Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

25 hyggelige og lækre opskrifter til efterårsferien…

6 kommentarer
Inspiration

I næste uge har rigtig mange af os efterårsferie og måske er der planlagt lidt ekstra hyggelige aktiviteter for hele familien i form af kastanjeture, kage-bagnings- eller køkkenprojekter eller en udflugt til et spændende sted?

Herunder har jeg samlet 25 hyggelige og lækre opskrifter, som passer perfekt til en uge med ferie og masser af god tid for hele familien. Der er lidt for enhver smag og anset om man har en hel uge fri eller blot et par dage, er der masser af muligheder for at gå i køkkenet og skrue op for feriehyggen og efterårsstemningen.

DSC_0002-860x1024

Ferie betyder gerne, at der er meget mere tid til at hygge omkring morgenbordet. For mig er nybagte boller den ultimative morgenmadsluksus, men da jeg ikke gider stå op midt om natten for at bage, er jeg superglad for denne her opskrift på koldthævede boller, som er den letteste og bedste opskrift på morgenmadsboller jeg kender. Det tager i omegnen af 10 minutters effektiv arbejdstid, at servere disse lune basser for familien, så her kan selv det bedste sovehjerte være med.

012

Et hjemmebagt kanelbrød er noget af det bedste jeg ved, at få serveret til eftermiddagsteen eller måske endda til morgenmad, som erstatning for morgenkager og wienerbasser. I virkeligheden er det jo nok mere en kage end et decideret brød, men det er let og lækkert og så får det hele huset til at dufte at kanel og efterårshygge.

005-1024x936

Et alternativ til kanelbrødet, som stadigvæk får hele huset til at dufte og feriestemningen til at indfinde sig, er disse her kanelsnegle med masser af snask, som kan pyntes med glasur eller perlesukker og nydes derhjemme eller tages med på tur. Vil man gerne have kanelsnegle til morgenmaden, så kan de laves aftenen før og blot bages om morgenen – opskriften på de koldthævede snegle ligger lige her.

Saltede-kyllingelår-1024x717

En tur i skoven efter fine blade og grene til dekorationer og kastanjer til kastanjedyr eller pynt kan sagtens udvikle sig til en helt lille skovtur, hvis man har en madpakke med hjemmefra. Hvis solen skinner, er det selvfølgelig ekstra dejligt, men hvis bare man har godt med tøj på og evt. en plasticpose til at sidde på, så er en skovtur slet ikke af vejen i efterårsferien. Og en madpakke bestående af en rugbrødsklapsammen med smør og et af disse her saltede kyllingelår til at gnave af er bare helt perfekt.

Lette-og-luftige-pølsehorn-1-1024x938

Et supplement til de saltede kyllingelår, eller måske et alternativ, kunne også være disse lette og luftige pølsehorn – en af de allermest populære opskrifter på bloggen, som er perfekte til madpakker eller måske bare som en lille snack.

hyldebærsaft-1024x785

Hvis man tager en tur i skoven, eksempelvis på jagt efter svampe eller kastanjer, så kan man samtidig kigge efter hyldebær, for der skulle stadig være mulighed for at plukke en portion, hvis man finder hyldebuske, der har stået lidt i skyggen, så bærrene er blevet lidt senere modne. Bærrene kan koges til en skøn og varmende hyldebærsaft, som nok skal jage tendenser til forkølelse og halsonde på flugt.

DSC_0025

Uanset om man får plukket hyldebær til hyldebærsaft eller ej, så kan de fleste have brug for lidt varmt at styrke sig på efter en hel dag udenfor, uanset om det så handler om en tur i skoven, en lang gåtur langs stranden, kastanjesamling eller Halloween i en forlystelsespark. Denne varme og krydrede æbledrik er alkoholfri og kan derfor serveres for både store og små. Den giver varmen helt ud i tæerne og er derfor perfekt til kolde næser og røde kinder, men den er også lækker bare at gå og nippe af, eksempelvis imens man tilbereder aftensmaden.

0351-956x1024

Efterår er græskartid og hvis man alligevel har planer om at snitte en hyggelig græskarmand til fortrappen, så husk at gemme det udhulede græskarkød og lave en lækker og cremet græskarsuppe af det. Har man ikke lavet græskarmænd, eller nænner man bare ikke at skære i det fine, orange græskar, så lav i stedet suppen med et hokkaidogræskar eller et lille lysebrunt og buttet butternut græskar.

DSC_00111-1024x761

En ret, som slet ikke inkluderer græskar, men som alligevel er lidt af en efterårsklassiker, er en god, gammeldags forloren hare – fx som her serveret med rodfrugter – gulerødder, kartofler, persillerod, pastinak, rødbeder osv. som er i højsæson lige netop nu og derfor er både billige og fulde af smag.

DSC_00111-1024x680

Når nu der er ferie, hvorfor så ikke kræse lidt og lave noget ekstra lækkert til aftensmad, som ikke nødvendigvis tager en masse tid? Et fad med disse her flødestuvede kartofler med timian og cheddar passer sig selv i ovnen og en rigtig god oksesteg eller et par gode bøffer og en blandet salat kræver heller ikke specielt meget arbejde, men er lige med til at gøre aftensmaden til noget særligt. Er man ikke til flødestuvede kartofler kan jeg i stedet anbefale hasselback kartofler, som altid er et hit her i huset. Og husk, i gamle dage blev efterårsferien jo netop kaldt kartoffelferie, så børnene på landet kunne holde fri fra skole og hjælpe til med kartoffelhøsten.

003-1024x726

En anden efterårsklassiker, som jeg nødigt vil undvære, er denne efterårstærte med kylling, bacon, spidskål og æbler – en madtærte som bidrager med masser af smag og mæthed og som kan spises både til frokost og aftensmad. Nem mad til dage hvor det skal gå lidt hurtigt, måske fordi dagen er fuld af alle mulige hyggelige planer og aftaler.

024-1024x781

Feriedage indbyder til pandekagehygge og hvorfor ikke bage en ordentlig stabel luftige pandekager og fylde dem med alt fra sukker eller syltetøj og is til bananer, æblemos, nutella, karamel eller chokoladesauce. Hvis man undlader sukker i pandekagerne, kan de i stedet fyldes med diverse oksekødsfyld og serveres til aftensmad og hvis der bliver nogle til overs, kan de bruges til en helt eventyrlig lækker pandekage-kage med hindbærskum.

DSC_0005

Som sagt er pandekager altid godt, men hjemme hos os er nybagte vafler næsten endnu bedre. Måske hænger det sammen med, at vi af en eller anden grund oftere får pandekager, selvom det jo ikke er specielt vanskeligt at bage vafler. Måske efterårsferien skal bruges til at lave en portion sprøde flødevafler med masser af flormelis og syltetøj?

023-1024x682

Det er nu, at alle de mange æbler for alvor er modne og begynder at ligge i græsset rundt omkring i haverne og det er nu, de skal bruges, hvis ikke det skal ende med, at de bare ligger og rådner. Hvorfor ikke lave en lækker portion æbleflæsk til frokost eller som en nem aftensmad.

059-1024x682

Det tager nærmest ingen tid at koge en portion æblegrød og udover at spise grøden med fløde eller til morgenmad sammen med en portion skyr, så kan den også bruges som fyld i en portion æblefisk med marcipan. De er lynhurtige at lave og så er der lidt godt til kaffen.

0041-1024x766

En anden hurtig klassiker er bagte æbler med marcipan, her serveret med en kanel creme fraiche som akkompagnerer det søde æblefyld på fornemste vis. En super hyggelig dessert eller måske bare lidt hygge på en regnvejrsdag eller efter en gåtur.

DSC_00033-1024x673

Ferie og fridage er perfekte til at nå de små køkkenprojekter, som man gang på gang skubber foran sig – ikke på grund af manglende lyst, men mere pga. tiden. Sådan har jeg det fx med hjemmelavede flødeboller, som jeg stadig har til gode at prøve at lave. Men efterårsferien kunne måske bruges på at gå i køkkenet og lave en portion hjemmelavede træstammer med marcipan, som altid er populære blandt både børn og voksne. Eller hvad med romkugler eller hjemmelavede studenterbrød? Grundmassen på romkuglerne er den samme som går igen i alle 3 kager, så har man først lavet den, er der plads til “fri leg”.

Fudge-med-peanutbutter-og-havsalt-2-1024x958

Det er altid sjovt at prøve kræfter med at lave sit eget slik – fx er denne her opskrift på hjemmelavet fudge med peanutbutter og havsalt meget populær herhjemme og ligeså er denne her variant med lakridsfudge.

DSC_0038-1024x1001

Skal der hygges i sofaen med film i efterårsferien, så hører der naturligvis lækre og sprøde popcorn til. Denne her opskrift på popcorn med saltede peanuts, karamel og chokolade er lidt anderledes end den sædvanlige saltede variant, men den er også helt uimodståelig lækker og som regel kan hverken store eller små holde sig fra popcornene, der forsvinder som dug for solen. Derfor kan det være en idé, at lave en ekstra stor portion.

DSC_0011-1024x739

Saltede chips hører også ofte med til sofa og filmhygge og hvorfor ikke prøve at lave dem selv? Disse her hjemmelavede kartoffelchips er lavet i mikrobølgeovnen på under 10 minutter og er helt uden fedtstoffer. Ren win win, hvis man har svært ved at holde sig fra de sprøde og saltede sager og måske et hyggeligt efterårsferieprojekt?

Chokoladeboller-1-1024x726

Regn, rusk og efterår fremkalder bagelyst hos rigtig mange af os, så hvis den kommende uge ikke viser sig fra sin bedste side, sådan rent vejrmæssigt, så er det da oplagt i stedet at hygge indendøre med hjemmebag, tegnesager, læsning af bøger, varme sokker og tændte stearinlys. Denne her opskrift på store og luftige chokoladeboller er den bedste jeg kender og desuden en af de allermest populære opskrifter på bloggen. Er man mest til chokoladeboller med lidt mere gods i, ligger der en skøn opskrift på lækre og bløde chokorug med hasselnødder lige her.

banankage

Et bud på en kage til efterårsferien kunne eksempelvis være denne lækre og svampede banankage med chokolade, som er nem at lave og som de fleste kan blive enige om, er et hit.

019-745x10241

Er man mere til chokoladekage, er det sjældent, at man går galt i byen med en lækker og svampet brownie – enten helt plain eller som her, fyldt med marshmallows og nødder. Kagen er lige præcis så blød og lækker, som en brownie skal være og den bringer som regel lykke hos alle.

Kastanier-1024x709

Sidst men ikke mindst må vi ikke glemme kastanjen. Ikke dem vi samler ude i naturen og bruger til dekorationer og kastanjedyr, for de er giftige for mennesker, men de ægte kastanjer, som købes hos grønthandleren og så småt er ved at være i sæson nu. De ristede kastanjer er en tradition i mange sydeuropæiske lande, hvor de sælges fra små boder i gaderne, men herhjemme kan vi også godt være med og det er altså noget af det hyggeligste, at sidde en kold efterårsaften og dele et fad kastanjer, som pilles fri for skindet og derefter dyppes, først i smør og efterfølgende i groft salt.

Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Line
8 år siden

Jeg elsker simpelthen de her indlæg, hvor man kan finde en masse lækker inspiration på ét sted!
Det er så overskueligt – og ikke mindst fristende.

Du må have en rigtig dejlig efterårsferie!

Vh. Line

Elsebeth
8 år siden

De koldhævede morgenboller er endnu bedre, end du er klar over …
Dejen kan sagtens stå på køl i mere end to dage. Jeg lavede dejen en torsdag aften, og det sidste blev brugt en tirsdag. Jeg kom til at tænke på den opskrift, hvor man kan bage af dejen i fem dage, og da der hverken er æg eller andet ‘sart’ i opskriften, er der ikke noget at være bange for!
Jeg bruger 140 g hvid hvede og 460 g alm mel, da jeg gerne vil have lidt mere gods i. Desuden tilsætter jeg to store tsk. Meldonsalt, da det giver mere smag til bollerne.
Jeg har også lavet flutes af dejen, så jeg har et par stykker i fryseren.

Jytte
7 år siden

Jeg er vild med din side, det selv om jeg ikke er helt ung længere.
Bruger den næsten hver dag, og glæder mig over alle dine gode ideer.

Rigtig god oktober til dig ????