I august og september, når alle de smukke og velduftende, lyserøde hybenroser har forvandlet sig til store, orange-røde frugter, er det tid til at lave hybenmarmelade. Hybenmarmelade er vist ikke længere så brugt, som det har været, men det smager fuldstændig fantastisk og det er fyldt med C-vitaminer. Og så må man jo heller ikke glemme hyggen ved at gå rundt med en kurv og plukke de fine frugter.

Se også – Hjemmelavet hyldebærsaft I Hjemmelavet æblesmør med kanel I Hjemmelavet brombærmarmelade

Hjemmelavet hybenmarmelade.

I weekenden kørte vi en tur til Randbøl Hede med Villy. Og mens Morten og Villy fik leget og kastet med pind i solskinnet, så gik jeg ved siden af og fik fyldt min kurv med lækre, røde æbler og en stor buket lyng. Og så plukkede jeg også en fin, lille portion hyben. Lige nok til 2 glas af den lækreste, hjemmelavede marmelade med hyben, som jeg kogte, da vi kom hjem.

Jeg foretrækker en cremet hybenmarmelade. Derfor blender jeg marmeladen med en stavblender. Vil man hellere have en grovere udgave, kan man nøjes med at mose de kogte hyben let med bagsiden af en grydeske, i stedet for at findele massen med stavblenderen.

Hybenmarmeladen kan desuden tilføjes smagsgivere, fx revne æbler eller gulerødder. Det smager virkelig godt og kan være en fordel, hvis man slet ikke har tålmodighed til at fjerne de små frø og derfor kun får en lille portion rensede hyben ud af besværet. Jeg valgte dog at lave en portion ren hybenmarmelade. Den blev kun smagt til med vanilje og limesaft og så sukker selvfølgelig. Og limesaften kan lige så godt være citron- eller appelsinsaft, hvis man er mere til det. Jeg synes bare, at marmeladen skal have lidt syre.

Hybenmarmelade
Print opskrift Pin opskrift
4.7 fra 10 stemmer

Hybenmarmelade med vanilje

Kogetid25 min
Samlet tid45 min
Antal: 4 dl

Ingredienser

 • 200 gr modne hyben (renset vægt)
 • dl vand
 • saft af 1 lime (eller ½ citron)
 • 1 tsk vaniljepulver (eller 2-3 tsk vaniljesukker)
 • 100 gr sukker
 • evt atamon eller alkohol til skylning af glas

Fremgangsmåde

 • Fjern blomst og stilk på de friske hyben. Halver herefter frugterne og skrab de små, hvide kerner ud. Skyl til sidst de rensede hyben i koldt vand.
 • Kom hyben, vand og limesaft i en gryde og brind gryden i kog. Lad marmeladen koge ved svag varme under låg i ca 25 minutter, indtil frugten er kogt mør.
 • Tag gryden af varmen og blend marmeladen med en stavblender, så de groveste hybenstykker findeles og marmeladen bliver cremet.
 • Sæt gryden tilbage på komfuret, tilsæt vanilje og sukker og bring igen gryden i kog. Lad marmeladen koge i ca. 5 minutter, indtil konsistensen tykner let.
 • Husk at marmeladen bliver tykkere, når den bliver kold. Bliver marmeladen alligevel ikke tyk nok, kan man røre ½ tsk. geleringspulver ud i 1 tsk. sukker og tilsætte marmeladen. Lad den herefter koge i ca.1 minut og marmeladen er klar.
 • Hæld den færdige marmelade på skoldede og evt. atamon- eller alkoholskyllede syltetøjsglas og sæt låg på.

Plukning og rensning af hyben.

Hyben er ikke så omstændelige at få fat i. De er nemme at plukke og de vokser vildt rigtig mange steder i Danmark – ikke mindst langs strandene. Så man skal faktisk være mere end almindelig uheldig, hvis ikke man kan finde en hybenbusk.

Desværre indeholder de smukke, røde frugter en helt masse små, hvid og gule frø. Også kendt som kløpulver. Og de skal altså fjernes, inden man kan koge marmelade. Der findes flere forskellige måder at fjerne de små, genstridige frø på. Jeg selv foretrækker at tage et par engangshandsker på og halvere mine hyben. Herefter kan frøene fjernes ved hjælp af fingerspidserne.

Et andet trick er at skære frugtkødet fri fra frøene med en lille skarp kniv. Det kræver dog, at man har fundet nogle hyben, som ikke er alt for overmodne. I det hele taget kan det anbefales, at gå efter de let orange frugter, når der skal plukkes hyben. For jo rødere de er, des mere modne er de. Og det gør det unægtelig en smule sværere, at fjerne de små frø. Til gengæld er det så rigeligt alt besværet værd, når man smager den færdige marmelade.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)