Hjemmelavet brombærmarmelade…

4 kommentarer
Syltning
Gå direkte til opskriften

Brombærmarmelade er, efter min mening, en af de allerbedste slags marmelade der findes. Den smager fantastisk til æbleskiver og pandekager, er genial til ost og så er der bare noget ved brombærmarmelade, der oser langt væk af sensommer og efterår, som jo er min absolutte yndlingsårstid.

Sidste søndag bød primært på regnvejr, men efter en langsom morgenmad med masser af snak, kaffe og friskbagte boller var regnen langsomt blevet til støvregn og da vi under alle omstændigheder trængte til lidt frisk luft, pakkede vi bilen og kørte langs Vejle Fjord til Juelsminde, hvor vi gik en lang tur med Villy langs stranden.

Jeg har gerne en kurv med mig, når vi går sådanne ture, for vi finder næsten altid et eller andet, som vi gerne vil have med os hjem. Denne gang blev kurven fyldt med en posefuld brombær, som voksede tæt i et af de utallige brombærhegn vi passerede. Derudover blev det til 3-4 lækre, røde æbler og nogle pærer, som lå i græsset under et par træer og fristede os. Pærerne spiste vi på vej tilbage til bilen og jeg tror, vi vender tilbage efter nogle flere om et par uger, når de der hænger på træet er blevet helt modne, for de var altså ualmindeligt gode. Tilbage på havnen fik vi 2 cafe latte i den lille café og så delte vi en belgisk vaffel med softice, inden vi satte kursen hjemover – ikke den værste slutning på en dejlig gåtur med snak og hygge. Hvor snakker man altså bare godt, når man går.

Nu er den lille portion brombær blevet kogt til marmelade, som skal nydes til pandekager og ost her henover efteråret. Vi plukkede ikke så stor en portion, godt 300 gr var der, da de blev vejet, men det var nok til 2 fine, små glas. Jeg tilsatte lidt limesaft, da jeg kogte bærrene til marmelade – det kan erstattes af citron, men jeg synes, det er synd helt at udelade det, for ligesom salt kan være med til at fremhæve madens smag, så kan lidt syre også ofte være med til at fremhæve sødmen i en rigtig lækker, hjemmelavet marmelade.

Marmelade på brombær bliver ikke så frygtelig tyk, så jeg tilsætter gerne lidt geleringsmiddel. Alligevel skal man lige være lidt opmærksom, hvis man kommer den på et stykke brød, da den løber lidt hurtigere end almindelige marmelader. Indeni pandekager og ovenpå sprøde flødevafler er den dog helt genial.

Brombærmarmelade.

2 glas á ca. 2 dl.

300 gr brombær

2 spsk limesaft – citron kan også bruges

150 gr sukker + 1 spsk sukker

1 tsk geleringsmiddel

evt atamon eller alkohol til skylning af sylteglas

Skyl brombærrene og kom dem i en gryde sammen med det vand der hænger ved og lime- eller citronsaft. Bring langsomt gryden i kog og lad bærrene koge i ca. 15 minutter til de er godt møre, tilsæt sukker, undtagen 1 spsk, og lad marmeladen koge i yderligere 5 minutter. Bland 1 spsk sukker med geleringsmiddel i en lille skål og rør det i marmeladen. Lad marmeladen koge i ca. 1 minut og hæld den herefter på glas, evt. skyllet med atamon eller alkohol. Sæt låg på marmeladen og lad den køle helt af.

4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Birgit Thulstrup
5 år siden

Hvor meget vand bruger du?

Majbritt
2 år siden

Kan man nøjes med alm sukker eller skal det være med gelantine?

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)