Som jeg vist har været inde på, så er Morten og jeg inde i en periode med danske klassikere på menuen. I forrige uge var det således en gammeldags, grydestegt kylling med persille der stod for skud og forleden dag var det en wienerschnitzel, som måtte lade livet.

Vi havde tilbragt en skøn dag i Blåvand med gåtur langs vandet, frokost i solen og store isvafler med guf og var måske også en smule trætte da vi kom hjem, men heldigvis var maden lige til at gå til. Kartoflerne var blevet kogt dagen før og skulle bare skæres i mindre stykker og ristes i lidt smør – det er Morten, der er chef i vores køkken, når det kommer til ristede og brasede kartofler, for han laver dem eminent gode og med lækre sprøde kanter. Schnitzlerne tog jeg mig til gengæld af, de skulle paneres og steges på en pande ved siden af kartoflerne, ærterne skulle dampes og så var der ellers lækker aftensmad, som blev nydt i aftensolen på terrassen.

I Danmark laves en wienerschnitzel traditionelt på kalvekød men både i Tyskland og ikke mindst i Østrig, hvor de som bekendt burde være ret så velbevandrede i hvordan en ægte wienerschnitzel laves, har jeg udelukkende fået serveret schnitzler lavet af svinekød. Disse her er lavet af nogle lækre og saftige, økologiske svineschnitzler, men jeg vil lade det være op til den enkeltes smag, behag og ikke mindst pengepung, hvorvidt man ønsker sin schnitzel lavet af kalv eller svinekød. Ønsker man kalveschnitzler, kræver det dog ofte, at man bor i nærheden af en god slagter eller gårdbutik, for det er sjældent, man ser andet end schnitzler lavet på svinekød i supermarkederne.

I Danmark, og kun i Danmark, er der ligeledes tradition for at servere schnitzlerne med “dreng” og dermed hentydes til den fine citronskive med kapers, revet peberrod og en lille benfri sild, der ofte balancerer øverst på anretningen, når man får den serveret på diverse landevejskroer – hvilke efterhånden er de sidste steder, man kan gøre sig håb om at få serveret en wienerschnitzel.

 

 

Jeg har tilladt mig af pille silden af vores “dreng” for vi når simpelthen ikke at spise alle de små sild, som ligger i dåsen og dermed ender de med at blive smidt ud. Kapers og peberrod har jeg dog bevaret, for det kan vi altid bruge, om ikke andet så på en pariserbøf.

Wienerschnitzler med ærter og smørstegte kartofler.

2 pers.

2 schnitzler – kalv eller svinekød

1 spsk hvedemel

1 æg

1 dl rasp

salt og peber

smør til stegning

Dup schnitzlerne tørre med lidt køkkenrulle og bank dem let flade med håndroden eller en kødhammer. De skal være omkring ½ – 1 cm høje. Pisk ægget sammen i en dyb tallerken og kom rasp, salt og peber i en anden tallerken. Pudr først schnitzlerne med mel, vend dem herefter i sammenpisket æg og til sidst i rasp. Varm smør op på en stegepande – lad være med at spare på smørret, for så brænder paneringen på og schnitzlerne sluger hverken mere eller mindre smør. Ønskes smørsauce til wienerschnitzlerne så kom en ekstra skefuld på. Steg schnitzlerne gyldne på begge sider og tag dem af panden.

Smørristede kartofler.

400 gr kogte, afkølede kartofler, skåret i mindre stykker

lidt smør til stegning

250 gr grønne ærter

Desuden 2 skiver citron, lidt friskrevet peberrod og kapers.

Imens schnitzlerne steges, varmes smørret op på en anden pande. Når det er brust af hældes kartoflerne på og de ristes under middel varme, til de får sprøde og lysebrune kanter. Vend rundt i kartoflerne undervejs, så de alle bliver ristet godt.

Damp ærterne og anret dem på en tallerken sammen med schnitzlerne og de ristede kartofler. Pynt citronskiverne med friskrevet peberrod og kapers på toppen og læg én på hver schnitzel. Drys med lid flagesalt og server straks, evt. med smørsauce ved siden af.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)