Wienerschnitzel med tilbehør – klassisk opskrift.

4 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Oksekød, Opskrifter, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Jeg har været inde i en periode, hvor jeg har haft lyst til at lave en masse af de gode, danske klassikere. Der findes jo massevis af skønne retter fra mormor-køkkenet, men det er så sjældent, at jeg laver dem. Men lige for tiden tager jeg revanche, og på det seneste har vi både fået gammeldags, grydestegt kylling og farserede porrer. Og i aften blev det så til en wienerschnitzel. Og selvfølgelig med det klassiske tilbehør til wienerschnitzel i form af brasede kartofler, dampede ærter og “dreng”. 

Se også – Wienerkarbonader I Brasede kartofler I Franske ærter med bacon og løg

Klassisk wienerschnitzel opskrift.

I Danmark laves en wienerschnitzel traditionelt på kalvekød. Typisk af en skive kalvefilet eller kalveinderlår. Men både i Tyskland, og ikke mindst i Østrig, hvor de burde være ret så velbevandrede i, hvordan en ægte wienerschnitzel tilberedes, har jeg udelukkende fået serveret wienerschnitzel af svinekød. Så det med kalven må vist siges at være en dansk opfindelse. 

Jeg bruger som regel nogle lækre kalveschnitzler. Men jeg tænker, at det må være op til den enkeltes smag og behag, hvorvidt man ønsker wienerschnitzler af kalv eller svinekød. Dog er dog nemmest at skaffe schnitzler af svinekød, hvis ikke man bor i nærheden af en god slagter eller et velassorteret supermarked. Men en wienerschnitzel må vel også godt være noget, som man spiser til lidt særlige lejligheder. Og så kan man måske godt køre lidt efter et godt stykke kalvekød. 

Tip! Se også tips til wienerschnitzel tilbehør og sovs til wienerschnitzel under opskriften. 

5 fra 1 stemme

Wienerschnitzel

Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 4 wienerschnitzler (af kalve- eller svinekød)
 • 4 spsk hvedemel
 • 1 æg
 • 2 dl rasp
 • smør/olie til stegning
 • salt og peber

"Dreng"

 • 1 usprøjtet citron
 • 1 lille dåse benfri sild (kan udelades)
 • 4 spsk kapers
 • 4 spsk revet eller høvlet, frisk peberrod

Fremgangsmåde

 • Dup schnitzlerne tørre med lidt køkkenrulle og bank dem flade med håndroden eller en kødhammer. De skal være omkring ½ – 1 cm høje.
 • Kom hvedemelet på én tallerken. Pisk ægget sammen i en dyb tallerken og kom rasp, salt og peber på en 3. tallerken.
 • Panér schnitzlerne ved først at pudre dem med mel, dyp dem herefter i sammenpisket æg og vend dem til sidst i rasp, så de er helt dækkede.
 • Varm smør/olie op på en stegepande og lad være med at spare på fedtstoffet. Man opnår det pæneste resultat, hvis der bruges rigeligt smør/olie. Der er under alle omstændigheder et maksimum for, hvor meget fedt schnitzlerne kan optage under stegningen.
 • Steg 1-2 schnitzler ad gangen i 3-4 minutter på hver side, indtil de er gyldne og sprøde. Hold evt. schnitzlerne varme i ovnen ved 100 °C, imens de øvrige schnitzler steges.

"Dreng"

 • Skær 4 skiver citron og læg dem ovenpå wienerschnitzlerne. Top hver citronskive med benfri sild, kapers og revet peberrod.
 • Anret wienerschnitzlerne på store tallerkener og server med dampede ærter, brasede kartofler og evt. smørsauce.

Wienerschnitzel dreng – tilbehør til schnitzel.

I både Tyskland og Østrig serveres en schnitzel “Wiener-art” med en skive citron på toppen. I Danmark har vi dog taget den steppet videre, og har pyntet citronskiven med en lille, benfri sild, kapers og høvlet peberrod, også kaldet en “dreng”. Herhjemme er vi helt enige om, at der skal citron på schnitzlen, men så ophører enigheden også. Morten spiser nemlig hverken benfri sild, kapers eller peberrod, så det får jeg lov til at have for mig selv.

Udover “drengen” bliver en wienerschnitzel også ofte serveret med sprøde, brasede kartofler. Og så en ordentlig portion dampede, grønne ærter. Jeg synes, at de grønne ærter binder retten sammen på fornemste vis, men bryder man sig ikke om ærter, så kan de selvfølgelig udelades. Man kan også lave franske ærter med bacon og perleløg, hvis man vil gøre lidt ekstra ud af det.

Wienerschnitzel sovs – smørsovs eller brun sovs?

Som regel serveres der brunet smørsovs til en wienerschnitzel. Men jeg har også oplevet, at der har været brun sovs til schnitzlerne. Som regel på landevejskroer, hvor den brune sovs formentlig allerede findes på menukortet som tilbehør til nogle af de andre retter. Der er nemlig ikke rigtigt noget, som man kan lave sovs af, når man steger en wienerschnitzel.

Man kan selvfølgelig vælge at koge stegepanden af med bouillon og lave en klassisk, brun pandesovs. Men som regel ligger der så meget rasp og panering tilbage i stegefedtet, at det ikke er nogen helt fantastisk start på en god sovs. Så medmindre man har en rest brun sovs i baghånden, så vil jeg anbefale en brunet smørsovs til wienerschnitzler.

Smørsovs laves nemt ved at smelte smør i en lille gryde under jævnlig omrøring. Når smørret bliver lysebrunt og begynder at dufte, er det færdigt. Man kan så vælge at servere smørsovsen som den er, eller tilsætte friskhakket persille.

4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Filip
6 år siden

Faktisk bør man riste kartoflerne på den samme pande, hvor man har stegt schnitzlerne. På den måde får man resterne af paneringen med op på kartoflerne, som således bliver ekstra sprøde og lækre. Mvh. “En glad amatørkok”

ann
2 år siden

Hej, syntes aldrig jeg har været heldig, med kalveschnitzler, bruger altid 1 svinemørbrad, som jeg får meget ros for .
Skærer den halvt igennem på begge sider og banker den ud, så får man 2 i en god størrelse.
Tak for dine altid gode opskrifter, som jeg altid sender videre, til nogle, som er til god mad.
God weekend.
Mange hilsener Ann

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)