Hakkebøf med bløde løg, kogte kartofler og brun sauce ved siden af er ganske afgjort ikke den mest fotogene ret der findes. For at være ærlig synes jeg, at det er sådan lidt brunt i brunt, men engang imellem smager sådan en portion altså helt forrygende og eftersom den passer perfekt ind i det tema med danske klassikere, som vi har kørt herhjemme de sidste par uger, så skulle hakkebøf med løg selvfølgelig også have en plads her på bloggen.

Det kan vist tælles på én hånd, de gange jeg har tilberedt en hakkebøf med brun sauce. For det meste dropper vi saucen og griller i stedet bøfferne, der forinden er blevet tilsat diverse krydderurter, hvidløg, feta, peberfrugt i mindre tern eller lignende. Alt sammen tiltag der bidrager med masser af lækkerhed og smag til bøfferne, som bestemt ikke bliver ringere af at blive serveret med en lækker salat, ristede kartofler fra ovnen og en creme fraiche dressing, men engang imellem skal man nu unde sig selv, at spise en klassisk bøf med løg og brun sauce.

DSC_0007

Jeg serverede nye, kogte kartofler og en skålfuld hjemmelavet agurkesalat til denne her omgang, hvilket bestemt var en succes. En anden mulighed kunne også have været en stor portion grøn salat med mormordressing, som også gør sig perfekt til hakkebøf med løg, men det må blive næste gang.

 

 

Saucen skal man huske at kræse lidt for. Vi spiser ikke særlig ofte sauce, men når vi gør, så vil jeg også gerne have, at den er ekstra god. Jeg har godt nok brugt madlavningsfløde, men passer også på ikke at skumme ALT fedtet af overfladen. Lidt skal der være tilbage, for det bidrager altså med virkelig meget smag. Derudover sørger jeg for at smage til en hel del gange og bruger ikke kun salt og peber men også gerne et nip sukker – nogle gange er det lige lidt sødt der skal til, for at få den helt rigtige og afrundede smag frem i saucen – tænk bare på den lækre sauce fra forloren hare, der tilsættes sødme i form af lidt ribsgelé.

Hakkebøf med bløde løg.

2-4 pers.

3-4 løg, skrællede og skåret i tynde skiver
25 gr smør
350-400 gr hakket oksekød
salt og peber

Brun sauce.

2 dl vand
1 dl madlavningsfløde
½ bouillonterning
1 meljævning – rystet sammen af 1 spsk hvedemel og ½ dl vand
1 nip sukker
salt og peber
evt. saucekulør

Varm halvdelen af smørret på en stegepande og brun løgringene i smørret. Når løgene er bløde og lysebrune, tages de af varmen og stilles til side. Imens formes kødet til 4 lige store hakkebøffer, som krydres godt med salt og peber på begge sider. Varm det restende smør op på panden og steg bøffer 3-5 minutter på hver side, til de er gennemstegte og har fået stegeskorpe. Tag bøfferne af og sæt dem til side men lad panden blive på kogepladen.

Hæld vand på den varme pande og lad det koge op. Tilsæt fløde og bouillonterning og rør rundt. Ønskes saucen tykkere tilsættes meljævning under omrøring. Lad saucen koge igennem i et par minutter og skum evt. lidt af fedtet på overfladen af med en ske. Smag saucen til med et nip sukker, salt og peber. Tilsæt kulør, hvis saucen skal være brun og anret herefter hakkebøfferne i den varme sauce. Placer de bløde løg ovenpå hakkebøfferne og server bøfferne i panden med kogte kartofler og agurkesalat ved siden af.

Note. Bøfferne kan også serveres med rugbrød til i stedet for kartofler og agurkesalat.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)