Ting der fungerer, skal man sjældent pille ved og sådan har jeg det med de klassiske, italienske bruschetta med tomat, basilikum og god olivenolie. Lidt, men godt og nu hvor butikkerne bugner med gode, danske tomater og min mors egne drivhustomater modnes med rekordfart, spiser vi bruschetta i rå mængder.

Jeg rister gerne brødskiverne let – nogle gange har nogle af de bruschetta, som jeg har spist på diverse restauranter, været ristet så hårdt, at jeg har været bange for at knække en tand, når jeg bed i dem. I det hele taget synes jeg, at italiensk brød har tendens til, at blive meget hårdt i skorpen, hvis det ristes for meget og det er ikke så rart.

Efter brødristningen gnider jeg skiverne med et fed hvidløg. Det smager godt, men giver også en markant hvidløgssmag til bruschetta’en, som kan tage lidt fokus fra tomater og basilikum. Derfor må man lige gøre op med sig selv, hvilken smag man ønsker som den fremherskende og så kan man evt. udelade hvidløget.

DSC_0002-001

Vi spiser bruschetta som appetizer og forret eller bare som en lille hapser, vi kan gå og nippe til, imens vi forbereder aftensmaden eller venter på, at grillen skal blive varm. I det hele taget spiser vi dem på alle tidspunkter, hvor jeg kan komme til at sætte et fad af de lækre, små, italienske godbider på bordet og det behøver ikke kun være om aftenen, for sådan et fad kan også udgøre en skøn frokost. Gerne i følgeskab med en skål med lidt gode oliven og måske en bid ost.

 

 

Skal man servere bruschetta for gæster, kan man med fordel røre tomatblandingen sammen i god tid og lade den stå og trække smag til sig. Derefter er det bare at riste de små brødskiver og toppe op med tomatfyld inden servering – meget nemmere kan det vist ikke blive, at sætte et fad med italiensk feriestemning på bordet. Derfor har jeg også gerne et stenovnsbagt ciabattabrød fra supermarkedet liggende parat i brødskuffen, for selvom bruschetta smager vidunderligt på hjemmebagte brød og flutes, så er det meget rart at vide, at man med brød i skufften og tomater og basilikum i huset, kan fremtrylle de lækreste bruschetta på ingen tid.

Bruschetta med tomat og basilikum.

6 stk.

6 små skiver brød eller flute.

1 fed hvidløg – kan udelades

3 store tomater

1 spsk olivenolie

2 spsk friskhakket basilikum

1 nip salt

Rist brødskiverne let, enten på brødristeren, i ovnen eller på grillen, så får skiverne fine grillstriber. Pil hvidløgsfedet og gnid det over de ristede brødskiver – hvidløget tager en del fokus og smag fra tomaterne, så selvom det smager godt, kan dette udelades.

Skær tomaterne i grove tern og fjern en del af indmaden og kernerne undervejs – afgiver tomaterne stadig meget væde, kan man lade massen dryppe af i en sigte. Rør tomatstykkerne sammen med olivenolie, friskhakket basilikum og lidt salt, smag til og top blandingen op på de små, ristede brødskriver. Server straks – hvis man venter for længe, trænger væden fra tomaterne ned i brødet og gør det blødt.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)