Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Bruschetta med tomat og basilikum.

2 kommentarer
Forretter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu
Gå direkte til opskriften

Ting der fungerer, skal man sjældent pille ved. Og sådan har jeg det med de klassiske, italienske bruschetta med tomat, basilikum og olivenolie. Lidt, men godt, og en helt genial forret eller let frokost. Især om sommeren, hvor butikkerne bugner af skønne, solmodne danske tomater.

Se også – Spinatroulade med laks I Indbagte asparges I Tomat- og mozzarellabrød

Klassisk opskrift på bruschetta.

Min opskrift på bruschetta er rimelig klassisk, lige ud ad landevejen og lidt på gefühl. For det er jo som sådan ikke nødvendigt at måle og veje de forskellige ingredienser for at lave en god bruschetta. Man kan bare skære en passende mængde tomater i tern og blande dem med olivenolie, eddike, sukker, salt og peber efter smag og behag.

Faktisk kan man også lave verdens mest simple tomat-topping ved bare at blande hakkede tomater med salt og peber. Men jeg må indrømme, at jeg godt kan lide den fine balance imellem søde og syre, der fremkommer, når tomaterne smages til med eddike og en smule sukker. Desuden fremhæver sukkeret den naturlige sødme i tomaterne, og det kan vi jo godt lide.

Tip! Se også mine bedste tips til hjemmelavet bruschetta under opskriften. 

4,41 fra 5 stemmer

Bruschetta med tomat

Samlet tid15 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

Tomat-topping

 • 3 store tomater
 • 1 spsk olivenolie
 • 1 tsk eddike, fx balsamico eller hvidvinseddike (kan udelades)
 • 1 nip sukker (kan udelades)
 • salt og peber

Desuden

 • 1 flute
 • 2 spsk olivenolie
 • 1 fed hvidløg
 • friske basilikumblade (skåret i tynde strimler)

Fremgangsmåde

 • Skær tomaterne i tern. Jeg fjerner ikke kernerne, men det kan man gøre, hvis man synes. Afgiver tomaterne meget væde, så kan man også lade dem afdryppe i en sigte i 5 minutter.
 • Kom tomatstykkerne i en skål og rør dem sammen med olivenolie og eddike. Smag til med sukker, salt og peber.
 • Skære flutet i 12 skiver á ca 2 cm tykkelse. Pensl brødskiverne med olivenolie.
 • Rist brødskiverne i ovnen, på brødristeren eller på grillen, indtil de bliver fint lysebrune og sprøde.
 • Gnid brødskiverne med hvidløgsfedet.
 • Anret brødskiverne på et fad og fordel tomatfyldet på brødet.
 • Pynt med strimler af frisk basilikum på toppen og server straks.
 • Bruschettaer er bedst, når de er nylavede. Står de for længe, så gør saften fra tomaterne brødet blødt. Bruschettaer kan ikke fryses.

Tips til opskriften.

 • Skal man servere bruschetta for gæster, så kan man uden problemer røre tomatblandingen sammen i god tid og bare lade den stå og trække smag. Så er der bare tilbage at riste brødskiverne og toppe op med tomatfyld lige inden servering. Meget nemmere kan det næsten ikke blive, at sætte et fad italiensk feriestemning på bordet.
 • Jeg gnider gerne de ristede brødskiver med et skrællet fed hvidløg. Det smager godt og giver en skøn hvidløgssmag, men nogle måske vil mene, at hvidløget tager fokus fra tomat og basilikum. Bliver det for meget, så kan man sagtens udelade hvidløg. Man kan også hakke hvidløget fint og i stedet røre det i tomatblandingen.
 • Bruschetta med tomat og basilikum er jo en rigtig italiensk klassiker. Men man kan sagtens toppe de små, ristede brødstykker med alle mulige andre former for lækkert fyld. Fx avocadocreme og rejer eller krebsehaler, fetacreme og bagte cherrytomater, en svampestuvning, små tomater og frisk mozzarella eller karamelliserede løg og bacon, for nu blot at nævne nogle eksempler.

Snacks og appetizer.

Vi spiser som regel bruschetta som appetizer og forret. Men også gerne som en lille hapser, vi kan gå og nippe til, imens vi forbereder aftensmaden eller venter på, at grillen skal blive varm.

I det hele taget må jeg indrømme, at jeg griber enhver lejlighed til at sætte de små, italienske godbider på bordet, for de smager altså helt forrygende. Og det behøver ikke kun være om aftenen. Sådan et fad kan også udgøre en skøn frokost. Gerne i følgeskab med en skål med oliven og måske et stykke lækker ost.

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Christina
6 år siden

Prøv også at lægge en skive bøffelmozzarella på hver – det smager himmelsk 🙂