Pandekage-kage med hindbærskum…

10 kommentarer
Desserter, Kager, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

I går var det Mortens fødselsdag og selvom han havde møder i Købehavn og derfor var væk en god del af dagen, så skulle den smule, som vi kunne nå at fejre ham, selvfølgelig være af den allerbedste og hyggeligste slags. Det betød blandt andet at fødselaren vendte hjem til gæster på terrassen, flotte gaver, grillet oksemørbrad med en lækker amarone rødvin til og ikke mindst masser af kager til kaffen. Deriblandt en festlig pandekage-kage med hindbærskum, som jeg er en smule forelsket i. Jeg synes bare, at den er så fin og hyggelig at se på og så selve navnet – pandekage-kage. Det sender mig direkte tilbage til barndommens eventyrbøger. Hvad er der i øvrigt lige med børnebøger og pandekager? Det virker som om, at de to ting hænger uløseligt sammen.

>> Se også min bedste opskrift på skønne, luftige pandekager lige her. 

Selve kagen passer måske bedre til en prinsesse fødselsdagsfest, i hvert fald sådan rent udseendemæssigt, men Morten er heldigvis efterhånden blevet så gammel, at smag går forud for udseende. Han var derfor meget tilfreds med den fine lyserøde kage, som havde fyld af det lækreste hindbærskum. Pandekagerne blev bagt efter min sædvanlige opskrift men tilsat en anelse mere mel, for på den måde kunne jeg bage dem en lille smule tykkere, end jeg plejer. Pandekagerne skal jo bære en hel del skum – også rent smagsmæssigt, så det går ikke, at de er helt tynde og gennemsigtige. Jeg fik 10 pandekager ud af nedenstående opskrift, men min pandekage-pande er heller ikke særligt stor – sådan omtrent 18-20 cm i diameter. Til gengæld mætter den færdige kage ret godt og der var rigeligt til os samt et stort stykke til overs, så jeg vil mene, at denne her opskrift rækker til omkring 6-8 personer.

Jeg pyntede kagen med et drys mørk, grofthakket chokolade og så tog jeg en lille skål og gik på jagt efter lidt forskellige  bær i mine forældres have. Det gav lidt jordbær, hindbær, et par ribsklaser og nogle blåbær samt grønt i form af citronmelisse, men selvfølgelig pynter man bare kagen, med det man nu føler for, ligesom grofthakket chokolade alene også vil se fint ud.

4.60 fra 5 stemmer

Pandekage-kage med hindbærskum

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Samlet tid45 min
Antal: 6 personer

Ingredienser

 • 2 æg
 • 150 gr hvedemel
 • dl mælk
 • 2 spsk sukker
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 1 nip salt
 • 2 spsk smeltet smør (eller olie)

Hindbærskum

 • 300 gr hindbær (friske eller frosne)
 • 3 spsk sukker
 • ½ liter piskefløde
 • 1 tsk vaniljesukker
 • friske bær og hakket chokolade til pynt

Fremgangsmåde

 • Pisk æg og hvedemel sammen til en tyk, klumpfri masse – tilsæt lidt af mælken, hvis massen er for tyk til at piske klumpfri.
 • Tilsæt herefter resten af mælken samt sukker, vaniljesukker, salt og smeltet smør i skålen og pisk sammen til en glat dej.
 • Bag 8-10 let tykke pandekager på en varm pande (ca 18-20 cm i diameter). Jeg bruger en pande med teflonbelægning, men bruger man en almindelig pande, skal der måske bruges lidt ekstra smør eller olie til panden.  Læg pandekagerne på en tallerken og lad dem afkøle.

Hindbærskum

 • Hvis der anvendes friske hindbær skal disse blot moses med sukkeret.
 • Anvendes der frosne hindbær, skal de kommes i en gryde sammen med sukkeret og gives et opkog til de moser ud og evt. bakterier dræbes. Afkøl herefter bærrene.
 • Pisk fløden til skum og vend hindbærmos og vaniljesukker i skummet. Smag til, måske skal der tilsættes lidt mere sukker.
 • Saml pandekage-kagen ved at lægge en pandekage på et lagkagefad. Fordel lidt hindbærskum ovenpå pandekagen og læg en ny pandekage ovenpå. Fortsæt indtil alle pandekagerne er brugt.
 • Afslut med lidt hindbærskum på toppen af den sidste pandekage og pynt med grofthakket chokolade, bær og evt. lidt citronmelisse.
 • For at stabilisere kagen kan man stikke 4 små træspyd eller tandstikkere af træ i kagen, inden toppen pyntes med det sidste hindbærskum, bær og chokolade. Spyd eller tandstikkere sikrer, at der kan skæres fine og knivskarpe lagkagesnit, uden at de mange pandekagelag begynder at glide fra hinanden.
I stedet for hindbærskum kan man eksempelvis fylde pandekage-kagen med chokoladecreme og bananskiver, vaniljeflødecreme eller flødeskum med friske bær. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. 

 

10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jette
7 år siden

Jeg skal lave pandekager med diverse tilbehør til nytår. Blandt andet hindbærskum og vil gerne høre om man evt. Kan lave det om eftermiddagen – eller bliver det så tyndt inden servering?
I øvrigt-tak for en skøn blog. Bruger ofte dine opskrifter også som inspiration til andre variationer ?

Kristine
2 år siden

Kan den fryses? Eller, selvfølgelig kan den det, men er den fryse-egnet når den skal tøes op igen?

Birthe
2 år siden

Hvor lang tid i forvejen kan den lægges sammen, forud for servering? 🙂

Ulla Rosenmejer
1 år siden

Er det ok at bage pandekagerne dagen inden?

Caroline
8 måneder siden

Har du et bud på hvorfor min hindbærskum skiller og flyder helt ud? 😓

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)