Selvom vi kun lige har taget hul på efteråret, så har vi allerede spist suppe et par gange i løbet af sensommeren og september måned. Blandt andet har vi nydt en lækker og cremet blomkålssuppe og en græskarsuppe og senest denne her gulerodssuppe, som udover gulerødderne er fyldt med røde linser, kartofler, løg, chili og appelsin. Rygende varm og fuld af vitaminer er det noget af det bedste, man kan spise på en mørk og regnfuld efterårsaften og så bidrager de mange fibre i grønsagerne og linserne med en rigtig god mæthedsfornemmelse. Dejligt!

De røde linser er sunde og giver desuden suppen en let, cremet konsistens, men bryder man sig ikke om linser, kan disse bare udelades. Suppen smager under alle omstændigheder pragtfuldt, så det skal ikke være linserne der gør, at man fravælger den. Forleden dag pyntede jeg suppen med en ordentlig håndfuld blandede, friskhakkede krydderurter fra haven – det gælder jo om at bruge dem, imens vi har muligheden for det, men suppen kunne lige så godt have været pyntet med lidt ristet bacon eller chorizo i tern, en klat kølig creme fraiche eller måske lidt græskarkerner, hvis der ønskes knas til suppen.

Denne her opskrift giver en relativt stor portion suppe og da den mætter godt, vil jeg vove den påstand, at der er rigeligt suppe til 4 personer. Navnlig hvis der suppleres med lidt godt brød, eller måske en varm toast på rugbrød med skinke og ost, som vi ofte spiser til suppe. Selvom vi kun er 2 personer herhjemme, vælger jeg dog sjældent at halvere opskriften, for det er altid dejligt at have en portion suppe stående i køleskabet.

Forleden dag gik vi en lang tur langs stranden med Villy og blev blæst rigtig godt igennem og da vi først var hjemme omkring spisetid, var det dejligt nemt blot at hive gryden ud af køleskabet og sætte den på komfuret. Imens suppen blev varmet godt igennem, havde jeg så tid til at gå rundt og tænde lidt stearinlys, dække fint bord og lune et par tomat- og mozzarellabrød i ovnen, som vi spiste til suppen. Ikke den værst tænkelige middag ovenpå en god gåtur – nogle gange er rester altså bare det rene guld.

Gulerodssuppe med chili og appelsn

Samlet tid30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 5 gulerødder
  • 2 løg
  • 3 kartofler
  • 3 kviste frisk timian (eller 2 stk tørret timian)
  • 1 spsk olie
  • liter grønsagsbouillon (evt. vand + 2 bouillonterninger)
  • 75 gr røde linser
  • 1 appelsin
  • 1-2 tsk chilipulver (efter smag og styrke)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Skræl gulerødder, løg og kartofler og skær dem i grove tern. Varm olien op i en stor gryde og svits grønsager og timian i olien i 5 minutter.
  • Hæld bouillon eller vand + bouillonterninger på grønsagerne, læg låg på gryden og bring den i kog. Lad suppen koge i 10 minutter, til grønsagerne er møre. Tilsæt røde linser og lad suppen koge i yderligere 5 minutter. 
  • Fjern timiankviste, hvis ikke der er brugt tørret timian, og blend suppen glat og cremet med en stavblender - ønskes suppen en smule tyndere, kan der tilsættes lidt ekstra vand. 
  • Pres appelsinen og tilsæt appelsinsaft til suppen. Smag til med chilipulver, salt og peber. Varm suppen igennem og server rygende varm.

Noter

I stedet for chilipulver kan man bruge en frisk, rød chili i suppen. Fjern kernerne, medmindre man ønsker suppen meget stærk, skær chilien i mindre stykker og svits dem i olien sammen med de øvrige grønsager.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)