Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Hjemmelavet tomatsalsa – min bedste opskrift…

0 kommentarer
Ideer til studentermad, Mexicansk mad, Sauce/dip/dressing, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

På sådan en lørdag i september, hvor der ikke umiddelbart er udsigt til andet end regn, er det oplagt at tænde et par stearinlys, smide en pind i brændeovnen, finde en god film frem og bare lade hyggen indfinde sig – hyggen indfandt sig faktisk allerede under morgenmaden, hvor vi havde adskillige stearinlys tændt, imens vi spiste og ovenstående er i grove træk planerne for, hvordan vores eftermiddag kommer til at forløbe. I morgen skulle vejret til gengæld helst vise sig fra en lidt pænere side, for der har vi planlagt at tage til høstmarked hos Aarstiderne i Barritskov lidt udenfor Vejle og det er nu engang sjovest i solskin eller som minimum i tørvejr.

Men i dag holder vi os som sagt indendøre og udover en god film, har vi også aftalt, at der skal nachos til. Der er ikke ret meget, der slår en omgang nachos med masser af smeltet cheddar, guacamole, creme fraiche og så en portion hjemmelavet salsa til at dyppe hele herligheden i. Lige netop nu, hvor de gode danske tomater er helt på toppen og fulde af lækkerhed, sødme og velsmag er de helt geniale at bruge til tomatsuppe, ketchup eller en salsa, som slår den købte med flere baner, fordi den har en smag, sødme og fylde, som de købte varianter slet ikke kan hamle op med.

 

 

Det er ikke vanskeligt at lave sin egen salsa – den skal blot simre i ca. 30 minutter på komfuret, og den helt store fordel er, at man kan bruge sine yndlingschilifrugter og dermed eksperimentere med både smagen og styrken på det færdige resultat. Dog skal man huske på, at gode, modne tomater også bidrager med en temmelig kraftig smag, så måske skal man lige holde lidt igen med chilien og under alle omstændigheder huske at smage til undervejs.

Jeg vælger gerne at flå skindet af tomaterne, inden jeg bruger dem i salsaen, men er man ligeglad med tomatskind, så kan man sagtens nøjes med blot at skære tomaterne i grove tern og komme dem i gryden. Tomaterne kan desuden erstattes af en dåse hakkede tomater af god kvalitet, hvis man er i tidsnød eller ikke har mulighed for at skaffe ordentlige, friske tomater.

Hjemmelavet salsa.

Ca. ½ liter.

400 gr modne tomater

1 tsk olie

1 løg, finthakket

1 fed hvidløg, finthakket

2-3 spsk eddike

3 laurbærblade

3 timiankviste

1 rød chili, finthakket – kan erstattes af tørrede chiliflager eller 1 nip cayennepeber

1 tsk sukker

salt og peber

Start med at flå tomaterne. Med en skarp kniv skæres et lille kryds i bunden af hver tomat, modsat stilken, og de lægges i en skål og overhældes med kogende vand. Lad tomaterne ligge i det varme vand i ca. 1 minut – herefter hældes vandet fra og skindet kan nu let pilles af tomaterne vha. en lille urtekniv. Halver tomaterne, fjern blomsten og skær dem herefter i grove tern.

Varm olien op i en gryde og svits løg og hvidløg heri. Tilsæt herefter hakket tomat, eddike, laurbærblade, timian og chili. Lad salsaen simre uden låg i 30-45 minutter til vandmængden er reduceret. Herefter smages til med sukker, salt og peber. Køl salsaen helt af og kom den i køleskabet. Opbevares den på køl, kan den holde i ca. 1 uge – den kan også kommes i en bøtte og fryses.

Note. Hvis man udelader chilien og blender salsaen med stavblenderen, får man en forrygende lækker, hjemmelavet ketchup.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer