I går var det Mortens fødselsdag og selvom han havde møder i Købehavn og derfor var væk en god del af dagen, så skulle den smule, som vi kunne nå at fejre ham, selvfølgelig være af den allerbedste og hyggeligste slags. Det betød blandt andet at fødselaren vendte hjem til gæster på terrassen, flotte gaver, grillet oksemørbrad med en lækker amarone rødvin til og ikke mindst masser af kager til kaffen.

Vi var nemlig, endnu engang, blevet begavet med en posefuld af de lækre og yderst hemmelighedsfulde horn fra vores gode venner og derudover havde jeg bagt en portion kokosmakroner med marcipan og så altså denne her fuldstændig fantastiske pandekage-kage med hindbærskum, som jeg er en smule forelsket i. Jeg synes bare, den er så fin og hyggelig at se på og så selve navnet – pandekage-kage – som sender mig direkte tilbage til barndommens eventyrbøger. Hvad er der i øvrigt lige med børnebøger og pandekager? Det virker som om, at de to ting hænger ufravigeligt sammen.

Selve kagen passer måske bedre til en prinsesse fødselsdagsfest, i hvert fald sådan rent udseendemæssigt, men Morten er heldigvis efterhånden blevet så gammel, at smag går forud for udseende og han var derfor meget tilfreds med den fine lyserøde kage, som havde fyld af det lækreste hindbærskum.

Pandekagerne blev bagt efter min sædvanlige opskrift men tilsat en anelse mere mel, for på den måde kunne jeg bage dem en lille smule tykkere, end jeg plejer. Pandekagerne skal jo bære en hel del skum – også rent smagsmæssigt, så det går ikke, at de er helt tynde og gennemsigtige. Jeg fik 10 pandekager ud af nedenstående opskrift, men min pandekage-pande er heller ikke særligt stor – sådan omtrent 20 cm i diameter. Til gengæld mætter den færdige kage ret godt og der var rigeligt til os samt et stort stykke til overs, så jeg vil mene, at denne her opskrift rækker til omkring 6-8 personer.

 

 

Jeg pyntede kagen med et drys mørk, grofthakket chokolade og så tog jeg en lille skål og gik på jagt efter lidt forskellige  bær i mine forældres have. Det gav lidt jordbær, hindbær, et par ribsklaser og nogle blåbær samt grønt i form af citronmelisse, men selvfølgelig pynter man bare kagen, med det man nu føler for, ligesom grofthakket chokolade alene også vil se fint ud.

Pandekagedej.

8-10 stk.

2 æg

150 gr hvedemel

2,5 dl mælk

2 spsk sukker

½ tsk vanillepulver

1 nip salt

1 spsk smeltet smør

Pisk æg og hvedemel sammen til en tyk, klumpfri masse – tilsæt lidt af mælken, hvis massen er for tyk til at piske klumpfri. Tilsæt herefter resten af mælken samt sukker, vanillepulver og salt. Kom lidt smeltet smør i dejen eller brug smørret til at stege i. Jeg steger gerne pandekager på en teflonpande, hvor fedtstof ikke er nødvendigt, så jeg putter gerne lidt smeltet smør i dejen. Bag 8-10 fine og let tykke pandekager, læg dem på en tallerken og lad dem afkøle.

Hindbærskum.

300 gr hindbær – friske eller frosne

3 spsk sukker

½ L piskefløde

½ tsk vanillepulver

Desuden friske bær, hakket chokolade og lidt citronmelisse til pynt

Hvis der anvendes friske hindbær skal disse blot moses med sukkeret. Anvendes der frosne, kommes de i en gryde sammen med sukkeret og gives et opkog, så de moser ud og evt. bakterier dræbes. Afkøl herefter bærrene.

Pisk fløden til skum og vend hindbærmos og vanillepulver i skummet. Smag til, måske skal der tilsættes lidt mere sukker. Saml pandekage-kagen ved at lægge en pandekage på et lagkagefad. Fordel lidt hindbærskum ovenpå pandekagen og læg en ny pandekage ovenpå. Fortsæt indtil alle pandekagerne er brugt. Afslut med lidt hindbærskum på toppen af den sidste pandekage og pynt med grofthakket chokolade, bær og lidt citronmelisse.

Note. For at stabilisere kagen, knækkede jeg 4 små træspyd over, så længden svarede til højden på kagen – tandstikkere kan for øvrigt også bruges. De små spyd stak jeg ned i kagen, inden jeg pyntede med det sidste hindbærskum, bær og chokolade. Spyd eller tandstikkere sikrer, at der kan skæres fine og knivskarpe lagkagesnit, uden at de mange pandekagelag begynder at glide fra hinanden.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)