Vi har fået skiftet 2 vinduer i vores stuer over de sidste par dage. De øvrige vinduer i huset blev skiftet, da vi overtog huset for snart 5 år siden, men vinduerne i stuen var ikke i en helt så håbløs stand som de resterende og desuden var de store, så et par nye ville kommer til at koste en hel del. Derfor blev projektet sat lidt på standby, men eftersom vi skal have lagt nyt tag og vandskuret huset i løbet af de næste par uger, var det nu naturligt også lige at få de sidste vinduer skiftet.

Min far har hjulpet med at pille de gamle vinduer ud og efterfølgende få sat de nye i og hold nu op hvor er det blevet flot. De gamle vinduer var 3-fags dannebrogsvinduer og de nye minder faktisk meget om de gamle, men de er med sprosser og det er simpelthen utroligt, hvad en ekstra sprosse kan gøre. Derudover er de selvfølgelig flotte og nye og helt uden punkterede ruder og utætheder, så jeg kan slet ikke få armene ned over, hvor dejligt det er at have fået skiftet de vinduer.

Men da nu min far gik der og knoklede, syntes jeg jo også, at han skulle have et eller andet til kaffen, så jeg bagte en stor portion af mine sædvanlige nemme og lækre müsliboller og så lavede jeg et par kringler. Kringler laver jeg meget sjældent, men jeg synes faktisk, de smager ret godt og så emmer de bare langt væk af kaffebord, hygge og bedstemødre. De fleste af os har vist haft en mormor eller farmor, der bare kunne et eller andet med kringler eller bagværk i det hele taget.

De her kringler blev fyldt med lækker creme og kanelremonce – det samme der bruges til kanelsnegle, men hvor noget af remoncen har det med at undslippe kanelsneglene under bagningen, så bliver alt fyldet indeni kringlerne og det kan vi jo godt lide. Jeg kogte en hurtig portion vanillecreme efter den samme opskrift som jeg bruger, når jeg laver creme til fastelavnsboller. Har man ikke mulighed for selv at koge en creme, så kan den udelades – der er jo også kanelremonce i kringlen, eller også kan den erstattes af ½ brev vanillecremepulver rørt op med mælk.

Jeg valgte af flette kringlerne, fuldstændig ligesom man fletter en skinkestang, hvilket måske er en smule omstændeligt og tager lidt længere tid. Til gengæld synes jeg, det ser så fint ud med en flettet kringle, der er drysset med perlesukker og nødder. Min egen mormor, og farmor for den sags skyld, havde nok formet kringlerne på gammeldags manér, altså rullet dejen ud og lagt fyldet på midten, hvorefter de to sider var blevet foldet hen over fyldet, så det blev lukket inde – navnlig min mormor kunne ikke stå og fedte så længe om så lidt, hun skulle videre i teksten, men fint ser det altså ud hvis de flettes 🙂

Kringlen efterhævede over damp i ovnen – det er samme metode jeg bruger, når jeg bager varme hveder, burgerboller og andet bagværk, som gerne må være lidt luftigt i det og det er virkelig effektivt og ret simpelt. Dejen hævede på vanlig vis, hvorefter den blev formet som kringler og lag på en bageplade. *Bagepladen kom i en kold ovn og i bunden af ovnen satte jeg en skål. Derefter hældte jeg kogende vand fra elkedlen i skålen, lukkede ovnlågen og sådan fik kringlerne lov til at stå og efterhæve i dampen fra vandet i skålen i 30 minutter. Da hævetiden var overstået, tog jeg pladen med kringlerne ud, fjernede skålen med vandet og varmede så ovnen op og bagte kringlerne på vanlig vis.

 

 

Kringlerne blev super luftige og meget lækre, så den metode kan jeg virkelig anbefale. Vi spiste den ene kringle til kaffen og den anden er nu kommet i fryseren – jeg synes, det er lidt hyggeligt at vide, at der ligger lækkert bagværk parat i fryseren, som blot venter på uventede gæster eller at den søde tand skal melde sig. Det er mit indre egern, der rører på sig, når det gælder om at samle til huse og skabe forråd.

Kringle med kanelremonce og creme.

2 stk.

25 gr gær

1 dl vand

0,75 dl mælk

40 gr sukker

½ tsk salt

25 gr smør, smeltet

1 æg

ca 450 gr hvedemel

Remonce.

100 gr blødt smør

100 gr sukker

2-3 tsk stødt kanel

1 portion vanillecreme eller ½ ps vanillecremepulver rørt ud i mælk

perlesukker og hasselnøddeflager

Lun vandet og kom vand og mælk i en skål. Rør gæren ud heri. Tilsæt sukker, salt, smør og æg og til sidst mel. Ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time. Imens røres smør, sukker og kanel sammen til remonce og cremen forberedes.

Del dejen i 2 og rul hvert stykke ud til et rektangel á ca. ½ cm’s tykkelse på et meldrysset bord. Smør kanelremonce på midten af rektanglet og fordel cremen ovenpå. Fold herefter endestykkerne ca. 2 cm ind over fyldet – så er der lukket for enderne og fyldet flyder ikke ud under bagningen. Dejen på begge sider af fyldet skæres herefter i let skrå strimler á ca. 1,5 cm’s bredde og flettes ind over hinanden, så fyldet lukkes inde. Læg kringlerne på en bageplade med bagepapir – det kan være nemmere af flette kringlen på selve bagepladen, så skal den ikke flyttes yderligere. Lad kringlerne efterhæve ved damp i ovnen i ca. 30 minutter – se forklaring ovenfor*.

Pensl kringlerne med vand – sammenpisket æg kan også bruges, hvis der ønskes blanke kringler. Drys med perlesukker og nøddeflager og bag kringlerne ved 180 grader i ca 15-20 minutter til de er gyldne og gennembagte. Afkøl på bageristen og server.

Note. Kringlerne kan sagtens fryses ned. Optø dem gerne på køkkenbordet og lun dem evt. ved servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)