imens saucen laves. Ønskes sprødt skind på kyllingen, kan man sætte den i ovnen og grille den, imens saucen tilberedes.

Brun skysauce

 • Skum evt det øverste fedtlag af bouillonen med en ske og bring herefter bouillonen i kog.
 • Ryst en meljævning af hvedemel og 1 dl vand. Tilsæt meljævningen til den kogende bouillon under piskning og lad saucen koge et par minutter til den tykner og evt. melsmag forsvinder. 
 • Tilsæt fløde og kulør til saucen og smag til med salt, peber og evt. et nip sukker for at afrunde smagen yderligere.
 • Server saucen til den grydestegte kylling sammen med kartofler og agurkesalat.

Noter

Tidligere var grydestegt kylling rigtig sommermad og selvom det smager forrygende med kylling og nye kartofler, så må jeg indrømme, at jeg også godt kan finde på at lave en grydestegt kylling om efteråret eller vinteren.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)