Græsk salat med feta.

8 kommentarer
Billig aftensmad - mad på budget., Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter, Salater - Alle mine bedste salater, Tilbehør
Gå direkte til opskriften
Opskrift græsk salat i en skål på en blå og hvid dug

Græsk salat har været en af mine favoritsalater, siden jeg første gang fik den serveret på Kreta for efterhånden mange år siden. Lidt groft sagt, så består en græsk salat jo bare af alt, hvad der er godt, skåret ud i grove stykker og samlet i en skål eller på en tallerken. Solmodne tomater, rødløg, agurk og peberfrugt og øverst en håndfuld oliven og god feta. Eller salatost, som jo er den korrekte betegnelse, medmindre der er tale om original, græsk feta. 

Se også – Tomatsalat I Salade nicoise I Vandmelonsalat I Græsk kartoffelsalat

Nem græsk salat opskrift. 

I Grækenland sættes der typisk en dyb tallerken med græsk salat midt på bordet. Og så forsyner man sig med sin gaffel, når man får lyst. En ret hyggelig måde at dele et måltid på, synes jeg. Dog må jeg indrømme, at jeg plejer at servere salaten i en skål med tilhørende salatbestik. Men jeg er vild med “delemads-konceptet”, og kunne sagtens se det som en oplagt måde at servere salaten som en lille snack på. Evt. som sådan en slags pre-dinner ting.

En græsk salat er en fyldig sag, men den er virkelig nem at lave. Og jeg så er jeg vild med, at der ikke skal snittes i timevis, men at alle grøntsagerne bare skal skæres i grove stykker og kommes i skålen. Job done. 

Tip! Se også mine bedste tips + dressing til græsk salat under opskriften. 

4.64 fra 11 stemmer

Græsk salat

Samlet tid15 min
Antal: 4 personer (tilbehør)

Ingredienser

  • 250 gr små tomater
  • 1 agurk
  • 1 peberfrugt (skåret i strimler)
  • 1 rødløg (skåret i både)

Olie-eddike dressing

  • 3 spsk olivenolie
  • 2 spsk eddike, fx hvidvinseddike
  • 1 tsk honning
  • 1 tsk sennep (kan udelades)
  • 1 tsk tørret oregano
  • salt og peber

Desuden

  • 100 gr fetaost (salatost)
  • 50 gr oliven (kan udelades)

Fremgangsmåde

  • Halver tomaterne og kom dem i en stor skål.
  • Halver agurken på langs og skrab kernerne i midten ud. Det er nemmest, at bruge en teske.
  • Skær agurkestykkerne i skiver og kom dem i skålen sammen med peberfrugt i strimler og rødløg i tynde både.

Dressing

  • Kom olie, eddike, honning, sennep og oregano i en lille skål og pisk det sammen med en gaffel. Smag til med salt og peber.
  • Hæld dressingen over salaten i skålen og vend forsigtigt rundt, så dressingen fordeles.
  • Pynt med feta/salatost og evt. oliven på toppen og lad salaten trække på køl indtil servering.
  • Salaten er bedst, samme dag som den er lavet, men evt rester kan gemmes 1-2 dage på køl. Salaten er ikke fryseegnet.
græsk bondesalat (2)

Tips til opskriften.

  • Salaten tager ikke skade af at trække på køl indtil servering, men den bør ikke stå mere end 1 times tid. Vil man gerne forberede salaten før, fx om morgenen eller eftermiddagen, så kan man i stedet udskære alle grøntsagerne og lave dressingen. Så er det bare at vende det hele sammen og pynte med feta og oliven umiddelbart inden servering. 
  • Det er ikke alle, der bryder sig om dressing. Hvis det er tilfældet, så kan man i stedet servere olie-eddike dressingen i en skål ved siden af salaten. Så kan hver enkelt selv dosere, hvor meget eller lidt dressing man ønsker. I stedet for dressing kan man også nøjes med at dryppe en god olivenolie over salaten og evt drysse med tørret oregano, salt og peber. 
  • En græsk salat kan helt fint gøre det ud for en selvstændig hovedret. Beregn lidt ekstra feta, og suppler evt. salaten med kogte kikærter, bønner eller lignende for ekstra protein (mæthed). Tilføj ½-1 avocado i tern pr person og server med et godt madbrød. Så har man en lækker og mættende måltidssalat. 

Dressing til græsk salat.

Den dressing, som jeg vender i den græske salat, er måske en smule mere avanceret end den traditionelle dresing, som ofte blot består af et skævt virkelig god olivenolie. Men jeg er altså ret vild med den sød-syrlige smag, som kombinationen af eddike, honning og sennep bidrager med. Derfor rører jeg for det meste en dressing, og hælder den over den græske salat.

Eddiken i dressingen går desuden ind og neutraliserer lidt af den skarpe smag fra løgene. Præcis ligesom når man laver syltede rødløg. Dermed bliver løgene ikke alt for dominerende, og det kan jeg rigtig godt lide. Rødløg kan godt komme til at “fylde” lidt for meget i en salat, hvis ikke de lige kommer under kærlig behandling.

8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Peter Nielsen
4 år siden

virker super godt med blancherede rødløg også, du har efter min mening helt ret, rå rødløg fylder for meget i salater.

Anne-mette Vilhelmsen
4 år siden

Dobbelt bagte kartofler??? Hvad mener du?

Freja
1 år siden

Hvor mange kcal er der i salaten (hele retten)

Brian
7 måneder siden

Så enkel måte du beskriver på
Tusind takk
Græsk salat ble veldig godt modtaget

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)