Gammeldags, grydestegt kylling med persille – det er sådan noget, der rimer på sommer, lange varme søndage og mormormad. Jeg har fået fortalt, at det der med grydestegt kylling gik lidt af mode, efter man fik komfurer med ovne, for pludselig var det jo meget nemmere, bare at smække kræet i ovnen og når man så tænker på det sprødstegte kyllingeskind, som man fik i tilgift, ja så var der vel ikke meget at betænke sig på?

Alligevel skal man unde sig selv engang imellem at lave en rigtig god, gammeldags grydestegt kylling, for kødet bliver virkelig noget af det lækreste – nærmest smørmørt og utrolig saftigt. For slet ikke at tale om duftene fra gryden, der breder sig i hele huset og på magisk vis underbygger forventningens glæde om en rigtig søndagsmiddag. Kan man så slet ikke undvære det sprødstegte kyllingeskind, så er der jo den mulighed, at man holder kyllingen varm i ovnen og samtidig give skindet en tur under grillen, imens saucen tilberedes.

Vi spiste vores kyllingesteg med skysauce og tilbehør i form af nye kartofler, hjemmelavet agurkesalat og grøn salat med mormordressing. Villy fik også en tallerkenfuld i dagens anledning – lidt mosede kartofler med sauce og forskelligt afpil fra skroget og han spiste sin portion med et nærmest saligt udtryk i øjnene og i et yderst adstadigt tempo – ingen tvivl om, at hver en mundfuld blev nydt.

Vi fik ikke dessert, men hvis det nu havde været tilfældet, hvad havde så været en mere oplagt dessert end en tallerkenfuld jordbær med fløde og sukkerknas eller en portion rødgrød?

Grydestegt kylling med persille

Stegetid1 t
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 stor fersk kylling
 • 1 bundt persille
 • 1 spsk smør
 • 3 dl vand
 • salt og peber

Brun skysauce

 • bouillon fra kyllingen
 • 2 spsk hvedemel
 • ½-1 dl vand
 • ½ dl madlavnings- eller piskefløde
 • kulør
 • 1 nip sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skyl kyllingen fri for evt. blodrester mm. og dup den tør med køkkenrulle. Drys salt og peber ind i kyllingen og fyld den herefter med persille. Smelt smørret i en stegegryde og brun kyllingen på alle fire sider. Det er nemmest at læne kyllingen op ad grydens kanter, når den skal brunes på siden. 
  Drys med salt og peber, hæld vand i gryden og læg låg på. Lad kyllingen simre ved jævn varme i 45-60 minutter. Kyllingen er færdig, når kødsaften er klar, hvis man stikker en lille kniv ind ved lårbenet. Hvis saften er rød, skal kyllingen have lidt mere. 
  Hæld væden (bouillonen) fra kyllingen over i en lille gryde og hold kyllingen varm, imens saucen laves. Ønskes sprødt skind på kyllingen, kan man sætte den i ovnen og grille den, imens saucen tilberedes.
  Brun skysauce.
  Skum evt det øverste gule fedtlag af bouillonen med en ske. Bring bouillonen i kog og ryst en meljævning af hvedemel og ½-1 dl vand. Tilsæt meljævningen til den kogende bouillon under piskning og lad saucen koge et par minutter til den tykner og evt. melsmag forsvinder. 
  Tilsæt fløde og kulør til saucen og smag til med salt, peber og evt. et nip sukker for at afrunde smagen yderligere. Server saucen til den grydestegte kylling sammen med kartofler og agurkesalat.

Noter

Tidligere var grydestegt kylling rigtig sommermad og selvom det smager forrygende med kylling og nye kartofler, så må jeg indrømme, at jeg også godt kan finde på at lave en grydestegt kylling om efteråret eller vinteren.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)