Med septembers komme tager vi for alvor fat på den del af året, som jeg er allermest vild med. Med lune dage, blade der langsomt gulnes, smukke pink, lilla og lyserøde buketter af lyng, modne blommer i græsset, orange græskar og svampe i skovkanten. Når Villy og jeg går ture, kan vi se ænder, lappedykkere, vildgæs og smukke, hvide svaner der sejler majestætisk rundt på søen mellem siv og dunhammere – duggen glitrer i græsset, dampen står op fra engen og i luften er der en snert af efterår. Solen er varm og mild – ikke stikkende som i det tidlige forår eller bagende hård som i højsommeren og himlen er høj og helt fantastisk blå. September forener på smukkeste vis overgangen mellem 2 årstider og i løbet af den kommende måned skal vi sige farvel til sommeren og goddag til efteråret.

 

 

I september glæder jeg mig til…

– At bruge en helt masse skønne svampe i madlavningen. Jeg er desværre ikke så god til at kende svampene fra hinanden, men det kan både min mor og min onkel, så det kan være, jeg skal lokke én af dem med en tur i skoven. Og ellers er der jo masser af svampe i butikkerne og på torvet, så vi , som er knap så svampe-kyndige, også kan nyde godt af efterårets guld.

– At sylte en ordentlig omgang hjemmelavede rødbeder. Jeg spiste de sidste fra glasset forleden dag, så nu er det tid til at få lavet en ny portion, så der er til leverpostejsmadder, stegt flæsk med persillesauce og, ikke mindst, en ordentlig omgang hjemmelavet skibberlabskovs.

– At nyde september måneds solstråler på terrassen – vores havemøbler bliver sjældent gemt væk, før vi når ind i oktober, når vi er helt sikre på, at der ikke bliver flere eftermiddage, hvor solen kan nydes i en krog, evt med et tæppe om skuldrene til de lidt mere kuldskære (mig).

– At de fine, orange græskar i alle mulige størrelser og faconer vender tilbage i butikkerne. Jeg er især vild med butternut og hokkaido i madlavningen, men jeg synes også, at det er hyggeligt at lave små opsætninger med pyntegræskar, lyng og lanterner udendørs rundt om huset. Måske bliver det også i år, at jeg får prøvet at sylte græskar.

– At finde et hegn eller krat fyldt med brombær og få plukket til at kunne lave et par glas af den lækreste brombærmarmelade, som smager helt fantastisk til hjemmelavede pandekager. Er man heldig og finder et brombærhegn, hvor der ikke har været andre først, kan man sagtens plukke en ordentlig portion på relativt kort tid, men der vokser temmelig mange bombærbuske herhjemme og sæsonen er lang og strækker sig et godt stykke hen på efteråret, så det skulle være muligt, at få plukket til lidt syltetøj.

– At besøge et par af de forskellige høstmarkeder, der har det med at dukke op rundt omkring i det spæde efterår, og fylde kurven med gode sager i form af danske æbler og pærer, blommer og rodfrugter og alt muligt andet godt.

– Igen at kunne tænde et par stearinlys om aftenen, når det bløde mørke falder på. Selvom vi går mod kortere dage og det bliver tidligere mørkt, så er det stadig som om, at det ikke bliver helt så mørkt, som når vi kommer længere hen på året, men et par stearinlys skal der til.

– At nyde et par dage eller 3 i Legoland, hvor vi har sæsonkort til. Vi kører gerne et smut derud og går en tur med Villy og vi nyder især, når parken går i sensommer-mode. Når højsæsonen er ovre, de mange turister forvinder og det hele bliver en smule mere stille. Så er det drønhyggeligt bare at gå rundt og beundre alle de små legomodeller, drikke en god kop kaffe på en bænk i solen eller snuppe en fransk hotdog og en rutchebanetur uden at skulle stå i kø.

– At hamstre så mange tomater, som jeg overhovedet kan få lov til, fra mine forældres drivhus og lave dem om til verdens bedste hjemmelavede tomatsauce, som skal gemmes i fryseren og bidrage med smagen af sol og sommer på pizzaer og i pastaretter, når det ikke er til at opdrive en dansk, eller bare nogenlunde færdigmodnet tomat, i butikkerne længere.

– At lave en stor pottefuld te og finde en god lydbog – jeg bruger gerne bibliotekernes hjemmeside, hvor man gratis kan hente lydbøger – og sætte mig med mine malebøger til voksne. Jeg har 2 forskellige og jeg er vild med dem begge. Jeg forsvinder helt ind i min egen verden, nyder bare oplæsningen og glemmer fuldstændigt tiden, når jeg finder tuscherne frem og går i gang med at farvelægge de mange små detaljer.

– At produktionen af den hjemmelavede æblemost skydes i gang i slutningen af september, når æblerne i mine forældres have begynder at blive modne. De har rigtig mange æbletræer, så der kan presses en stor portion æblemost, som fryses ned i plastflasker og gemmes til hvid gløgg eller bare som ren forkælelse på glas.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)