Som jeg vist har været inde på, så er Morten og jeg inde i en periode med danske klassikere på menuen. I forrige uge var det således en gammeldags, grydestegt kylling med persille der stod for skud og forleden dag blev det til schnitzler. En helt klassisk wienerschnitzel med det traditionelle tilbehør i form af ristede kartofler, dampede ærter og citron, peberrod og kapers på toppen.

Vi havde tilbragt en skøn dag i Blåvand med gåtur langs vandet, frokost i solen og store isvafler med guf og var måske også en smule trætte, da vi kom hjem, men heldigvis var maden lige til at gå til. Kartoflerne var blevet kogt dagen før og skulle bare skæres i mindre stykker og ristes på panden. Det er Morten, der er chef i vores køkken, når det kommer til ristede og brasede kartofler, for han laver dem eminent gode og med lækre sprøde kanter. Schnitzlerne tog jeg mig til gengæld af. De skulle paneres i hvedemel, æg og rasp og steges på en pande ved siden af kartoflerne. Ærterne skulle desuden dampes og så var der ellers lækker aftensmad, som blev nydt i aftensolen på terrassen.

I Danmark laves en wienerschnitzel traditionelt på kalvekød men både i Tyskland og ikke mindst i Østrig, hvor de burde være ret så velbevandrede i, hvordan en ægte wienerschnitzel tilberedes, har jeg udelukkende fået serveret schnitzler af svinekød. Vores wienerschnitzler blev lavet af nogle skønne og saftige kalveschnitzler, men det må være op til den enkeltes smag og behag, hvorvidt man ønsker schnitzler af kalv eller svinekød. Ønsker man kalveschnitzler, kræver det dog ofte, at man bor i nærheden af en god slagter eller gårdbutik, for det er sjældent, man ser andet end schnitzler lavet på svinekød i supermarkederne.

I Danmark er der desuden tradition for at servere wienerschnitzler med “dreng”. Og dermed hentydes til den citronskive med kapers, revet peberrod og en lille benfri sild, der ofte balancerer øverst på anretningen, når man får serveret en wienerschnitzel på diverse kroer og restauranter. Jeg har dog tilladt mig at udelade silden på vores “dreng”, for det er kun mig, der spiser den, og jeg når ganske enkelt ikke at spise alle de små sild i dåsen, som dermed ender med at blive smidt ud. Men citron, revet peberrod og kapers, det vil vi ikke undvære.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Wienerschnitzel

Samlet tid45 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 4 wienerschnitzler (af kalv eller svinekød)
 • 4 spsk hvedemel
 • 2 æg
 • 2-3 dl rasp
 • smør/olie til stegning
 • salt og peber

Smørristede kartofler

 • 800 gr kartofler (skrællede, kogte og afkølede)
 • smør til stegning

Desuden

 • 400 gr grønne ærter
 • 1 citron
 • 4 spsk revet eller høvlet, frisk peberrod
 • 4 spsk kapers
 • evt. små benfri sild

Fremgangsmåde

 • Dup schnitzlerne tørre med lidt køkkenrulle og bank dem flade med håndroden eller en kødhammer. De skal være omkring ½ – 1 cm høje.
 • Kom hvedemelet på én tallerken. Pisk ægget sammen i en dyb tallerken og kom rasp, salt og peber på en 3. tallerken.
 • Panér schnitzlerne ved først at pudre dem med mel, dyp dem herefter i sammenpisket æg og vend dem til sidst i rasp, så de er helt dækkede.
 • Varm smør/olie op på en stegepande og lad være med at spare på fedtstoffet. Man opnår nemmest et pænt resultat, hvis der bruges rigeligt smør/olie og der er under alle omstændigheder et maksimum for, hvor meget fedt schnitzlerne kan optage under stegningen.
 • Steg 1-2 schnitzler ad gangen på en stor stegepande, indtil de er gyldne på begge sider. Hold evt. schnitzlerne varme i ovnen ved ca 100 °C, imens tilbehøret laves, hvis ikke man vil/kan tilberede begge dele på én gang.

Smørristede kartofler

 • Skær de kogte og afkølede kartofler i mundrette tern eller skiver.
 • Opvarm smørret på en stor pande eller i en stor sautergryde.
 • Når smørret bruser op, tilsættes kartoflerne og de ristes ved middel varme, til de bliver sprøde og får fine lysebrune kanter. Vend kartoflerne jævnligt undervejs, så de alle bliver ristet godt.
 • Damp ærterne i en gryde med vand efter anvisning på posen, hæld vandet fra og lad dem afdryppe.
 • Anret wienerschnitzler på store tallerkener sammen med de ristede kartofler og dampede ærter.
 • Skær 4 skiver citron og læg dem ovenpå wienerschnitzlerne. Ovenpå hver citronskive toppes med revet peberrod og kapers.
 • Pynt evt med en lille benfri sild rundt om peberrod og kapers og server straks, evt med smørsauce til.

Noter

Citronskiven med peberrod, kapers og evt en benfri sild er en dansk opfindelse og den kan sagtens undværes. Jeg foreslår dog, at man pynter schnitzlen med en skive citron, da det er dejligt med lidt syre til at bryde den fede panering. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)