Jeg prioriterer temmelig højt, at vi har 1-2 kødløse dage hver uge, hvor der serveres 100 % vegetarisk, eller i hvert fald 90 % vegetarisk mad til aftensmad. Med 90 % menes, at jeg ikke har problemer med, at der bruges lidt sprødstegte chorizotern som drys på en grønsagssuppe eller en lille rest hamburgerryg, der skæres i mindre tern og bruges som fyld i en portion madmuffins som tilbehør til vegetarmaden eller lignende, men som udgangspunkt er måltidet altså uden kød. Denne prioritering er ikke kun set ud fra et rent sundhedsmæssigt syn, men også fordi jeg helst vil købe kød af en ordentlig kvalitet og det koster altså lidt penge, så vi prioriterer nogle gange “lidt men godt”. Derudover synes jeg, at der findes så mange forskellige slags grønne og kødløse retter, som smager super godt og dem vil jeg gerne lave engang imellem.

Det hænder selvfølgelig ofte, at de vegetariske måltider kommer til at bestå af diverse supper, tærter, gratin, grønne lasagner og lign. men indimellem synes jeg også, at det er også sjovt at eksperimentere med klassiske kødretter lavet efter vegetarmetoden og det er lige præcis hvad disse her frikadeller, som er lavet på blomkål, er. Ideen til dem opstod forleden aften, da vi kun havde spist ca. halvdelen af det enorme blomkål, som jeg havde kogt til aftensmad og i stedet for at bruge det i en traditionel blomkålsgratin, kom jeg i stedet i tanker om, at jeg ville prøve at lave det om til en form for frikadeller, som kunne steges på panden.

Frikadellerne blev faktisk virkeligt gode. De smager selvfølgelig af blomkål, men nu går jeg heller ikke ind for, at man skal camouflere smagen af grønsager helt og aldeles og jeg forventer ikke, at en blomkålsfrikadelle smager som en almindelig, gammeldags frikadelle. Dellerne er både lækre og sprøde på overfladen, med en fin smag af løg og en snert af muskat og så giver stegningen dem altså bare den fineste, nøddeagtige smag af bagt blomkål, eller måske nærmere blomkålsgratin, som jeg synes er helt suveræn.

I denne omgang kom blomkålsfrikadellerne til at fungere som tilbehør, for vi spiste dem sammen med kogt hamburgerryg med dampede grønsager og flødestuvede kartofler med timian. En anden gang kunne jeg dog sagtens finde på at lade blomkålsfrikadellerne udgøre hele hovedretten og eksempelvis servere dem med persillesauce og kogte kartofler eller måske bare med godt brød, en lækker salat og en kold dressing.

Skulle der blive blomkålsfrikadeller til overs, smager de i øvrigt virkelig godt kolde, så det er oplagt at snuppe et par stykker med i madpakken eller bare i forbifarten, hvis man er lidt småsulten. De mætter usædvanligt godt og ligger ikke alt for tungt i maven, så måske som en lille bid inden træning.

Sprøde blomkålsfrikadeller.

10-12 stk.

½ stort eller 1 lille, kogt blomkål

1 revet løg

1 æg

2 spsk hvedemel

3 spsk rasp

½ tsk friskrevet muskat

salt og peber

olie eller smør til stegning

Mas blomkålen til mos med hænderne eller ved at bruge en gaffel – afgiver blomkålen meget væde undervejs, hældes det fra. Rør herefter blomkålsmosen sammen med revet løg, æg, hvedemel, rasp, muskat, salt og peber, til konsistensen er let fast og formbar – det kan være, der skal bruges lidt mere eller mindre hvedemel/rasp for en formbar konsistens.

Varm olie eller smør op på en pande, form blomkålsfrikadeller vha. en spiseske og steg dem  i 3-4 minutter på hver side, til de bliver lysebrune og sprøde. Server blomkålsfrikadellerne som tilbehør til en hovedret eller som selvstændig ret med tilbehør ved siden af.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)