Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Lette og luftige fødselsdagsdagsboller…

10 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg er normalt vild med grove og mørke boller med sej kerne og sprød overflade. Men når det kommer til fødselsdagsbollerne, som serveres med smør på til en kop varm kakao eller chokolade med flødeskum, så vil jeg allerhelst have en helt almindelig hvedebolle – gerne en rigtig god én af slagsen, for selvom der er gået mode i at bage sine egne koldthævede, grove boller og brød, så synes jeg ikke, at vi helt må glemme de hvide boller, som er blevet serveret til fødselsdage igennem rigtig mange år. Hvilket de i øvrigt fortsat gør i min familie.

Decideret fødselsdag var der nu ikke på programmet, da jeg bagte disse her boller forleden dag, men masser af regnvejr og efterår i luften, hvilket betød at der skulle varm chokolade med flødeskum til og så altså også boller med smør. Er der noget hyggeligere, end at skifte den sædvanlige kop kaffe eller te ud med en god, gammeldags kop varm chokolade en gang imellem? Chokoladen giver måske ikke varmen på helt samme måde som en rygende varm kop te, men den tilfredsstiller så sandelig sanserne på en anden måde og den tilfredshed og ro man opnår, efter at have drukket en stor kop varm chokolade, eller kakao, er noget af det bedste. Jeg tror, det er vores “hygge” sans, der bliver tilfredsstillet – hvorfor skulle varm chokolade ellers, udover fødselsdage, høre sig til efter snevejrs- og kælketure, efterårsture i skoven, på regnvejrsdage og efter julegaveindkøbene?

Selve bollerne er lavet lige ud ad landevejen og dejen kan enten røres sammen på en røremaskine eller æltes i hænderne. Det er lidt forskelligt, hvilken metode jeg bruger, for det er faktisk så nemt at lave dejen, at det ikke er altid, jeg føler for at stå med opvasken fra min køkkenmaskine.

Bollerne kan pensles med sammenpisket æg, inden de sættes i ovnen. Det gør jeg sjældent, men det giver nogle vældig fine, og ikke mindst blanke, fødselsdagsboller, som er ret pæne at sætte på bordet. Pensler man ikke med æg, ligner bollerne nok mere krydderboller, rent udseendemæssigt, og det kan jeg egentlig meget godt lide.

Når bollerne er bagt, kan de serveres med smør, som en hvilken som helst anden fødselsdagsbolle, eller de kan spises med ost og marmelade. Alternativt kan man give hver bolle en klat glasur, evt. farvet med lidt frugtfarve, hvis der er tale om fødselsdagsboller, som skal deles ud til vennerne i børnehaven eller skolen. Hvis bare bollerne er friskbagte, kan de sagtens spises uden smør, ost eller pålæg og navnlig børn går sjældent op i den slags – et lille flag og en klat glasur, som er med til at distancere bollerne fra de “almindelige”, så skal bollerne nok forsvinde som dug for solen og samtidig er der sparet en hel del på sukkeret sammenlignet med kager, slikposer og flødeboller, eller hvad man nu ellers kunne finde på et dele ud til kammeraterne.

Fødselsdagsboller.

12 store boller

75 gr smør

1 dl mælk

1½ dl vand

25 gr gær

1 tsk sukker

1 tsk salt

1 æg

ca. 500 gr hvedemel

Lun mælken, smelt smørret heri og tilsæt koldt vand, så mælkeblandingen bliver lillefingervarm. Opløs gæren heri og tilsæt sukker, salt og æg. Rør mel i blandingen og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time. Slå dejen ned, form 12 fine boller og sæt dem på en bageplade. Lad bollerne hæve 30-45 minutter, til de har nået omtrent dobbelt størrelse. Bag bollerne ved 200 grader i 10-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne køle af på ovnristen.

Subscribe
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Lene Conradsen
7 år siden

Hej. Hvordan er bollerne dagen efter? 🙂

Linda
2 år siden

Hej
Er langtidshævede fødselsdagsboller en mulighed?
Hvor lidt gær skal der til?
Skal der ændres ved andet?
Vi nyder dine opskrifter på de langtidshævede flûte, morgenboller og pizza, så langtidshævet er det bedste!

Asger
6 år siden

Lidt irreterende når man skal lave boller til 24, følger opskriften til punkt og prikke, og der bliver 15.

Helle
6 år siden

Jeg har bagt disse boller før, og de var rigtig gode, nu vil jeg høre om jeg kan bage dem kun med hvid hvede, og de bliver lige så gode, eller der skal alm. hvedemel i også.
Venlig hilsen Helle

Hanne
2 år siden

Hej
Bager du bollerne ved varmluft eller over/under varme?