I august og september, når alle de smukke og velduftende, lyserøde hybenroser har forvandlet sig til store, orange-røde frugter, er det tid til at lave hybenmarmelade. Hybenmarmelade er vist ikke længere så brugt, som det har været, men det smager fuldstændig fantastisk, er fyldt med c-vitaminer og så må man heller ikke glemme hyggen ved at gå rundt med en kurv og plukke de store, lækre frugter.

I går kørte vi derfor blandt andet en tur til Randbøl Hede med Villy og mens Morten og Villy fik leget og kastet med pind i solskinnet, så gik jeg ved siden af og fik fyldt min kurv både med lækre, røde æbler, en stor og smuk buket lyng og så altså en fin, lille portion hyben. Lige nok til 2 glas af den lækreste marmelade.

DSC_0020

Hyben er såmænd ikke så omstændelige at få fat i – de er nemme at plukke og de vokser rigtig mange steder i Danmark, ikke mindst langs strandene, så man skal være mere end almindelig uheldig, hvis ikke man kan finde en hybenbusk. Desværre indeholder de smukke, røde frugter en helt masse små, hvid-gule frø – også kendt som kløpulver og de skal altså fjernes, inden man kan koge marmelade. Der findes flere forskellige måder at fjerne de små, genstridige frø på – jeg selv foretrækker at tage et par engangshandsker på og halvere mine hyben, hvorefter frøene fjernes ved hjælp af fingerspidserne.

Et andet trick er at skære frugtkødet fri fra frøene med en lille skarp kniv, men det kræver, at man har fundet nogle hyben, som ikke er alt for overmodne. I det hele taget kan det anbefales, at gå efter de let orange frugter, når der skal plukkes hyben, for jo rødere de er, des mere modne er de og det gør det unægtelig en smule sværere, at fjerne de små frø. Til gengæld er det så rigeligt alt besværet værd, når man smager den færdige marmelade.

Jeg selv foretrækker en let cremet hybenmarmelade, men vil man hellere have en grovere udgave, kan man nøjes med at mose de kogte hyben let med bagsiden af en grydeske i stedet for at findele massen med stavblenderen. Hybenmarmeladen kan desuden tilføjes andre smagsgivere, fx æbler eller gulerødder – det smager virkelig godt og kan være en fordel, hvis man slet ikke har tålmodighed til at fjerne de små frø og derfor kun får en lille portion rensede hyben ud af besværet.

 

 

Denne gang valgte jeg dog at lave en portion ren hybenmarmelade, kun smagt til med vanille og limesaft, som lige så godt kunne have været citron- eller appelsinsaft, hvis man er mere til det, og marmeladen har vi nydt sammen med lidt god ost ovenpå de lækre, koldthævede boller til morgenmad i dag.

Hybenmarmelade med vanille.

2 glas á ca. 2 dl.

150 gr hyben – renset vægt

1½ dl vand

saften af 1 lime

½ tsk vanillepulver

100 gr sukker

evt. atamon eller alkohol til skylning af sylteglas

Start med at fjerne blomst og stilk på de friske hyben. Herefter halveres de, de små, hvide kerner fjernes og de halve hyben skylles godt med rent vand. Hyben, vand og limesaft kommes i en gryde og koges under låg i ca. 25 minutter, til frugten er kogt mør. Blend marmeladen med en stavblender, så de groveste hybenstykker findeles og marmeladen bliver cremet. Tilsæt vanillepulver og sukker og lad marmeladen koge i ca. 5 minutter, eller til konsistensen tykner let. Husk at marmeladen bliver tykkere, når den bliver kold. Hæld den færdige marmelade på skoldede og evt. atamon- eller alkoholskyllede syltetøjsglas og sæt låg på.

Note. Bliver marmeladen ikke tyk nok, kan man røre ½ tsk. rød geleringspulver ud i 1 tsk. sukker og tilsætte marmeladen. Lad den herefter koge i ca.1 minut og marmeladen er klar.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)