Nu er det for alvor blevet sæson for tomater og hvad enten man er den heldige ejer af et drivhus eller ej, så er der nu mulighed for at svælge i utallige størrelser og sorter, idet de fleste grønthandlere og supermarkeder ligger inde med et ret pænt udvalg.

Det skal selvfølgelig udnyttes og derfor spiser vi tomater i lange baner for tiden. Vi får store bøftomater i tykke skiver på leverpostejsmadder, tomatsalat med rå løg, olivenolie og lidt smuldret feta på toppen, halve bagte tomater med krydderurter til grillmaden, fyldte tomater og ikke mindst denne her skønne tomatlasagne, som for det meste får lov til at gøre det ud for en selvstændig hovedret sammen med en grøn salat. Dog fungerer en rest også perfekt som tilbehør til et stykke grillet kylling, en grillet bøf eller lign.

Lige så trist en tomat kan være i januar måned, lige så fantastisk, blød, rund og let skarp er smagen lige nu. Endnu kan vores tomatpusher, aka min mor, følge med tomaterne i drivhuset, men om ikke så lang tid går de amok og så bliver det tid til at lave hjemmelavet tomatsuppe, salsa, ketchup og ikke mindst en lækker, kraftig tomatsauce, som er perfekt til pasta og pizzaer og som gemmes i fryseren, hvormed smagen af sommer og solmodne tomater kan strække sig langt hen over efteråret og vinteren.

 

 

Faktisk kan denne her lasagne også med fordel laves med en rigtig god, gerne hjemmelavet, tomatsauce. Dette kan også være med til at gøre lasagnen mere “spiselig” for ikke-tomat-spisere, der af en eller anden grund ofte har det fint med både ketchup og tomatsauce.

Tomatlasagne med bechamelsauce.

2-3 pers.

6-8 store tomater

9 lasagneplader

50 gr revet ost

Bechamel sauce.

30 gr smør

3 spsk hvedemel

5-6 dl mælk

½ tsk friskrevet muskatnød – stødt kan også bruge, men har ikke så meget smag

salt og peber

Start med at lave bechamelsaucen. Smelt smørret i en gryde. Når smørret er smeltet, røres melet i. Tilsæt mælken lidt ad gangen og pisk grundigt mellem hver gang, så saucen ikke klumper. Lad saucen koge et par minutter, så den tykner og evt. melsmag forsvinder. Smag til med revet muskatnød, salt, peber.

Skær tomaterne i skiver. Smør lidt bechamelsauce tyndt ud i bunden af et ildfast fad – størrelsen på fadet skal svare nogenlunde til, at der kan lægges 3 lasagneplader ved siden af hinanden. Læg 3 lasagneplader ovenpå bechamelsaucen og fordel et lag tomatskiver ovenpå lasagnepladerne. Hæld bechamelsauce over tomaterne og gentag processen med lasagneplader, tomatskiver og bechamel, indtil lasagnepladerne er brugt. Slut med et lag tomater og fordel det sidste bechamel øverst. Drys med lidt revet ost og bag tomatlasagnen i ca. 45 minutter ved 175 grader.

Lad lasagnen hvile ca. 5 minutter efter den er taget ud af ovnen, inden den skæres ud i passende portioner. Det giver de pæneste stykker. Server lasagnen som en vegetarret med en lækker salat ved siden af eller som tilbehør til kødretter.

Note. Det smager også godt at dryppe lidt basilikumpesto ovenpå tomaterne, når lasagnen samles.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)