Søndag aften var vi et smut i Varde og grille hos et hold gode venner. Da de nu lagde kul til, blev vi enige om, at vi skulle tage en salat og lidt sødt til dessert/kaffen med og da jeg ikke var helt sikker på, hvad hovedretten kom til at stå på, bestemte jeg mig for en græsk salat. Den går til de fleste grillretter og var under alle omstændigheder rigtig lækker til den perfekt, grillede oksemørbrad, som blev serveret for os, sammen med whiskysauce, dobbeltbagte kartofler og hjemmebagt focaccia med løg. Lækker lækker mad og en top hyggelig aften med masser af grin og snak.

Græsk salat har været en af mine favoritsalater, siden jeg første gang fik den serveret på Kreta for efterhånden mange år siden. Jeg er vild med, at der ikke er alt for meget snitten og hakken og at grønsagerne i det hele taget bare skæres i grove stykker og kommes i en skål sammen med lidt god feta og oliven. Jaja, feta eller salatost, kært barn har mange mere eller mindre korrekte navne.

I Grækenland sættes der typisk en dyb tallerken med græsk salat midt på bordet og så forsyner man sig med sin gaffel, når man får lyst. En ret hyggelig måde at dele et måltid på, synes jeg, men jeg må indrømme, at jeg plejer at servere salaten med salatbestik herhjemme og vi plejer også pænt at tage en portion over på vores tallerkener, inden vi spiser den.

Græsk salat er en fyldig sag, som sagtens kan gøre det ud for et helt måltid, især hvis der serveres et godt brød til. Og vil man gøre lidt ekstra ud af det, så kan man jo lave en lille græsk inspireret tapasanretning og servere salaten sammen med humus og hjemmelavede pandebrød. Så skulle de fleste vist have en chance for at blive mætte.

græsk bondesalat (2)

Den dressing, som jeg vender i den græske salat, er måske en smule mere avanceret end den traditionelle, som ofte kun består af et skævt virkelig god olivenolie. Men jeg er altså ret vild med de sød-syrlige nuancer, som kombinationen af eddike, honning og sennep, sammen med det lidt skarpe fra oreganoen, bidrager med. Derfor rører jeg for det meste en dressing svarende til nedenstående sammen og hælder over vores græske salat.

Desuden går eddiken ind og neutraliserer lidt af den skarpe løgsmag, præcis ligesom når man laver syltede rødløg. Dermed bliver rødløgene ikke alt for dominerende og det kan jeg rigtig godt lide – rødløg kan godt komme til at “fylde” lidt for meget i en salat, hvis ikke de lige kommer under kærlig behandling.

Print opskrift Pin opskrift
4.72 fra 7 stemmer

Græsk bondesalat

Samlet tid15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 250 gr små tomater
 • 1 agurk
 • 1 peberfrugt (skåret i strimler)
 • 1 rødløg (skåret i både)
 • 100 gr fetaost
 • 1 håndfuld sorte eller grønne oliven (kan udelades)

Olie-eddike dressing

 • 2 spsk olivenolie
 • 2 spsk eddike, fx hvidvinseddike
 • 1 tsk honning
 • 1 tsk sennep
 • 1 tsk tørret oregano
 • 1 nip salt

Fremgangsmåde

 • Halver tomaterne og kom dem i en stor skål.
 • Halver agurken på langs og skrab kernerne i midten ud - det er nemmest, hvis man bruger en teske. Skær agurkestykkerne i skiver og kom dem i skålen sammen med peberfrugt i strimler og rødløg i tynde både.
 • Hvis der bruges en feta i blok, smuldres eller skæres denne i mindre stykker, inden den kommes i salaten sammen med oliven.
 • Rør olie, eddike, honning, sennep, oregano og salt sammen til dressingen og smag til. Vend dressingen i salaten og rør godt rundt, så dressingen fordeles.
 • Anret salaten pænt i skålen og lad den hvile på køl til servering.

Noter

I stedet for dressing, kan man nøjes med at dryppe 1-2 spsk god olivenolie over salaten lige inden servering.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)